جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آداب حسنه نوروز


آداب حسنه نوروز

هر چند بیشتر آداب حسنه نوروز ریشه در توصیه های بزرگان دین دارد

هر چند بیشتر آداب حسنه نوروز ریشه در توصیه های بزرگان دین دارد. با این وجود دو قسم آداب برای عید می توان در نظر گرفت: یکی آدابی که در متون اسلامی برای این روز سفارش شده است؛ دیگر آدابی که هر چند در خصوص روز اول فروردین در احادیث نداریم

بصورت کلی از آنها سخن به میان آمده است:

الف) آدابی که در روایات در خصوص نوروز آمده:

۱) غسل

۲) پوشیدن لباسهای پاکیزه و زدن عطر

۳) روزه

۴) چهار رکعت نماز

شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح می نویسد: حضرت صادق علیه السلام به معلی بن خنیس تعلیم فرموده که چون روز نوروز شود غسل کن و پاکیزه ترین جامه های خود را بپوش و به بهترین بوهای خوش خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار. پس چون از نماز پیشین و پسین و نافله های آن فارغ شدی چهار رکعت نماز بگذار یعنی هر دو رکعت به یک سلام و در رکعت اول بعد از حمد ده مرتبه سوره إنا انزلناه بخوان و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره کافرون و در رکعت سوم بعد از حمد ده مرتبه سوره قل هو الله احد و در رکعت چهارم بعد از حمد ده مرتبه فلق و ناس بخوان و بعد از نماز به سجده برو و این دعا را بخوان اللهم صل علی محمد و آل محمد الاوصیاء المرضیین ... (۱)

اگرچه علما سند روایت را ضعیف می دانند اما عمل به این روایت از باب تسامح در ادله سنن امید ثواب در آن را می دهد. از سوی دیگر نه از باب ورود در این روز خاص بلکه به صورت مطلق بعضی از اعمال انجامش ترجیح دارد مانند: پوشیدن لباسهای پاکیزه و زدن عطر.

ب) آدابی که در روایات در خصوص نوروز نیامده:

۱) صله رحم:

صله رحم یکی از سنتهای بسیار خوب ایرانیان در نوروز است. در روایات بسیاری در باره اهمیت و اثرات خاص آن به آن پرداخته شده است. به عنوان نمونه: شیخ صدوق در امالی، مجلس شصت و ششم می نویسد: امیرالمؤمنین علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه وآله نقل می کند که فرمود: هر که نزد خویشاوندی رود و به خود و مالش با او صله‏ رحم‏ کند خدای عز و جل به او اجر صد شهید دهد و به هر گامی چهل هزار حسنه دارد و چهل هزار گناهش محو شود و چهل هزار درجه از او بالا رود و گویا صد سال خدا را عبادت کرده باشد.(۲)

امام باقر علیه السلام می فرماید: صله‏ رحم‏ اعمال را بپرورد، و اموال را بیفزاید، و بلا را بگرداند، و حساب را آسان کند، و عمر را دراز سازد.(۳)

۲) کمک به نیازمندان

دستگیری از مستمندان از خصوصیات روحی ایرانیان است که این مهم در آستانه سال نو پررنگتر می شود. درباره انفاق به محرومان در راه خدا آیات و روایات بسیاری وجود دارد:

وَ فی‏ أَمْوالِهِمْ حَقٌّ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ‏ (۴)؛ در اموال آنها حقّی برای سائل و محروم بود!

مَثَلُ الَّذینَ یُنْفِقُونَ‏ أَمْوالَهُمْ فی‏ سَبیلِ اللَّهِ کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ فی‏ کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللَّهُ یُضاعِفُ لِمَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلیمٌ (۵)؛ کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق می‏کنند، همانند بذری هستند که هفت خوشه برویاند؛ که در هر خوشه، یک صد دانه باشد؛ و خداوند آن را برای هر کس بخواهد(و شایستگی داشته باشد)، دو یا چند برابر می‏کند؛ و خدا(از نظر قدرت و رحمت،) وسیع، و (به همه چیز) داناست.

امام باقر علیه السّلام فرمود: کاملترین مردم از لحاظ ایمان خوش‏خلق ترین آنهاست. رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله فرمود: آنکه خلق نیکو دارد، پاداش روزه گیر شب زنده دار، دارد

اما به یک روایت بسنده می شود: امام محمد باقر علیه السلام فرمود: هر کس به دنبال برآورده نمودن حاجت مسلمان حرکت کند، خدای متعال دستور فرماید که هفتاد و پنج هزار فرشته بر او سایه افکند، و هر قدمی بردارد خداوند برایش حسنه می‏نویسد و گناهانش را محو می‏نماید و مقامش را بالا می‏برد، و چون حاجت او را برآورده کند، ثواب یک حجّ و عمره برایش ثبت می‏گردد.(۶)

۳) خوش رویی و لبخندزدن

امام باقر علیه السّلام فرمود: کاملترین مردم از لحاظ ایمان خوش‏خلق ترین آنهاست.

رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله فرمود: آنکه خلق نیکو دارد، پاداش روزه گیر شب زنده دار، دارد.(۷)

امام باقر علیه السلام فرمود: لبخند شخص بر روی برادر مؤمنش حسنه باشد، و برداشتن خاشاکی از روی وی نیز حسنه باشد، و خدا به چیزی که محبوبتر باشد نزد او از مسرور ساختن مؤمن پرستش نشده است. (۸)

۴) شاد کردن دیگران

امام باقر علیه السلام فرمود رسول خدا فرمود: هر کس مؤمنی را شاد و خوشحال سازد پس براستی که مرا خوشحال ساخته، و هر کس مرا خوشحال سازد براستی که خدا را خوشحال نموده است.(۹)

۵) گذشتن از یکدیگر

مناسب است که با آغاز سال نو، کدورتها کنار گذاشته شده و از اشتباهات یگدیگر گذشت شود؛ همانطور که بزرگان سفارش کرده اند.

۶) رفتن به زیارت امامان و امامزادگان

«(مردم) نوروز را بهانه‏ای برای زیارت اعتاب مقدسه قرار می‏دهند، به مشهد مسافرت می‏کنند که همیشه یکی از پرجمعیت‏ترین اوقات سال در مشهد مقدس، اوقات عید نوروز بوده است. که این عمل، بسیار خوب است.» (۱۰)

۷) مسافرت و تفریحات سالم

عن الرّضا علیه السّلام‏: اجعلوا لانفسکم حظّا من الدّنیا باعطائها ما تشتهی من الحلال و ما لا تثلم المروّة و لا سرف فیه و استعینوا بذلک علی امور الدّنیا.

حضرت رضا علیه السّلام فرموده است: از لذایذ دنیوی نصیبی برای کامیابی خویش قرار دهید و تمنیات دل را از راههای مشروع برآورید، مراقبت کنید در این کار به مردانگی و شرافتتان آسیب نرسد و دچار اسراف و تندروی نشوید. تفریح و سرگرمیهای لذت‏بخش شما را در اداره زندگی یاری می کند و با کمک آن بهتر به امور دنیای خویش موفق خواهید شد.(۱۱)

پی نوشت ها:

۱. مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، اعمال عید نوروز، ص ۴۹۴، انتشارات لقمان

۲. امالی شیخ صدوق، ترجمه کمره‏ای، ص ۴۳۱

۳. تحف العقول، ترجمه کمره‏ای، ص ۳۰۹

۴. سوره ذاریات/۱۹، ترجمه آیت الله مکارم

۵. سوره بقره/ ۲۶۱، ترجمه آیت الله مکارم

۶. ارشاد القلوب، ترجمه سلگی، ج‏۱ ،ص ۳۹۳

۷. اصول کافی، ترجمه مصطفوی، ج‏۳، ص ۱۵۶ و ۱۵۷

۸. همان، ص ۲۷۱

۹. همان

۱۰. سخنرانی مقام معظم رهبری در تاریخ ۱/۱/۱۳۷۷.

۱۱. الحدیت، روایات تربیتی‏، محمدتقی فلسفی‏، ج‏۲، ص۱۳۳، ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامی‏

سیدروح الله علوی