دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

Gigabyte X۴۸T DQ۶


Gigabyte X۴۸T DQ۶

پیش از این جدیدترین چیپ ست مادربردی که توسط اینتل ارائه شده مدل X۳۸ بود که در نیمه دوم سال ۲۰۰۷ جایگزین آخرین عضو خانواده چیپست های موفق و حرفه ای X۹xx با نام Intel ۹۷۵X شده بود

پیش از این جدیدترین چیپ ست مادربردی که توسط اینتل ارائه شده مدل X۳۸ بود که در نیمه دوم سال ۲۰۰۷ جایگزین آخرین عضو خانواده چیپست‌های موفق و حرفه‌ای X۹xx با نام Intel ۹۷۵X شده بود. اما اینتل پس از مدت زمان اندکی عضو جدیدی را که ادامه دهنده راه مدل X۳۸ بود طراحی و به بازار عرضه کرد. این چیپ ست که با نام X۴۸ شناخته می شود از نظر ساختار کلی تغییر اساسی نسبت به X۳۸ نداشته و فقط برای سازگاری با سخت‌افزارهای روز دنیا (مثل پشتیبانی از ۱۶۰۰MHz FSB) بهینه ‌سازی‌های قابل توجهی بر روی آن صورت گرفته است.

مادربرد Gigabyte X۴۸T-DQ۶ که مجهز به چیپست پل شمالی X۴۸ و پل جنوبی ICH۹R است از جمله این محصولات است که از ۴ ماژول حافظه DDR۳ با ولتاژ ۱.۵v و حداکثر فرکانس ۸۰۰/۱۰۶۶/۱۳۳۳/۱۶۰۰/۱۹۰۰ MHz که مبتنی بر استاندارد JEDEC باشند پشتیبانی می کند. بعلاوه این مادربرد توانایی پشتیبانی از جدیدترین تکنولوژی حافظه‌ها با نام XMP را دارد. گفتنی است که اینتل در اواخر سال ۲۰۰۷ مرز ۲GHz فرکانس کاری و سرعت انتقال داده ۱۲GB/s را با این تکنولوژی شکسته بود. این در حالی است که به گفته مدیر ارشد بخش پلتفرم حافظه‌ های شرکت اینتل فرکانس های فوق اولین رده در تکنولوژی XMP را تشکیل داده‌اند.

به طور کلی تمامی مادربوردهای مجهز به چیپهای X۴۸ توانایی پشتیبانی از جدید‌ترین پردازنده‌های ۴ هسته‌ای این شرکت را که با اسم رمز Yorkfield و فناوری ساخت ۴۵nm تولید می‌شوند داراست. این پردازند‌ه‌ها به سبب فرکانس کاری بالایی که از آن بهره می‌برند کارایی خود را تنها زمانی به نمایش می گذارند که با یک مادربورد در حد و اندازه های خود کار کنند. در این صورت پردازنده های فوق با به کارگیری حداکثر پهنای باند انتقال داده، توانایی کار با فرکانس گذرگاه ۱۶۰۰MHz (۴۰۰MHz واقعی) را دارند.


Gigabyte X۴۸T DQ۶

همچنین این مادربورد از یک رمزگشاو رمزگذار صوتی بسیار قوی ۷.۱ کاناله با نام Realtek ALC۸۸۹A و با پشتیبانی از خروجی‌های S/PDIF و DTS بهره می‌برد که عملا می‌توان گفت با وجود سیستم‌ های قوی صوتی و چیپ های قوی برای رابط ‌های ورودی خروجی بسیاری از نیازهای موجود به قطعات جانبی را برطرف کرده است.


Gigabyte X۴۸T DQ۶

● تکنولوژی (DES (Dynamic Energy Saver

اما نکته قابل توجهی دیگری که در مادربرد به آن پرداخته شده بهینه‌سازی مصرف توان است پیش از این بهینه‌سازی مصرف توان بیشتر در قطعاتی مانند CPU و GPU انجام می‌گرفت که به علت انجام نگرفتن این بهینه‌سازی در سایر قطعات نتیجه نهایی چندان رضایت بخش نمی‌شد اما گیگابایت با در نظر گرفتن ۱۲ فاز توان که به طور موازی کار تامین توان پردازنده را بر عهده دارند و به کمک تکنولوژی DES که به مدیریت این ۱۲ فاز می‌پردازد، با غیر فعال کردن بعضی از فازها در زمان بی‌کاری پردازنده علاوه بر کاهش مصرف توان توسط کل سیستم باعث افزایش قابلیت Overclock در سطحی بسیار خوب شده است. پیش از این مادربردها حداکثر از ۸ فاز توانی استفاده می کردند که به سبب افزایش توان مصرفی در شرایط Overclock عملا کمبود واحدهای بیشتر حس می‌شد. اما خصوصیت قابل توجه دیگری که در این سیستم وجود دارد امکان دسترسی، تنظیم و مدیریت DES از طریق یک نرم‌افزار تحت ویندوز است. کاربر می‌تواند به کمک این نرم ‌افزار بر تمامی عملکردهای این بخش نظارت داشته و یا حتی سطح توان را به صورت دستی تنظیم کند. کارایی این تکنولوژی به اندازه ای است که مادربردهای استفاده کننده از آن با طراحی بر اساس استاندارد RoHS یکی از سازگارترین محصولات با محیط زیست به شمار می‌آید.