یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
نمک یددار را در ظروف تیره نگهداری کنید
ما از نظر جغرافیایی در منطقهای زندگی میکنیم که به دلیل فقیر بودن خاک از ید، بیشتر مواد غذایی کشت شده یا حتی دامها ید کافی نداشته و میزان مورد نیاز روزانه به این ماده معدنی از طریق غذا تأمین نمیشود....
ما از نظر جغرافیایی در منطقهای زندگی میکنیم که به دلیل فقیر بودن خاک از ید، بیشتر مواد غذایی کشت شده یا حتی دامها ید کافی نداشته و میزان مورد نیاز روزانه به این ماده معدنی از طریق غذا تأمین نمیشود. به همین دلیل مدتها ایران جزو کشورهایی بود که بیماریهای مربوط به کمبود ید در آن شیوع داشت. مهمترین علامتی که میان مردم به عنوان کمبود ید شهرت دارد، بزرگ شدن تدریجی غده تیرویید و بروز بیماری غمباد یا گواتر است. علاوه بر آن باید گفت اگر خانمهای باردار در دوران بارداری به کمبود این ماده معدنی مبتلا باشند، خطر اینکه کودکشان دچار بیماریهایی مانند عقبافتادگی ذهنی شود، وجود دارد.
به هر حال، به دلیل این کمبود در کشور ما پس از بررسیهای مختلف، تصمیم بر این گرفته شد که ید به یک ماده غذایی پرمصرف و راحت یعنی نمک اضافه شود و در حال حاضر چند سال است که نمکهای کشور یددار شدهاند. این برنامه، کمک بسیاری کرده است که ید موجود در بدن وضعیت بهتری پیدا کند و البته بررسیهایی که روی میزان ید موجود در ادرار دانشآموزان کشور هر چند وقت یک بار انجام میشود، این موضوع را ثابت کرده است.
اما چند نکته در مورد نحوه استفاده و نگهداری نمک یددار مهم است که به آن اشاره میکنم. اول اینکه نمک یددار را باید در شیشههای تیرهرنگی که درب آنها باز نباشد و نور نبیند، نگهداری کرد تا ید آن از بین نرود. دوم آنکه در موقع پخت هم هر چه دیرتر نمک اضافه شود تا ید بیشتر حفظ شود و بر اثر حرارت از میان نرود. در عین حال، فراموش نکنید که مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش میدهد و اینکه نمک ید دارد به این معنی نیست که ما مصرف آن را بالا ببریم بلکه رعایت تعادل قدم اول است؛ زیرا همچنان یکی از توصیههای سلامت در کشور مانند هر نقطه دیگر از دنیا، مصرف کم نمک است. از این رو، من توصیه میکنم سر سفره نمکدان نگذاریم و به همان نمکی که در حین پخت به غذا اضافه شده، بسنده کنیم چون خاک کشور ما فقیر از ید بوده و نمیتوانیم مواد غذایی دیگری را نام ببریم که غنی از ید باشند. انتظار میرود که ماهیها (از ماهی آزاد، تن و شاه ماهی گرفته تا میگو) ید بیشتری داشته باشند اما باز هم بستگی به این موضوع دارد که در چه منطقه و چه آبی پرورش داده شده باشند.
علاوه بر تمام نکات یادشده، ما مواد غذاییای داریم که میتوانند مانع جذب ید شده و گواترزا باشند؛ مانند خانواده کلم و برخی ریشهها که معمولا مصرف خامشان در مناطقی که شیوع کمبود ید فراوان است یا توصیه نمیشود و یا مصرف پخته شده شان پیشنهاد میشود.
دکتر نسرین امیدوار
متخصص تغذیه و رژیم درمانی
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات انتخابات ریاست جمهوری 1403 مسعود پزشکیان ایران سعید جلیلی انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم علیرضا زاکانی حمید نوری قالیباف محمدباقر قالیباف مصطفی پورمحمدی
جاده چالوس شهرداری تهران سیل تهران قتل آموزش و پرورش سیلاب وزارت بهداشت سازمان هواشناسی چالوس پلیس قوه قضاییه
قیمت دلار قیمت خودرو قیمت طلا خودرو همستر کامبت ایران خودرو دولت سیزدهم یارانه قیمت سکه چین مسکن حقوق بازنشستگان
روز عرفه تلویزیون رسانه ملی سینمای ایران موسیقی دفاع مقدس سینما صدا و سیما سریال بازیگر کربلا
دانش بنیان مایکروسافت دانشگاه آزاد اسلامی
عید قربان اسرائیل رژیم صهیونیستی روسیه غزه فلسطین جنگ غزه آمریکا اوکراین عراق حزب الله لبنان حماس
فوتبال یورو 2024 پرسپولیس استقلال سپاهان مس رفسنجان لیگ برتر باشگاه پرسپولیس فدراسیون فوتبال باشگاه استقلال جام ملت های اروپا جواد نکونام
هوش مصنوعی ناسا مهاجرت ایلان ماسک سامسونگ گوگل فناوری توییتر تراشه
تغذیه سازمان غذا و دارو کاهش وزن دیابت سنگ کلیه چاقی سیر فشار خون پیری تجهیزات پزشکی