پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

هیجان‌های مثبت را تقویت کنید


هیجان‌های مثبت را تقویت کنید

هیجان یک واکنش احساسی، عاطفی و درونی است و انسان‌ها در زندگی روزمره‌شان با انواع آن درگیرند.
واکنش‌ها در اثر عوامل و محرک‌های بیرونی به وجود می‌آیند و هر فردی با توجه به ذهنیت …

هیجان یک واکنش احساسی، عاطفی و درونی است و انسان‌ها در زندگی روزمره‌شان با انواع آن درگیرند.

واکنش‌ها در اثر عوامل و محرک‌های بیرونی به وجود می‌آیند و هر فردی با توجه به ذهنیت خود آنها را تفسیر می‌کند و به شکل‌های مختلف مثل ترس، خشم، غم و اندوه، تنفر، تحقیر، احساس گناه، شادی و خنده و... بروز می‌دهد، بنابراین هیجان تلفیقی از برداشت‌های ذهنی فرد و محرک‌های بیرونی است...

انسان‌ها هیجان‌ها را به حالت‌های مختلفی مثل تغییر چهره، تغییر تن صدا و حرکت‌های اندام‌ها نمایش می‌دهند. این بحث به این دلیل اهمیت دارد که نوع هیجان می‌تواند ریشه بسیاری از مشکل‌های روان‌شناختی باشد. به‌طور کلی هیجان به دو گروه عمده مثبت و منفی تقسیم‌بندی می‌شود. هیجان‌های مثبت معمولا لذت‌بخش و خوشایند هستند و حتی سلامت روان را بهبود می‌بخشند و نقش مهمی در زندگی ایفا می‌کنند و فرد دارنده آن اصولا از عملکرد بهتری در زندگی اجتماعی‌اش برخوردار است.

هیجان‌های منفی مثل ترس، خشم، غم و اندوه در عین اینکه جزیی از زندگی ما هستند اما هنگام تجربه آن اگر نتوانیم به خوبی کنترلشان کنیم و قادر به مهار آنها نباشیم، حتما باعث بروز مشکل‌های رفتاری و ذهنی خواهند شد. هیجان‌های منفی، در افرادی که از اختلال‌های شخصیتی مثل اختلال اضطرابی و افسردگی و... رنج می‌برند بیشتر سر می‌زند. انسان‌هایی که به طور مستمر این نوع هیجان را تجربه می‌کنند به تدریج در معرض مشکل‌های روان‌تنی مثل ناراحتی‌های گوارشی و قلبی ـ عروقی قرار می‌گیرند. هیجان‌های منفی باید مهار شوند زیرا شخصی که دارای این ویژگی است در تعاملات اجتماعی‌اش با دیگران دچار مشکل‌ می‌شود و ضعف کارکردی و عملکردی پیدا می‌کند.

در واقع به‌کارگیری هر دو نوع آن (منفی و مثبت) بعد از مدتی به جزیی از ساختار شخصیتی فرد تبدیل می‌شود و به‌صورت یک عادت در او باقی می‌ماند. چه بهتر که بتوانیم هیجان مثبت را در خود رشد دهیم. برای این کار باید برداشت‌های ذهنی منفی کنار گذاشته شود و مثبت‌ها آشکار شوند یعنی هر فردی که دارای خصوصیات منفی است، لازم است خود را در موقعیت‌هایی قرار دهد تا بتواند مثبت‌ها را تقویت کند. مثلا اگر فرد غمگینی است، در محافل شاد مثل میهمانی‌ها و عروسی‌ها شرکت کند و اگر طبیعت را دوست دارد زمانی را به رفتن به کوه، دریا و... اختصاص دهد یا برای تمدد اعصاب تصویرسازی ذهنی کند. چشم‌ها را ببندد و به موسیقی آرامی گوش فرادهد.

به طور کلی هر عاملی که بتواند حس خوبی به او بدهد شناسایی و با جایگزین کردن هیجا‌ن‌های مثبت به جای هیجان‌های منفی ناسالم سلامت روانی خود را تضمین کند.