جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

سرطان کبد


سرطان کبد

بسیاری افراد فقط نام سرطان کبد را شنیده‌اند ولی دلیل ابتلا یا درمان آن را نمی‌دانند.
مطلب پیش رو اطلاعات کاملی در خصوص سرطان کبد، روشهای پیشگیری و روشهای درمانی آن در اختیار شما می گذارد.

کبد درقسمـت راست شکم و زیر قفسه سینه درست زیر دیافراگم قرار دارد. کبد مخروطی شکل بوده و سطحی صاف، نرم و لاستیک مانند دارد. رنگ آن قهـوه ای متـمـایل بـه قـرمز تـیـره است. کبد از دو بخش بنام لوب بزرگ وکوچک تشکیل یافته است. وزن آن از ۱٫۲ تا ۲٫۵ کیلوگرم متغیر بوده و با ابعاد ۲۰ سانتی متر طول در ۱۷ سانتی متر عرض و ضخامت ۱۲ سانتی متر است. قسمت اعظم کبد از سلول هایی موسوم به هپاتوسیت ها تشکیل یافته است. کارکردها و وظایف متعدد کبد آن را به یک عضو بسیار حیاتی و مهم تبدیل ساخته است. ازجمله این وظایف می توان به ساختن فاکتورهای لازم برای انعقاد خون، ذخیره آهن، ویتامینها و سایر مواد معدنی، تولید مایع صفرا و سم زدایی از بدن اشاره کرد.

سرطان کبد:

دو نوع کلی سرطان کبد وجود دارد که عبارتند از: انتقال یافته (متاستاتیک) و اولیه. نوع انتقال یافته در اثر گسترش سرطان از جای دیگری از بدن (اغلب از پستان، ریه‌ها و روده بزرگ) به کبد ایجاد می‌شود. سرطان‌های اولیه کبد از سلول‌های داخل کبد منشاء می‌گیرند.

علائم سرطان کبد:

دراکثر موارد هیچ علائم و نشانه ای در مرحله اولیه سرطان کبد وجود ندارد . هنگامی که علائم و نشانه ها ظاهر می شوند، ممکن است شامل موارد زیر باشند:

از دست دادن وزن ناگهانی و بدون هیچگونه تلاش

از دست دادن اشتها

درد ناحیه بالای شکم

تهوع و استفراغ

ضعف عمومی و خستگی

بزرگ شدن کبد

تورم شکم

زردی پوست و سفیدی چشم(یرقان)

سفید یا گچی شدن مدفوع

پیشگیری از سرطان کبد:

کبد ، اندام بسیار حساسی است که اگر از آن به طور صحیح مواظبت نشود سریع دچار کم کاری و بیماری می شود پس بهتر است در محافظت از این اندام بکوشیم.

انواع میوه جات ، سبزیجات ( به خصوص کاهو ، خیار ، هویج ) ، روغن زیتون ، انار و شاه توت از جمله غذاهای مفید برای کبد هستند.

خاکشیر ، نان جو ، نوشیدن آب ، سالاد فصل ، روغن زیتون ، برگه هلو و زرد آلو ، کاسنی از دیگر مواد غذایی مفید برای داشتن کبدی سالم هستند.

سرخ کردنی ها ، پرخوری ، غذاهای چرب و پرحجم ، نوشابه ، نمک زیاد ، فلفل و ادویه جات تند به مقدار زیاد ، فست فودها و نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن ، تنبلی و عدم فعالیت فیزیکی و سریع غذا خوردن از عواملی هستند که برای کبد مضرند.

با تغذیه صحیح و مناسب می توان کبد را سالم نگه داشت در واقع سالم بودن کبد مساوی با سلامتی جسم و روح است.

عدم استعمال دخانیات

درمان سرطان کبد:

درمان سرطان کبد، به مرحله بیماری و همچنین به سن, سلامت کلی و تنظیمات شخصی بدن بستگی دارد. هدف از هر نوع درمان از بین بردن سرطان به طور کامل است . هنگامی که درمان کامل امکان پذیر نمی باشد، تمرکز ممکن است در جلوگیری از رشد و گسترش تومور باشد. در برخی موارد تنها مراقبت در حفظ آرامش مناسب است. در این وضعیت، هدف از درمان تنها حذف و یا کاهش سرعت این بیماری است بلکه کمک به تسکین بیمار تا حد امکان نیز می باشد.

گزینه های درمان سرطان کبد ممکن است شامل موارد زیر باشد:

جراحی برای برداشتن بخشی از کبد: اگر تومور کوچک و عملکرد کبد خوب باشد پزشک ممکن است هپاتکتومی جزئی را برای برداشتن سرطان کبد و بخش کوچکی از بافت سالم که آن را احاطه کرده توصیه نماید.

عمل جراحی پیوند کبد. در طول عمل جراحی پیوند کبد، کبد بیمار برداشته و با یک کبد سالم از یک اهداکننده دیگر جایگزین می گردد. عمل جراحی پیوند کبد ممکن است گزینه برای برخی افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه باشد.

انجماد سلول های سرطانی( کرایوتراپی): از سرمای شدید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می گردد. در طول کرایوتراپی ,پزشک cryoprobe را که حاوی نیتروژن مایع است به طور مستقیم بر روی تومورهای کبدی قرار می دهد. تصاویر اولتراسوند برای هدایت cryoprobe و نظارت بر انجماد سلول ها استفاده می شود.

گرم کردن سلول های سرطانی. در این روش که فرسایش بسامد رادیویی نام دارد، جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. با استفاده از سونوگرافی یا سی تی اسکن که به عنوان یک راهنما میباشد، جراح یک یا چند سوزن نازک را در برش های کوچک در شکم وارد می کند. هنگامی که سوزن به تومور رسید، با جریان الکتریکی گرم می شوند که منجر به از بین بردن سلول های سرطانی می گردد.

تزریق الکل به داخل تومور: در این روش الکل خالص ,مستقیما به داخل تومور از طریق پوست و یا در طول یک عمل جراحی تزریق می شود. الکل باعث مرگ سلول های تومور می شود.

تزریق داروهای شیمی درمانی به کبد: روش کمو امبولیزاسیون یک نوع شیمی درمانی است که داروهای ضد سرطان قوی را به طور مستقیم به شریان کبدی(شریانی که از آن سرطان کبد به وجود می آید) تزریق می کنند که باعث مسدود شدن شریان می شود. این اقدام باعث کاهش جریان خون به سلول های سرطانی شده ونیز داروهای شیمی درمانی را به سلولهای سرطانی می رساند.

پرتو درمانی: این درمان با استفاده از پرتوهای انرژی پرقدرت باعث از بین رفتن سلول های سرطانی و کوچک شدن تومور می شود. در طول درمان با اشعه درمانی، بیمار را روی یک میز قرار داده و بوسیله یک دستگاه پرتوهای انرژی در یک نقطه دقیق بر روی بدن معطوف می شود. اشعه درمانی برای سرطان کبد ممکن است شامل روشی به نام جراحی تشعشعی استریوتاکتیک که به طور همزمان تعداد زیادی از پرتوهای اشعه در یک نقطه از بدن متمرکز است باشد. عوارض جانبی اشعه ممکن است شامل خستگی، تهوع و استفراغ باشد.

دارو درمانی هدفمند: سورافنیب (Nexavar) یک دارو طراحی شده برای تولید رگ های خونی جدید توسط تداخل با تومور می باشد. سورافنیب که برای کاهش سرعت یا متوقف کردن پیشرفت کارسینوم هپاتوسلولار پیشرفته برای چند ماه دیگر بدون درمان, ارائه شده است. مطالعات بیشتر برای درک چگونگی کنترل و درمان های دیگر برای کنترل سرطان پیشرفته کبد مورد نیازاست.