دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
بوتولیسم در نوزادان
از باکتریهایی که موجب فلج میشود باکتری کلستریدیوم بوتولیسم را میتوان نام برد. این باکتری در مواد غذایی حتی در خوراکیهای کنسروی که به اندازه کافی حرارت ندیدهاند و همچنین در خاک و رسوبات دریایی یافت میشود. با خوردن مواد غذایی آلوده، استنشاق خاک آلوده یا ورود باکتری از زخم پوستی، فرد دچار علائم میشود.
نشانه های بالینی
فلج شل نزولی، ضعف در خوردن و بلعیدن غذا، گریه ضعیف در شیرخواران، آبریزش از دهان، ایست تنفس، فلج عضلات چشمی، دوبینی، گشاد شدن مردمک ها، تار شدن دید، افتادگی پلک، کاهش رفلکس قرنیه، خشک شدن دهان، اختلال تکلم، ناتوانایی شیرخوار در نگه داشتن سر، اتساع شکم، تهوع، استفراغ، اسهال و گاهی یبوست از نشانه های بالینی است. افزایش خستگی پذیری عضلانی به دنبال فعالیت طولانی از نشانه های اختصاصی بوتولیسم است.
نکته تشخیصی دیگر در این بیماری، نداشتن اختلال حسی و تب است. اگر عفونت از طریق خوراکی ایجاد شود، معمولا علائم پس از ۱۲ تا ۳۶ ساعت شروع می شود، ولی گاهی حتی پس از دو ساعت نیز علائم مشاهده شده است. اگر باکتری از راه زخم وارد شود بیماری پس از چهار تا ۱۴ روز نمایان می شود.
تشخیص
با توجه به این که آزمایشات اختصاصی بوتولیسم ساعت ها و حتی چند روز زمان می برد، اساس تشخیص بیشتر بر پایه معاینه و شرح حال بیمار است.
آزمایشات تخصصی نیز در برخی موارد انجام می شود که با استفاده از ردیابی سم باکتری در خون بیمار یا پیدا کردن باکتری و سم آن در زخم بیمار یا مدفوع وی امکانپذیر است. گاهی استفاده از الکترومیوگرافی نیز به کمک تشخیص می آید.
درمان
ایمونوگلوبین انسانی ضد بوتولیسم، درمان اختصاصی بوتولیسم نوع شیرخوارگی محسوب می شود که هنگام تشخیص بالینی باید درمان را حتی قبل از انجام آزمایشات شروع کرد. در بیماران بزرگ تر یا در بوتولیسم زخم می توان از آنتی توکسین حیوانی (اسب) استفاده کرد. اگر آنتی توکسین موجود نباشد یا عفونت ثانویه مطرح باشد آنتی بیوتیک اختصاصی تجویز می شود.
در بیمارانی که بلع ضعیف دارند تا زمان بهبود، تغذیه باید از راه لوله معده صورت گیرد. تغذیه با شیر مادر در بهبود بیماری موثر است، زیرا حاوی ایمونوگلوبین و سلول های دفاعی ویژه است. داروهای مسهل نیز برای درمان یبوست و افزایش حرکات روده تجویز می شوند.
اغلب بیماران بویژه سنین پایین حتی بدون درمان به طور کامل پس از حدود پنج تا شش هفته بهبود می یابند، ولی گاهی در بزرگسالان ضعف عضلانی برای بیش از یک سال نیز باقی می ماند.
طبخ کافی غذا و حرارت دادن غذاهای کنسروی در دمای ۸۵ درجه به مدت بیش از پنج دقیقه این عفونت را از بین می برد.
این باکتری در عسل نیز ممکن است وجود داشته باشد و به همین علت مصرف عسل در شیرخواران زیر یک سال توصیه نمی شود.
دکتر حمیدرضا صادقی
متخصص اطفال
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران غزه آمریکا شورای نگهبان مجلس شورای اسلامی انتخابات دولت حسین امیرعبداللهیان حجاب جنگ دولت سیزدهم حسن روحانی
فضای مجازی هواشناسی قتل شهرداری تهران تهران شورای شهر تهران سیلاب سامانه بارشی سلامت سازمان هواشناسی آموزش و پرورش باران
خودرو بانک مرکزی بنزین قیمت دلار بازار خودرو قیمت طلا قیمت خودرو دلار یارانه مسکن ایران خودرو حقوق بازنشستگان
مهاجرت تلویزیون نمایشگاه کتاب سینمای ایران صدا و سیما دفاع مقدس مسعود اسکویی موسیقی سریال مهران غفوریان
معماری
اسرائیل رژیم صهیونیستی حماس فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین امیرعبداللهیان طوفان الاقصی ایالات متحده آمریکا نوار غزه جنگ اوکراین
فوتبال پرسپولیس لیگ برتر انگلیس لیگ برتر جواد نکونام رئال مادرید سپاهان بارسلونا بازی باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس مهدی طارمی
باتری اپل گوگل اینستاگرام آیفون مایکروسافت ناسا عکاسی سامسونگ
ویتامین چای کاهش وزن توت فرنگی سیگار فشار خون کبد چرب