یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

پشت پرده ویترین فروشگاه های زرتشت تا عبدل آباد


پشت پرده ویترین فروشگاه های زرتشت تا عبدل آباد

گشتی در بازار پارچه فروشان پرده ای

آفتاب: از زمان‌های گذشته پرده به عنوان پوششی مقابل پنجره و درها و همچنین جلوگیری از نفوذ سرما و گرما به داخل مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما این تنها کاربرد پرده نیست.

در حال حاضر و در دنیای امروز پرده بیش از اینکه نقش پوششی و محافظتی خانه و اتاق یا .... را ایفا کند، از لحاظ نما و جلوه‌ای که به خانه می‌دهد مورد توجه قرار می‌گیرد. به همین دلیل است که اکثرا خانم‌ها و دکوراتورها زمان زیادی را صرف انتخاب پرده، چه از لحاظ رنگ و چه جنس و... می‌کنند. به گفته یکی از دکوراتورها، هرچند در برخی از خانه‌ها و مخصوصا penthouse‌ها برای حذف پرده تلاش شده است، اما اهمیت و جایگاه آن در حدی است که هنوز بسیاری از افراد و دکوراتورها دیگر بخش‌های خانه را بر اساس قد و اندازه پنجره و نوع و رنگ پرده‌ای که متناسب با آن محیط است تزئین‌ می‌کنند.همین موضوع باعث بزرگ شدن روز به روز بازار پرده طی سال‌های گذشته شده است. با توجه به این موضوع ما در این بخش به بررسی بازار این کالا پرداخته و نکاتی را که هنگام سفارش و خرید پرده برای خانه یا محیط‌های اداری و... باید مد نظر قرار گیرد گوشزد کرده‌ایم.

● تاریخچه پرده

در ایران عصر ساسانی پرده علاوه بر مصارف خانگی و عمومی، در قصر شاهنشاهان به عنوان حدفاصل شاهنشاه و کسانی که به حضور او می‌رسیدند به کار برده می‌شد. پرده‌دار مقام تشریفاتی مهمی بود که وظیفه او کنار زدن پرده برای رویت پادشاه از سوی شرفیاب شوندگان بود. پرده‌دار پس از فروپاشی سلسله ساسانیان نام عربی حاجب را یافت که در دربارهای اموی و عباسی و سپس دولت‌های ایرانی پس از اسلام حاجب یا پرده‌دار مقام بسیار با اهمیتی بود. در قرون اخیر در دربارهای اروپا پرده شکوه و ابهت و عظمت خاصی یافت. پرده ‌در دربار لویی چهاردهم و جانشینان او عنصر جدانشدنی در و پنجره در تالارهای ورسای، تریانون و توییلری بود. در قرن شانزدهم میلادی علاوه بر کاخ‌ها، تئاترها و اپراخانه‌ها و سالن‌های پرتجمل مهمانخانه‌ها و تالارهای کنسرت، کالسکه‌ها نیز مزین به پرده‌های با شکوه شدند.

در قرون وسطی و در دربارهای مشرق زمین، پرده نقش بسیار مهمی در جداسازی حرمسرای خلفا و سلاطین از قسمت بیرونی داشت. در دربارهای ● ایرانی مانند دربار

آل بویه نیز ملکه‌های فرمانروا چون سیده خاتون پشت پرده نازکی می‌نشستند و به سخنان و گزارش‌های وزیران گوش می‌دادند و این رسم تا اواخر دوران قاجاریه همچنان پا برجا بود. ملکه‌های معروف غزنوی، سلجوقی و خوارزمشاهی و در قرون اخیر زنان فرمانروای مقتدر سلسله صفویه نظیر مادر شاه عباس و سلسله قاجاریه نظیر مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه نیز از پشت پرده وزیران را به حضور می‌خواستند و با آنان به مذاکره می‌پرداختند. امروزه نیز پرده تقریبا مقابل پنجره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کاخ‌ها، ادارات، منازل و حتی کلاس‌های درس مدارس و دانشگاه‌ها در شکل‌ها و مدل‌های مختلف! چرا که پرده علاوه بر زیبایی برای کنترل نور و جلوگیری از نفوذ گرما و سرما و گرد و خاک به داخل ساختمان وسیله مفیدی است.

● گشتی در بازارهای پرده فروشی

در دکوراسیون جدید از انواع حصیر (بامبو) و کرکره نیز به عنوان پرده استفاده می‌شود که قابلیت تنظیم خوبی برای گرما و نور دارند، اما پرده‌های پارچه‌ای به خاطر لطف و زیبایی که به محیط زندگی می‌بخشند و همچنین تنوعی که در مدل‌های آن وجود دارد بیشتر مورد توجه علاقه‌مندان دکوراسیون قرار گرفته است.

درست به همین دلیل شاهد رشد چشمگیر بازار پرده‌فروشان در نقاط مختلف شهر هستیم. اگر سری به مراکز خرید و فروش و دوخت و طراحی پرده زده باشید، حتما با دیدن تنوع بالا چه از لحاظ طرح و رنگ پارچه و چه از لحاظ مدل‌های ارائه شده دوخت و طراحی پرده، متعجب و البته سرگردان می‌شوید، زیرا بازار پارچه و تجهیزات جانبی آن نظیر آرک، چوب پرده‌ای، نوار پرده و... با تنوع بسیار زیادی از لحاظ طرح و رنگ و البته قیمت روبه‌رو است. همچنین با دیدن ژورنال‌های خارجی و پارچه‌های پرده‌ای با رنگ و طرح‌های متنوع متوجه خواهید شد که اکثر پارچه‌های موجود در بازار جزو کالاهای وارداتی هستند و پارچه‌های ایرانی سهم ناچیزی در این بین دارند. براساس بررسی‌های صورت گرفته، مشخص شده است که در بازار حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بازار پارچه پرده در اختیار چین و سهم ناچیزی در اختیار برندهای ایتالیایی، هندی و ژاپنی و البته ایرانی است.

● معرفی بازارهای خرید و فروش پارچه پرده‌ای

مانند هر کالای دیگری، برای پارچه پرده‌ای هم علاوه بر مراکز و فروشگاه‌هایی که به طور پراکنده در سطح شهر وجود دارد، مراکز خرید و فروش خاصی نیز وجود دارد که معرف حضور اکثر خانم‌ها و همچنین دکوراتورها هست. خیابان زرتشت، بازار بزرگ پارچه در خیابان ۱۵ خرداد، بازار مولوی، بازار عبدل‌آباد و پاساژهایی مانند مجتمع بازار پرده در خیابان نواب و بازار پرده قائم در تجریش دایر شده‌اند از مراکز اصلی خرید و فروش پارچه پرده‌ای هستند. البته در بخش‌هایی از خیابان‌های اطراف پل چوبی نیز برخی از فروشگاه‌های عرضه‌کننده پارچه مبلی به عرضه پارچه پرده‌ای نیز می‌پردازند، اما مراکز اصلی و شناخته شده فروش پارچه پرده‌ای زرتشت، مولوی، عبدل‌آباد و بازار بزرگ تهران هستند.

● زرتشت

زرتشت ‌یکی از معروف‌ترین مراکز خرید و فروش پارچه‌های پرده‌ای و لباسی است. سرتاسر زرتشت را که حدفاصل میدان فاطمی و بلوار کشاورز است و از بد حادثه در محدوده طرح ترافیک نیز واقع شده است، مغازه‌های پارچه‌فروشی قرق کرده‌اند که بسیاری از این پارچه‌ها را پارچه‌های پرده‌ای تشکیل داده‌اند. در این خیابان می‌توان انواع پارچه پرده‌ای از تور و حریر و ساتن گرفته تا پرده‌های ضخیم مخملی و کتان یافت. البته اکثر فروشگاه‌های این خیابان پارچه پرده‌ای را ده تا ۱۵ روز پس از سفارش مشتری به وی تحویل می‌دهند. علت هم این است که انبارهای فروشندگان این خیابان در محل دیگری است و زمان می‌برد تا پارچه از انبار خارج شود و به دست مشتری برسد. البته گروهی از فروشندگان می‌گویند، به علت اینکه پارچه‌ها وارداتی است باید پارچه به شرکت سفارش داده شده و سپس به فروشگاه ارسال شود. در هر حال به هر دلیلی که باشد این پارچه‌های وارداتی گران قیمت با تاخیر به دست مشتری می‌رسند. اگر قصد سفارش دوخت پرده نیز دارید، بهتر است سفارش دوخت را به همان فروشگاهی بدهید که پارچه را از وی خریداری کرده‌اید تا تخفیف بیشتری بابت دوخت بگیرید. در کل قیمت هر متر پارچه اعم از تور و گیپور و ساتن و... در این خیابان با توجه به نوع پارچه و ... بین ۶۰ هزار تا ۳۰۰ یا ۳۵۰ هزار تومان است، البته پرده‌های گران‌قیمت‌تر هم در این بازار وجود دارند. هزینه دوخت هم با توجه به مدل و جنس پارچه که خوش‌دوخت باشد یا بددوخت، بین ۱۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان و در برخی از مدل‌ها تا ۴۰۰ هزار تومان متغیر است.

● مولوی

حوالی بازار بزرگ تهران، چهارراه مولوی مرکز خرید و فروش بسیاری از لوازم و کالاهای مورد نیاز خانواده‌ها است. بورس پارچه این منطقه نیز بسیار معروف است. در مولوی انواع پارچه در طرح‌ها و مدل‌های گوناگون موجود است و البته بازار طراحان و دوزندگان پرده نیز رونق بسیاری دارد.

در این منطقه از خرید سفارشی و... خبری نیست و اکثرا فروشندگان اجناس خود را در انبارهای شخصی نگهداری کرده و در صورت نیاز به مشتری ارائه می‌دهند. قیمت‌های ارائه شده در این بازار هم برای خرید پارچه و هم برای سفارش دوخت ارزان‌تر از خیابان زرتشت است، ضمن اینکه در این منطقه فروشندگان پارچه‌های قدیمی را به حراج نیز می‌گذارند. مولوی مانند زرتشت در محدود طرح ترافیک واقع شده است، اما نگران نباشید با استفاده از خطوط مترو و حتی اتوبوس و تاکسی می‌توانید به راحتی به این منطقه رفت و آمد کنید.

● عبدل‌آباد

عبدل‌آباد هم یک خیابان بلند و طولانی است، مانند مولوی که مملو از پارچه‌فروشی است و باز هم اکثر پارچه‌ها را پارچه‌های پرده‌ای تشکیل داده‌اند. اینجا نیز مملو از پارچه‌های حراجی است. قیمت‌ها نیز نسبت به زرتشت و مولوی تا حدودی ارزان‌تر است، اما باید حواستان باشد و حسابی با فروشنده چانه بزنید. برای رسیدن به عبدل آباد باید از میدان کشتارگاه به سمت اتوبان قم و بعد از آن نرسیده به پل شهید تندگویان از یک جاده فرعی به سمت عبدل آباد بروید. این منطقه در محدوده طرح ترافیک قرار ندارد و به‌راحتی می‌توانید با خودروی شخصی در آن تردد کنید.

● بازار بزرگ تهران

راسته پارچه‌فروشان بازار بزرگ تهران بیشتر به عرضه پارچه‌های پرده‌ای نه چندان مجلسی و... می‌پردازد. می‌توان گفت این محل بیشتر برای خرید پارچه پرده‌ای اتاق خواب مناسب است. اما در هر حال یکی از مراکز معروف و شناخته‌شده در زمینه عرضه پارچه پرده‌ای است. این را هم در نظر داشته باشید که در این مرکز انواع نوار پرده، گیره، حلقه و... موجود است. بازار بزرگ تهران در محدوده طرح ترافیک واقع شده است و اکثرا برای مراجعه به این بازار از مترو یا وسایل نقلیه عمومی استفاده می‌شود.

● بازار قائم و پاساژهای اطراف میدان تجریش

حوالی میدان تجریش تعدادی پاساژ وجود دارند به عرضه و دوخت پارچه پرده‌ای مشغولند. فروشگاه‌های واقع در این پاساژها و همچنین واقع در مرکز خرید قائم اکثرا به عرضه پارچه‌های وارداتی پرداخته و نصب و دوخت پرده را نیز با اخذ هزینه‌ای به عهده می‌گیرند. قیمت‌ها در این منطقه نیز در حد بازار زرتشت است، اما کمی ارزان‌تر! تجریش همانطور که می‌دانید در محدوده طرح ترافیک واقع نشده است، اما برای پارک خودرو به علت شلوغی این منطقه ممکن است با مشکل مواجه شوید.

مریم عسگری