سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
رابطه بین سود و قیمت سهام
تحلیلگران مالی از مدتها قبل علاقه به خصوصی در مطالعه بین تغییرات سود سهام و قیمت سهام شرکتها داشتهاند. گروهی معتقدند که ارزش واقعی یک شرکت بسته به جریان سودهای پیشبینی شده آن شرکت دارد. مسلما سود شرکتهای موجود در یک صنعت بستگی به شرایط خاص آن صنعت دارد. اثر شرایط موجود در یک صنعت بر سود شرکتها در صورتیکه محصول شرکتها شباهت بیشتری به هم داشته باشند بیشتر میباشد. عواملی چون اوضاع جاری اقتصادی، نرخ تورم و سیاست پرداخت سود از طرف شرکتها از جمله عواملی هستند که در سودآوری یک شرکت موثرند. البته سودآوری شرکتهایی که بدهی مالیشان بیش از دیگر شرکتها است بیشتر به اوضاع اقتصادی حساسیت دارد.
با وجود محدودیتهای زیادش، سود سهام یکی از عمده معیارهایی است که افراد و شرکتها در انتخاب سهام به کار گرفته و با در نظر گرفتن آن افزایش یا کاهش قیمتشان را پیشبینی میکنند. تحلیلگران و سرمایهگذارانی که سود سهام را بهعنوان تغییر قیمت آتی سهام به کار میبرند بایستی از روشهای حسابداری شرکتها در اندازه گرفتن سود، سود پرداخت شده سهام و نرخ تورم آگاهی کامل داشته باشند. بهعنوان مثال روند صعودی سود سهام ممکن است به دلیل کم کردن سود پرداخت شده و یا بر اثر تورم باشد.
کاهش نسبت سود پرداختی به سهامداران موجب سرمایهگذاری بیشتر در شرکت را فراهم آورده میتواند بر سودآوری آن شرکت اثر مثبت داشته باشد.
در هر صورت برای ارزشیابی قیمت سهام آگاهی از پیشبینی سودهای آینده شرکتها برای سرمایهگذاران و تحلیلگران مالی لازم میباشد. نه تنها اطلاع قبلی از روند معمولی سود شرکتها بلکه اطلاع قبلی از سودهای غیرمنتظره شرکتها در پیشبینی افزایش یا کاهش قیمتها موثرند.
بر اثر یک تحقیق سودهای غیرمنتظره یک شرکت ممکن است تا حدود ۲۰درصد تغییرات در قیمت سهم آن شرکت راتوضیح دهد. چون سود سهام را نمیتوان بهطور دقیق پیشبینی نمود، تحلیلگران مرتبا بایستی پیشبینیهای قبلی خود را با اطلاعات جدیدی که از سود شرکتها به دست میآورند تعدیل نمایند. پیشبینیهایی که بر اساس روند جدید سود شرکتها تعدیل شدهاند از دقت بیشتری برخوردارند.
چون رابطه مستقیم و محسوسی بین قیمت سهام و تغییر سود شرکتها موجود است برای پیشبینی قیمت سهام یک شرکت میتوان عواملی را که بر سود آن شرکت اثر دارند در نظر گرفته و سود شرکتها را پیشبینی نمود. عوامل موثر در تغییر سود سهام را میتوان به نسبت سرمایه شرکت برای هر سهم، نسبت سود به فروش (حاشیه سود) و نسبت فروش به سرمایه تفکیک نمود.
به عبارت دیگر سود هر سهم (EPS) را میتوان به صورت برابری ذیل بیان نمود:
تعداد سهام/سرمایه * فروش/سود * سرمایه/فروش=تعداد سهم/سود
با گرفتن لگاریتم از طرفین برابری فوق، آن را به معادله خطی میتوان تبدیل کرد و با روش آماری رگرسیون سود هر سهم و رابطهاش را با عواملی که بر آن تاثیر دارند را پیشبینی نمود.
یک مطالعه اخیر آماری نشان میدهد که رابطه مستقیم و محسوسی بین سود سهام و نسبت سود به فروش شرکتها موجود است در حالیکه رابطه سود سهام و نسبت سرمایه هر سهم ضعیفتر بوده و رابطه محسوسی بین سود و نسبت فروش به سرمایه موجود نیست.
به نقل از سایت www.sarmaye.com
دکتر مصطفی مهدیزاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست