دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تستوسترون و یائسگی مردانه


تستوسترون و یائسگی مردانه

کاری که درخصوص تستوسترون درمانی در ایران انجام می‌شود، مطابق با مطالعات و تحقیقاتی است که در دنیا انجام می‌شود و اختلاف زیادی بین تستوسترون درمانی در ایران و دنیا وجود ندارد. …

کاری که درخصوص تستوسترون درمانی در ایران انجام می‌شود، مطابق با مطالعات و تحقیقاتی است که در دنیا انجام می‌شود و اختلاف زیادی بین تستوسترون درمانی در ایران و دنیا وجود ندارد. اما دیدگاه‌ها در بحث درمان آندروپوز (یائسگی مردان) متفاوت است.

بیشتر مراجع علمی توصیه می‌کنند عمل تستوسترون درمانی زمانی برای فرد انجام شود که وی از علایم کاهش تستوسترون در بدن شامل تعریق زیاد، گرگرفتگی،‌ کاهش میل جنسی، پرخاشگری، عدم تمرکز و علایمی شبیه آنچه برای خانم‌ها در دوران یائسگی پیش می‌آید، رنج می‌برد. در این صورت، تجویز مقدار کمی از تستوسترون شامل ۱۰۰ میلی‌گرم یک بار در ماه که تا ۲ یا ۳ مرتبه قابل تکرار باشد، علایم ناشی از یائسگی مردان را کاهش خواهد داد. نکته‌ای که باید در درمان یائسگی مردان در نظر داشت این است که بیشتر بیماران، سنی حدود بالای ۶۵ سال دارند و این دقیقا سنی است که مردان از مشکلات پروستات و بزرگی آن رنج می‌برند. بنابراین برای تجویز همین مقدار دوز، توصیه می‌شود ابتدا وضعیت پروستات توسط پزشک بررسی شده، آزمایش PSA و آزمایش اندازه‌گیری فاکتورهای خونی یا CBC برای بیماران انجام شود.

زیرا تستوسترون خود باعث بزرگی پروستات می‌شود، هموگلوبین خون را بالا می‌برد و این امر سبب غلظت خون در فرد خواهد شد. اما مصرف آن به عنوان اینکه تستوسترون مصرف کنیم تا حس جوانی داشته باشیم درست نیست. زیرا تستوسترون عوارضی همچون عوارض کبدی،‌ عوارض روی دستگاه تناسلی و... دارد و مصرف آن به صورت منظم توصیه نمی‌شود اما بعضی از افراد از کمبود هورمون تستوسترون در بدن رنج می‌برند. این افراد شرایط‌شان برای تزریق هورمون متفاوت است. ضمن اینکه با تزریق هورمون وضعیت عمومی‌شان بهتر شده و به حالت عادی می‌رسند. اما تشخیص افراد مجاز برای تزریق تستوسترون فقط باید توسط پزشک انجام شود.

دکتر امیر ضیایی

استادیار دانشگاه

علوم پزشکی قزوین