شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
عصر پتابایت
فکر میکنید پس از دیسکهای سخت ترابایتی نوبت به چه نسلی از دیسکها میرسد؟ اگر در دانش محاسبات قوی باشید حتما میگویید پتابایت! یک پتابایت معادل ۱۰۰۰ ترابایت است. اکنون اطلاعات پردازش شده توسط وب سایت گوگل هر ۷۲ دقیقه به ۱ پتابایت بالغ میشود!
روزگاری را به یاد میآورم که اولین کامپیوتر شخصی وارد خانه ما شد، یک PC ساخت Olivetti با پردازنده ۳۸۶ اینتل! در آن زمان پردازنده کامپیوتر ما که تنها از سرعت ۴۰ مگاهرتز برخوردار بود یکی از بهترین کامپیوترهای زمان خود به حساب میآمد.
جالب است بدانید که هارددیسک این سیستم تنها ۴۰ مگابایت و رم آن تنها ۲ مگابایت بود. از آن زمان تاکنون حدود ۱۸ سال میگذرد. در این ۱۸ سال صنعت کامپیوتر در دنیا فراتر از آنچه انتظار میرفت پیشرفت کرده است. لازم به گفتن نیست که اکنون یک پردازنده ۴ هستهای با فرکانس کاری ۲.۴ گیگاهرتز یک پردازنده عادی برای کامپیوترهای شخصی به حساب میآید.
همچنین در تمام کامپیوترهای جدید حداقل یک هارد ۱۶۰ گیگابایتی هم کار گذاشته شده است. خودتان مقایسه کنید پردازنده ۴۰ مگاهرتزی کجا و پردازنده ۲.۴ گیگاهرتزی آن هم در ۴ هسته کجا! هارد ۴۰ مگابایتی کجا و هارد ۱۶۰ گیگابایتی کجا! اگر بخواهیم با همین اعداد و ارقام ساده پیشرفت کمی این صنعت را در طول این ۱۸ سال بسنجیم میبینیم که حداقل در حوزه حافظههای سخت گنجایش هارددیسکها حدود ۱۰۰,۰۰۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
همانطور که میدانید با پیشرفت روز افزون علم، سرعت پیشرفت هم افزایش پیدا میکند و مثلا اگر برای دو برابر کردن حجم حافظهها از لحاظ تکنولوژیک ما به ۲ سال زمان نیاز داشتیم اکنون این میزان به ۶ ماه تقلیل یافته است. با توجه به افزایش سرعت پیشرفت آن هم به صورت تساعدی قطعاً ۱۸ سال آینده شما شاهد پیشرفتی بیش از آنکه در ۱۸ سال گذشته شاهد آن بودهاید خواهید بود.
هدف این قلم این نیست که به شرح و بسط تاریخ علم بپردازند بلکه قصد بررسی موقعیت فعلی خود در این مقطع تاریخی در فناوری است. همانطور که در بالا هم ذکر کردم روزگار مگابایت در دنیای حافظههای سخت مدتهاست که به فراموشی سپرده شده و اکنون عصر گیگا و ترابایت است. اکنون هارددیسکهای با ظرفیت ۱ و ۲ ترابایت (۱ ترابیت = ۱۰۰۰ گیگابایت) در بازار به وفور یافت میشوند.
با توجه به حجم روز افزون دانش جهانی ( Global Knowledge ) و سرعت رشد فناوری، پر واضح است که این مقادیر هم به زودی به تاریخ خواهند پیوست. برای مثال جالب است بدانید حجم عکسهای وارد شده به سایت FaceBook هر ماه چیزی بالغ بر ۲۰ ترابایت ( ۲۰۰۰۰ گیگابایت) است و یا حجم ویدئوهایی که روی سایت youtube قرار دارد به ۵۲۰ ترابایت بالغ میشود.
حتی اگر از حوزه IT خارج و مثلاً به حوزه فضانوردی وارد شویم میبینم که این حجم عظیم از اطلاعات در این حوزه هم وجود دارد. به عنوان نمونه حجم اطلاعاتی که تاکنون توسط تلسکوپ هابل گردآوری شده به ۱۲۰ ترابایت بالغ گشته است. با وجود این اعداد ارقام دیگر لازم به ذکر نیست که اکنون ظرفیتهای گیگابایتی در کارهای کلان مرتبط با فناوری اطلاعات به شوخیای بیش شبیه نبوده! و ظرفیت ترابایتی دیسکهای سخت به سرعت درحال پرشدن میباشد.
فکر میکنید پس از دیسکهای سخت ترابایتی نوبت به چه نسلی از دیسکها میرسد؟ اگر در دانش محاسبات قوی باشید حتما میگویید پتابایت! یک پتابایت معادل ۱۰۰۰ ترابایت است. چه بسا که اکنون ما به دوران پتابایت وارد شده باشیم. اکنون اطلاعات پردازش شده توسط وب سایت گوگل هر ۷۲ دقیقه به ۱ پتابایت بالغ میشود! با این وضع نه تنها در آینده شاهد دیسکهای سخت چند صد ترابایتی در بازار خواهیم بود بلکه دور نیست آن زمانی که دیسکهای چند ده پتابایتی هم جای خود را در بازار فناوری اطلاعات دنیا پیدا کنند.
اما بزرگترین مشکلی که در آن زمان گریبانگیر کاربران خواهد شد نه جای کم برای ذخیره اطلاعات بلکه پیدا کردن اطلاعات موردنظرشان بین حجم بسیار زیاد دادههایشان است. مساله جستوجو بین حجم بالای اطلاعات در عصری که کارشناسان آن را عصر «پتابایت» مینامند اصلیترین معضل به حساب میآید.
اکنون شرکتهایی مانند مایکروسافت و اوراکل در حوزه نرمافزار شدیدا در حال تلاش هستند تا با بهینه کردن الگوریتمهای جستوجو بر این مشکل فائق آیند. همچنین شرکتهایی مانند Hitachi و WD هم در حوزه سختافزاری با قصد دارند تکنولوژی تولید هاردهای SSD به جنگ این مشکل بروند. از سوی دیگر اینتل، AMD، VIA و IBM با تولید پردازندههای فوق قدرتمند خود درصدد ساخت سلاحی مناسب برای دست و پنجه نرم کردن با دیسک سخت پتابایتی هستند.
آنچه که مهم است این است که ما کاربران نیز خود را برای ورود به عصر پتابایت آماده کرده و از آخرین تکنولوژیهای روز، روی سیستمهای خود، برای حداکثر بهرهوری استفاده نماییم. پیشاپیش ورود شما را به عصر پتابایت خوشامد میگویم!
نویسنده : محمدامین ناهید
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست