پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

روغن زیتون فله‌ای نخرید


روغن زیتون فله‌ای نخرید

اگر جزو طرفداران روغن‌زیتون باشید،‌ حتما تا به حال با انواع مختلف صنعتی و سنتی یا فله‌ای این روغن‌ مواجه شده‌اید و این سوال برایتان پیش آمده است که مصرف روغن‌های صنعتی بهتر است یا سنتی و اینکه چرا روغن‌های سنتی و فله‌ای که در برخی از مناطق کشور مانند شهر رودبار به فروش می‌رسند، به ‌مراتب گران‌تر از انواع روغن‌زیتون صنعتی هستند...

اگر جزو طرفداران روغن‌زیتون باشید،‌ حتما تا به حال با انواع مختلف صنعتی و سنتی یا فله‌ای این روغن‌ مواجه شده‌اید و این سوال برایتان پیش آمده است که مصرف روغن‌های صنعتی بهتر است یا سنتی و اینکه چرا روغن‌های سنتی و فله‌ای که در برخی از مناطق کشور مانند شهر رودبار به فروش می‌رسند، به ‌مراتب گران‌تر از انواع روغن‌زیتون صنعتی هستند...

به‌طور کلی، مصرف روغن‌زیتون‌های صنعتی و دارای بسته‌بندی و نشان‌ استاندارد توصیه می‌شود. روغن‌ها در کارخانه ‌حداقل تحت‌نظر دو مسئول فنی و کیفی تولید می‌شوند. یعنی نماینده وزارت بهداشت، به‌عنوان مسئول فنی و نماینده سازمان ملی استاندارد، به‌عنوان مسئول کیفی، می‌توانند سلامت، بهداشت و استاندارد روغن‌های صنعتی را تضمین کنند. این در حالی است که نظارت مناسبی روی روند تولید و عرضه روغن‌زیتون‌های سنتی وجود ندارد. بهتر است بدانید که در بسیاری از مجامع علمی و براساس آزمایش‌های مختلف، متخصصان به این نتیجه رسیده‌اند که نه‌تنها امکان تقلب در روند تولید و عرضه روغن‌زیتون‌های سنتی وجود دارد بلکه عدد پروکسید (میزان ترکیب یک روغن غیراشباع با اکسیژن) این روغن‌ها بسیار بالاست. بالا بودن پروکسید در روغن، به‌ معنای به خطر افتادن سلامت مصرف‌کنندگان و افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان است.

نکته دیگر در مورد تشخیص تقلب در روغن‌های زیتون است که فقط از طریق روش‌‌های آزمایشگاهی امکان دارد. آزمایشگاه‌های کنترل کیفی موادغذایی می‌توانند با آنالیز اسید چرب اولئیک موجود در روغن‌های زیتون، به وجود یا وجود نداشتن تقلب در آنها پی‌ببرند، بنابراین مصرف‌کننده‌های عادی نمی‌توانند به اصل یا تقلبی بودن روغن‌زیتون صنعتی یا سنتی پی‌ببرند. با این حال می‌توان گفت که روغن‌های زیتون فرابکر اصل، کمی ته گلو را می‌سوزانند و تلخی خاصی دارند. در نهایت، باید اشاره‌ای هم به تفاوت قیمت روغن‌زیتون‌های سنتی با صنعتی داشته باشیم. اگر دقت کنید،‌ حتما متوجه می‌شوید که روغن‌های زیتون فله‌ای و سنتی، به ‌مراتب گران‌تر از انواع صنعتی‌ هستند و این مساله به‌هیچ عنوان به معنای برتری آنها نیست. وقتی هر محصولی به تولید انبوه و صنعتی می‌رسد، هزینه‌های تولید آن هم کاهش می‌یابد و این مساله، یکی از دلایل ارزان‌تربودن روغن‌زیتون‌های صنعتی است. از طرف دیگر، متاسفانه مردم ما هنوز هم به صنایع غذایی مانند محصولات دستی و خانگی اعتماد زیادی دارند و فکر می‌کنند هر محصولی که لقب خانگی یا سنتی را یدک بکشد، حتما از نوع صنعتی بهتر است اما واقعیت این است که هیچ نظارتی بر این محصولات خانگی و سنتی وجود ندارد.

دکتر آراسب دباغ‌مقدم

متخصص بهداشت موادغذایی