دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
جرأت داری, نخوان
بسیاری از افراد هنگام رویارویی با مشکلات زندگی فاقد تواناییهای لازم برای مقابله با آنها هستند و همین عدم توانایی میتواند زمینهساز بسیاری از مشکلات و آسیبهای روانشناختی باشد اما در مقابل عدهی دیگری میتوانند از مشکلات و موانع موجود عبور کنند و از دیدگاه همهی ما به افراد موفقی تبدیل شوند.
روانشناسان با بررسی خصوصیات این افراد موفق، به یک سری فرآیندهای مشابه دست یافتهاند که از آن بهعنوان راهبردهای مقابلهای یا مهارتهای مقابله با تغییرات زندگی یاد میکنند و یکی از مؤثرترین این مهارتها، مهارت جرأتورزی است.
● جرأتورزی یعنی چه؟
در یک جمله میتوان گفت جرأتورزی توانایی ابراز خود و ابراز حقوق خود بدون پایمال کردن حقوق دیگران است. با داشتن این مهارت افراد قادرند که اعتماد به نفس زیادی داشته باشند و موجب برانگیختن حس احترام دیگران شوند و در این شرایط است که تسلط بر موقعیتها و مشکلات روزمره تا حد زیادی آسان میشود البته جرأتورزی، جرأتمندی، ابراز وجود، قاطعیت و حتی مهارت نه گفتن تا حدودی مشابه هم هستند و همین معنی جرأتورزی را میدهند.
افراد پرخاشگر، حقوق خود را به قیمت نادیده گرفتن حقوق دیگران بهدست میآورند و در حقیقت جرأتمندی را با خشونت اشتباه گرفتهاند. افراد پرخاشگر بیجرأت در گروه سوم قرار میگیرند.
● از کجا بفهمیم که فرد جرأتورزی هستیم یا نه؟
باید گفت افراد در مورد ابراز حقوقشان به چهار دسته تقسیم میشوند. گروه اول، افراد بیجرأت و منفعلی هستند. شاید ما در ظاهر، آنها را فروتن، از خود گذشته، مهربان و صبور ببینیم اما در باطن این افراد بهدلیل اینکه به دیگران اجازه میدهند به راحتی حقوق و احساساتشان را نادیده بگیرند، همیشه ناراحت هستند و برای دفاع از حق خود جرأت حرف زدن و مقابله ندارند و به راحتی نظرات دیگران را میپذیرند.
افراد پرخاشگر، گروه دوم را تشکیل میدهند. این گروه حقوق خود را به قیمت نادیده گرفتن حقوق دیگران بهدست میآورند و در حقیقت جرأتمندی را با خشونت اشتباه گرفتهاند. افراد پرخاشگر بیجرأت در گروه سوم قرار میگیرند.
این گروه از افراد بهدلایل مختلف احساس خشم یا خصومت نسبت به دیگران را تحمل میکنند اما توانایی بیان آنها را ندارند و حتی نمیتوانند این احساسات را تحمل کنند و به همین دلیل از روشهای غیر مستقیم مثل لج کردن، کمکاری، قهر و گریه و... بهره میگیرند.
درنهایت افراد جرأتورز گروه آخر را شامل میشوند. این افراد بدون پرخاشگری و یا استفاده از راههای غیر مستقیم ابراز هیجانات، تلاش میکنند تا حقوقشان را بهدست بیاورند و به راحتی از این حق نمیگذرند. در عین حال، افکار و احساسات خود را صریح بیان میکنند و مورد اعتماد و منطقی هم هستند و اگر با نظر جمع مخالف باشند بدون هیچگونه بیاحترامی، نظرشان را میگویند. اگر شما این خصوصیات را دارید، پس میتوانید نتیجه بگیرید که فرد جرأتورزی هستید.
● داشتن مهارت جرأتورزی چه قدر اهمیت دارد؟
همهی ما در زندگی بارها و بارها در موقعیتی قرار گرفتهایم که با درخواست و تقاضای اطرافیان، موافق نبودهایم. مثلا" یکی از آشنایان که با او رو در بایستی داشتهایم به ما پیشنهاد شراکت کاری یا مثلا" ازدواج داده است.
مهارت جرأتورزی به ما کمک میکند که معقولانه این تقاضاها را رد کنیم و به جای بیان این جمله که «بگذارید بیشتر فکر کنم» از جملهی «من با تمام احترامی که برای شما قایلم اما بنا بهدلایلی با این موضوع مخالفم» استفاده کنیم و بیهوده فکرمان را مشغول نگه نداریم البته داشتن این مهارت در برخورد مناسب با مخالفت دیگران، جلوگیری از اعتراضهای پرخاشگرانهی نابه جا، تقاضای معقول از دیگران و اعلام موضع خود در تصمیمهای جمعی (حتی اگر تنها مخالف جمع باشیم) نیز به دردمان میخورد.
● آیا این مهارت میتواند در کنترل خشم هم به ما کمک کند؟
صد در صد. یکی از مهارتهای اساسی کنترل خشم همین جرأتورزی است. یعنی فرد جرأتمند نه خشم خود را فرو میخورد که بعدها به بغض و خشونت و کینه تبدیل شود و نه دست به پرخاشگری میزند که رفتارش پشیمانی در پی داشته باشد بلکه قادر خواهد بود در صورت بروز خشم و عصبانیت بدون استرس و رفتار اشتباه، قاطعانه رفتار کند و تصمیم نادرستی نگیرد و با کنترل عواطف و احساسات لحظهای، مدیریت شرایط را بر عهده گیرد.
● چگونه میتوانیم مهارت جرأتورزی را در خود تقویت کنیم؟
ابتدا باید از موضع خود مطمئن شویم یعنی مشخص کنیم که میخواهیم بله بگوییم یا خیر و اگر اطمینان نداریم، برای پاسخ دادن فکر کنیم و از فرد مقابل بخواهیم که موضوع را بیشتر برایمان روشن کند و در دادن پاسخ، تحت تأثیر اطرافیان قرار نگیریم. در عین حال در رفتارهای جرأتورزانه بدن باید راست باشد، سر به سمت بالا نگه داشته شود و رابطهی چشمی مستقیم برقرار شود و در صدا و رفتار فرد، اطمینان و قاطعیت کاملا" نمایان باشد و بعد موافقت یا مخالفت خود را با کمال احترام بیان کنیم.
مهارت جرأتورزی به ما کمک میکند که معقولانه این تقاضاها را رد کنیم و به جای بیان این جمله که «بگذارید بیشتر فکر کنم» از جملهی «من با تمام احترامی که برای شما قایلم اما بنا بهدلایلی با این موضوع مخالفم» استفاده کنیم و بیهوده فکرمان را مشغول نگه نداریم.
● تمرین جرأتورزی
فرض کنید دوستتان از شما تقاضا میکند که چند ساعتی اتومبیلتان را قرض بگیرد و شما مخالفید. اگر بخواهید جرأتمندانه رفتار کنید باید از جملهای استفاده کنید که سه بخش کلی دارد. بخش اول با کلمهی «من» شروع میشود یعنی میگویید: "من میدانم که در این شرایط به اتومبیل من نیاز داری."
در بخش دوم، دلیل تصمیم خود را عنوان میکنید که باید کاملا" واضح، روشن و کوتاه باشد: "من میدانم که در این شرایط به اتومبیل من نیاز داری اما من در طول روز واقعا" به آن نیاز دارم." بسیاری از افراد فکر میکنند بحث همین جا تمام میشود اما بخش آخر، اعلام قاطع تصمیم است یعنی بعد از پایان جمله باید بگویید: "متأسفم که نمیتوانم اتومبیلم را به تو قرض دهم."
فراموش نکنید که لحن شما باید بدون تعارف اما آرام و متین و مهربان باشد. معمولا" افراد منطقی با یک یا دو بار شنیدن این جملات سه بخشی قانع میشوند البته گاهی نیز با افراد سمجی روبهرو میشوید که باید از تکنیکهای خاص مثل تکرار جملهی گفتهشده با قاطعیت بیشتر، ترک محیط (جرأتمندی فزاینده) و عوض کردن موضوع بحث استفاده کنید و یا حتی خود را به خنگی و نفهمیدن بزنید.
اگر هم بعد از بیان جملهی خود از طرف مقابل عبارت ناخوشایندی مثل «خیلی خودخواهی» را شنیدید، بهترین روش برای مقابله با این افراد سمج این جمله است: «اگر این کار خودخواهی است، پس من خودخواهم!»
شاید در فرهنگ ما یک فرد جرأتورز با یک فرد مغرور و حتی بیادب اشتباه گرفته شود اما اطرافیان با مشاهدهی رفتارهای جرأتمندانهی مکرر فرد، مطمئنا" شرایط را درک میکنند البته به شرطی که فرد در بیان جملات و رفتارهای جرأتمندانه، صحیح و منطقی عمل کند و این کار نیاز به آموزش و تمرین دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست