شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

چربی های ضروری برای مغز


چربی های ضروری برای مغز

اسیدهای چرب عناصر مولکولی تشکیل دهنده چربی های مایع و جامد هستند و خود تقسیمات متفاوتی دارند.
بعضی از چربی ها برای سلامتی انسان ضروری و حیاتی است. این نوع اسیدهای چرب باعث تولید …

اسیدهای چرب عناصر مولکولی تشکیل دهنده چربی های مایع و جامد هستند و خود تقسیمات متفاوتی دارند.

بعضی از چربی ها برای سلامتی انسان ضروری و حیاتی است. این نوع اسیدهای چرب باعث تولید هورمون هایی به نام ایکوسانوئیدها می شوند که این هورمون ها لازمه بسیاری از فعل و انفعالات شیمیایی از جمله بالا بردن سیستم دفاعی بدن، حمایت از فعالیت های سیستم های عصبی و مقابله با التهاب در بافت های بدن است.

در واقع چربی ها بیش از ۶۰ درصد از مغز انسان را شامل می شوند و وجود اسیدهای چرب مفید در رژیم غذایی فرد تأثیرات عمده ای روی عملکرد مغز انسان دارد.

امروز متداول شدن رژیم های غذایی حاوی چربی کم و بدون چربی سبب بروز مشکلات بسیاری در بین افراد از جمله سندروم های قبل از قائدگی بانوان، افزایش میزان افسردگی و تشویش و حتی پیری زودرس شده است. این درحالی است که در واقع می بایست حدود ۳۰ درصد از کالری مصرفی روزانه افراد را اسیدهای چرب تشکیل دهند. مصرف اسیدهای چرب اشباع شده فرآیند تفکر و شرایط جسمی و روحی افراد را تخریب می کند، بنابراین این مسئله اهمیت دارد که افراد شناسایی کاملی از این دسته از مواد غذایی داشته باشند به عنوان مثال بهتر است از مصرف اسیدهای اشباع شده و چربی های هیدروژنی موجود در گوشت، فرآورده های لبنی و غذاهای مانده جداً خودداری نمایید. برای دستیابی به عملکرد بهینه مغز، نیازمند مصرف اسیدهای چرب اشباع نشده چند مولکولی- امگا ۳ و امگا ۶ - هستید. چربی های امگا ۶ در فرآورده هایی همچون شیرکم چرب، روغن های گیاهی، دانه های روغنی (کنجد، شاهدانه، آفتاب گردان و کدو) و همچنین انواع دانه های آجیل یافت می شود. ماهی بخصوص تن و سالمون حاوی میزان قابل توجهی از امگا ۳ هستند.

فسفولیپیدها

یکی دیگر از اعضای خانواده چربی های مفید که در مغز انسان نیز یافت می شود فسفولیپیدها هستند. این نوع چربی سازنده غلاف و لایه های چربی محافظ در اطراف سلول های عصبی هستند. آنها همچنین باعث افزایش روحیه، قابلیت های ذهنی و جلوگیری از بیماری های ناشی از افزایش سن و آلزایمر است. با وجودی که بدن توانایی ساخت فسفولیپیدها را دارد اما دریافت میزان بیشتر از این عنصر از طریق مواد غذایی سودمند است. زرده تخم مرغ غنی ترین منبع فسفولیپید است.

لسیتین یک منبع بسیار مناسب فسفولیپید است که به صورت پودر و کپسول های ۱‎/۲۰۰ میلی گرم یافت می شود لسیتین نه تنها باعث چاقی نمی شود بلکه متابولیسم بدن را افزایش داده و باعث سوخت چربی می شود.

آمیتیس مهری