جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

مهارت مقابله با هیجان منفی «خشم»


مهارت مقابله با هیجان منفی «خشم»

هیجان منفی چیست؟ هیجان منفی احساسی است که میزان آن از تحریک خفیف و احساس رنجش تا خشمی شدید و جنون آور در نوسان است. ویژگی هیجان های منفی این است که در عین حالی که جزئی از زندگی است، …

هیجان منفی چیست؟ هیجان منفی احساسی است که میزان آن از تحریک خفیف و احساس رنجش تا خشمی شدید و جنون آور در نوسان است. ویژگی هیجان های منفی این است که در عین حالی که جزئی از زندگی است، می تواند ما را از رسیدن به هدف هایمان باز دارد.روان شناسان هیجان های منفی را شامل حالت هایی نظیر خشم، اضطراب، افسردگی و غم می دانند و یکی از مهم ترین حالات هیجان منفی خشم است که در این قسمت به راه های شناسایی و کنترل آن پرداخته می شود:

عوامل موثر در بروز خشم:

اعتقاد بر این است که افراد به طور معمول توسط دیگران و با محرک های بیرونی خشمگین و عصبانی می شوند و به نظر می رسد که بروز خشم و عصبانیت به عوامل زیر بستگی دارد:

عوامل محیطی:

محیطی که وقایع ناخوشایند یا محرک های بیرونی خشم برانگیز در آن تجربه می شود نقش مهمی در ایجاد عصبانیت دارد.

عوامل فرهنگی:

این عوامل از خرده فرهنگ های فردی و خانوادگی تا فرهنگ جامعه و محیط کاری در نوسان است.

عوامل هیجانی:

وقتی که ما دارای احساس های مثبت یا منفی هستیم، عکس العمل ما به موقعیت های خشم برانگیز تفاوت خواهد داشت.

عوامل جسمانی:

افرادی که به دردهای مزمن دچار هستند نسبت به دیگران احساس ناراحتی و خشم بیشتری دارند.عوامل نگرشی و فکری: افکار مهم ترین جزو روانی انسان محسوب می شود و اگر دارای این نگرش باشیم که «همیشه باید اطرافیان ما افرادی منصف، منطقی، ملاحظه کار و مودب باشند»، هرچه بر خلاف این نگرش ها باشد خوشایند ما نخواهد بود.

خنثی کردن خشم:

برای خنثی کردن خشم از ۲ شیوه کلی و کوتاه مدت استفاده می شود:

الف) شیوه های بلند مدت: اثر چنین شیوه ای این خواهد بود که مدت ها بعد از انجام مکرر آن، قادر خواهیم بود که در موقعیت های خشم برانگیز خشم خود را خنثی کنیم و به آن اجازه ندهیم که کنترل ما را در دست گیرد که مواردی هم چون ورزش های هوازی که در این ورزش ها مانند دویدن، شنا کردن و دوچرخه سواری ضربان قلب و تنفس به تدریج افزایش می یابد و برای مدت زمانی، فعالیت با حداکثر ضربان قلب و تنفس ادامه می یابد، شیوه های تن آرامی (ریلکسیشن) و تخلیه احساسات منفی گذشته را شامل می شود.

ب) شیوه های کوتاه مدت: این شیوه ها باعث می شود انسان سریع تر به نتیجه برسد و شامل خودآگاهی هیجانی، تنفس عمیق و روش های حواس پرتی است.

مهناز نیستانی