دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
شیرخوار، ناراحتـی مادر را از شیرش می فـهمد!
قبل از هر چیز باید مطمئن باشید که بطریها و سرشیشهها و سایر وسایلی که برای تهیه شیر به کار میروند تمیز هستند. اگر در آبی که در منزل استفاده میکنید کلرزده شده، میتوانید از ماشین ظرفشویی استفاده کنید یا با آب گرم و مایع ظرفشویی آنها را بشویید و بعد آنها را با آب گرم آبکشی کنید.
اگر از آب چاه یا آب بدون کلر استفاده میکنید، باید وسایل موردنیاز را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بجوشانید. شیرخشک آماده شده بهتر است بلافاصله توسط شیرخوار مصرف شود و چنانچه مقداری از آن در بطری باقی بماند صلاح این است که آن را دور بریزید و در وعدههای بعدی شیر تازه تهیه کنید. در صورت گرم کردن شیر قبل از مصرف، حرارت آن را آزمایش کنید. سادهترین راه برای امتحان آن، ریختن چند قطره در ناحیه داخلی ساعد است.
بطریهای مورد استفاده ممکن است از جنس شیشه یا پلاستیک باشند. با بزرگ شدن کودک و زمانی که شیرخوار میتواند بطری را در دست بگیرد، نباید از بطریهای شیشهای استفاده کنید. هرگز در حالت خوابیده به کودکتان شیر ندهید، چون سبب تجمع شیر در پشت دندانها و تشدید پوسیدگی آنها یا ایجاد التهاب گوش میانی میشود. از هر نوع سرشیشهای که استفاده میکنید، هر از گاهی باید قطر سوراخ آن را مشاهده کنید، چون در صورتی که کوچک باشد شیرخوار به سختی قادر به خوردن شیر خواهد بود و مقدار بیشتری هوا خواهد خورد و در صورت بزرگ بودن سوراخ، شیر به راحتی و به سرعت خارج خواهد شد و ممکن است سبب خفگی کودک شود. بهترین سرعت خروج شیر از سر شیشه، یک قطره در هر ثانیه در شروع وارونه قرار دادن بطری است و بعد از چند ثانیه باید جریان شیر قطع شود. معمولا برای خوردن آب، سرشیشهای که یک سوراخ دارد مناسب است. در صورتی که برای خوردن شیر سرشیشه با سوراخ بزرگتر یا با چند سوراخ ضرورت دارد.
چگونگی تغذیه شیرخوار با شیشه شیر
زمان شیر دادن، باید برای مادر و فرزند زمانی به منظور آرامش و استراحت و همراه با لذت باشد. این زمان فرصتی برای نشان دادن عشق و علاقه شما به کودک است. در صورتی که شما آرام و خوشحال باشید شیرخوار با محبت به شما پاسخ میدهد، ولی در صورت نگرانی و عصبانیت، شیرخوار ناراحتی شما را حس میکند و مشکلی در تغذیه او ایجاد میشود. شما میتوانید هنگام شیر دادن به کودک در صندلی دستهدار قرار بگیرید یا اینکه از یک بالش در زیر بازو استفاده کنید. شیرخوار را در وضعیت نیمهنشسته نگه دارید و سر او را نیز حمایت کنید. هیچگاه در وضعیت خوابیده به شیرخوار شیر ندهید، چون خطر خفگی افزایش مییابد و از طرفی ممکن است سبب ورود شیر به داخل گوش میانی و ایجاد عفونت شود.
باید تمام قسمت انتهایی بطری و همچنین سرشیشه پر از شیر باشد. در این حالت شیرخوار هنگام مکیدن، هوا نخواهد خورد. اجازه بدهید که شیرخوار دهانش را باز کند و سرشیشه را بگیرد. تماس سرشیشه با گونه و کنار دهان سبب ایجاد ریفلاکسی به نام ریفلاکس روتینگ میشود که با این پدیده کودک دهان خود را به طرف سر پستانک میبرد و آن را به دهان میگیرد و شروع به مکیدن و بلعیدن میکند. گذاشتن شیرخوار در تختخواب و دادن بطری به وی در وضعیت خوابیده، روش غلط و نامناسبی برای تغذیه شیرخواران است، چون این پدیده باعث پوسیدگی دندانها به علت ماندن شیر در اطراف لثه و نیز سبب بروز التهاب گوش میانی کودک میشود و همچنین میتواند سبب خفگی کودک به علت ورود شیر به ریه او شود. بنا به این دلایل، هیچگاه کودک را در حال شیر خوردن در تخت به حالت خوابیده نگه ندارید.
دکتر سید حسین فخرایی
فوق تخصص نوزادان
استاد دانشگاه علوم?پزشکی شهید بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست