دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

بی گدار به آب نزنید


بی گدار به آب نزنید

چند توصیه به والدینی که کودکانشان از آب می ترسند

بعضی بچه‌ها از آب وحشت دارند و از حمام کردن یا آب‌بازی فراری‌اند. مادران معمولا می‌پرسند در چنین شرایطی چه باید بکنند و چگونه به فرزندشان کمک کنند تا بر ترسش غلبه کند؟ آیا باید کودک را به اجبار وارد آب کرد یا اجازه داد هرگاه تمایل دارد به سمت آب برود؟ کارشناسان به این پرسش‌ها پاسخ داده‌اند...

به‌طور طبیعی کودک نباید از آب وحشت داشته باشد اما اگر چنین احساسی در کودکی وجود دارد، منشاء آن نگرانی والدین است. درواقع والدین بدون آنکه خود متوجه باشند، با بیان جمله‌هایی مانند «خفه می‌شود»، «باید مراقبش بود» و... پیام منفی به فرزندشان داده‌اند و با جلوگیری بیش از حد از آزاد بودن کودک در آب این حس را در او به وجود آورده‌اند که آب خطرناک است و باید از آن دوری کرد. تحقیقات نشان داده از هر ۵۰ کودک، ۴۸ کودک عاشق آب هستند اما ۲ نفر به دلایل گوناگون از آب گریزانند. وقتی کودکان بزر‌گ‌تر می‌شوند، گاهی این ترس از بین می‌رود اما گاهی برعکس کودکی که ترسی از آب نداشته است، ممکن‌است به دلیل بروز مشکلات خانوادگی یا تولد فرزندی جدید، ترس از آب پیدا کند.

● کودک را مجبور به کاری نکنید

هرگز کودک را مجبور نکنید وارد آب شود. می‌توانید به او پیشنهاد یا حتی نشان دهید که حمام کردن یا شنا کردن در آب ترسی ندارد اما هرگز او را به زور داخل آب نکشید و منتظر بمانید تا خودش با نگاه یا حرکت یا کلمه‌ای از شما بخواهد. در این شرایط به او کمک کنید. اجازه بدهید قدم اول را خود او بردارد. اگر کودک تمایلی به ورود به آب از خود نشان نمی‌دهد، ناامید نشوید. عمل خود را هرچند وقت یکبار تکرار کنید تا بالاخره به آب تمایل پیدا کند. برخی کودکان ۶ ماه تمام دور استخر راه می‌روند اما یک روز بدون آنکه متوجه باشید، به آب نزدیک می‌شوند و به آن پا می‌گذارند.

● احتیاط کنید، اما نه بیش از حد

کاملا طبیعی است که نگران سلامت کودکتان باشید اما بیش از حد احتیاط نکنید. حتی یک کودک ۶ ماهه نیز می‌تواند ۶ تا ۱۲ ثانیه زیر آب بماند، بدون آنکه مشکلی برایش پیش آید.

● حرکت‌های شدید و ناگهانی انجام ندهید

حتی اگر تعادل فرزندتان در آب به هم خورد، حرکت‌های ناگهانی انجام ندهید و او را به شدت از آب بیرون نکشید. این کار فقط نگرانی و اضطراب کودک را افزایش می‌‌دهد. مراقب او باشید و زیر بغلش را بگیرید و حتی اگر تعادلش به هم خورد، خونسردی خود را حفظ کنید و آرام او را به سطح آب برگردانید. می‌توانید از لاستیک‌های بادی مخصوص هم کمک بگیرید تا راحت‌تر روی آب بماند.

● توجه کودک را به چیز دیگری جلب کنید

برای آنکه ترس کودک از آب بریزد، سعی کنید حواسش را به چیزی غیر از آب جلب کنید. یک اسباب‌بازی مورد علاقه یا بازی دسته‌جمعی در آب می‌تواند باعث شود کودک به چیزی غیر از ترس از آب فکر کند.

● از بازوبند نجات کمک بگیرید

بازوبند نه‌تنها یک وسیله امنیتی است بلکه اعتماد‌به‌نفس کودک را بالا می‌برد و اگر حواس شما برای لحظه‌ای از کودک پرت و او وارد آب شود، بدون آنکه مشکلی به وجود آید او را روی آب نگه می‌دارد و همین موضوع می‌تواند باعث کاهش ترس و افزایش اعتماد‌به‌نفس او شود.

● اگر کودک از دریا وحشت دارد...

شاید فرزند شما عاشق آب‌بازی در حمام یا استخر باشد اما با دیدن امواج دریا وحشت کند. در این شرایط ترس او را نادیده نگیرید و اگر تمایل داشت، می‌توانید او را در آغوش بگیرید و آرام‌آرام وارد آب شوید اما هرگز کودکی را مجبور نکنید.

ترجمه: سمیه مقصودعلی

منبع: Parents