سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

دارو و روزه‌داری


دارو و روزه‌داری

روزه یکی از تکالیف دین مبین اسلام است که برای افراد سالم بسیار مفید هم هست ولی همانگونه که در فتوای علما آمده است، بیماران نباید روزه بگیرند. در این بین برخی بیماران که نیاز …

روزه یکی از تکالیف دین مبین اسلام است که برای افراد سالم بسیار مفید هم هست ولی همانگونه که در فتوای علما آمده است، بیماران نباید روزه بگیرند. در این بین برخی بیماران که نیاز به مصرف داروی منظم در طول روز دارند به این نکته توجه نمی‌کنند. مطالعات نشان داده است که بیش از نیمی از بیماران در طول ماه رمضان توصیه‌های دارویی را رعایت نمی‌کنند. برخی پزشکان به همین علت ترجیح می‌دهند روزه را برای بیمارانی که نیاز به مصرف مکرر دارو در روز دارند، قدغن کنند؛ اما چگونه می‌توان با روزه‌داری داروها را نیز به طرز صحیح مصرف کرد.

تحت نظارت پزشک

بیماران در طول ماه رمضان، زمان مصرف دارو، تعداد دفعات مصرف دارو، رعایت مدت زمان بین مصرف دو نوبت دارو و حتی مقدار کل روزانه دوز دارو را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک تغییر می‌دهند. این شیوه می‌تواند تاثیر داروها را در بدن تغییر داده و مانع از اثربخشی آنها شود و برای بیمار عوارضی ایجاد کند. محققان معتقدند پزشکان باید بیماران را در طول ماه رمضان از نظر مصرف دارو تحت نظر داشته باشند تا مطمئن شوند داروهای خود را بموقع و به مقدار لازم مصرف می‌کنند.

استفاده از داروهای طولانی اثر

در برخی بیماران با تغییر داروی مصرفی و با استفاده از دارو‌های آهسته رهش، امکان روزه‌داری فراهم می‌شود. مصرف دارو‌های آهسته رهش که غلظت دارو را در خون به آهستگی در طول روز افزایش می‌دهد، باعث می‌شود به جای مصرف ۳ نوبت منقسم، از یک یا ۲ نوبت دارو استفاده شود؛ اما در گروه دیگری از بیماران، مصرف سر وقت و بموقع دارو در طول شبانه‌روز الزامی است و مصرف دارو‌های آهسته رهش پاسخگو نیست؛ لذا روزه گرفتن به این گروه از بیماران توصیه نمی‌شود.

تغییر نوع دارو

آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله داروهایی هستند که حتما باید در زمان مشخص خود مصرف شوند و امکان تغییر ساعت آنها وجود ندارد. اما پزشک می‌تواند با در نظر گرفتن نوع بیماری، آنتی‌بیوتیکی را انتخاب کند که با برنامه روزه‌داری تداخل پیدا نکند. این امر در بسیاری از بیماری‌ها قابل انجام است. البته هیچ‌گاه خودسرانه این‌ کار را انجام ندهید.

نحوه مصرف صحیح

مشکل دیگری که در ماه مبارک رمضان برای افراد پیش می‌آید و دچار مشکل می‌شوند تغییراتی است که در شیوه مصرف دارو رخ می‌دهد. برخی از داروها باید با شکم خالی خورده شوند و برخی همراه غذا. اگر این نکته رعایت نشود آنگاه عوارضی مثل تهوع و معده درد به سراغ فرد می‌آید.

در هنگام افطار مصرف نوشیدنی‌هایی مثل آب‌پرتقال، چای و قهوه که میزان اسیدیته معده را افزایش می‌دهد باعث می‌شود جذب برخی داروها از طریق دیواره معده بسختی انجام شود یا به بیمار احساس ترش کردن دست بدهد. برخی داروها حتما باید همراه غذا خورده شود و مصرف آنها در حالی که معده خالی است، می‌تواند مشکلاتی برای فرد ایجاد کند. در این موارد اگر فرد بلافاصله پس از اذان برای دیر نشدن دارو را مصرف کند، دچار مشکل می‌شود. برای حل این مشکلات کافی است از پزشک یا داروساز نحوه مصرف صحیح دارو را بپرسید، آنگاه با خیال آسوده روزه بگیرید.