چهارشنبه, ۱۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 5 June, 2024
مجله ویستا

چه چیزهایی را همه باید درباره آب سیاه بدانند


چه چیزهایی را همه باید درباره آب سیاه بدانند

آب سیاه یکی از بیماریهای چشمی است که در آن فشار مایع موجود در چشم شروع به زیاد شدن می کند که ممکن است باعث کم شدن بینایی و یا حتی کوری شود

● آب سیاه چیست ؟

آب سیاه یکی از بیماریهای چشمی است که در آن فشار مایع موجود در چشم شروع به زیاد شدن می کند که ممکن است باعث کم شدن بینایی و یا حتی کوری شود.

● علت این بیماری چیست ؟

در قسمت جلویی چشم فضایی وجود دارد که به آن اتاق قدامی می گویند. مایع شفافی که داخل این فضا قرار دارد مرتبا" از یکطرف در حال تخلیه شدن و از طرف دیگر در حال جایگزین شدن است. نقش این مایع تغذیه بافت های اطراف است. در بیماری آب سیاه این مایع شفاف بسیار کند از چشم خارج می گردد. با تولید بیشتر این مایع فشار داخل چشم به تدریج بالا میرود. اگر این فشار کنترل نشود، باعث فشار بر عصب بینایی میشود و در نتیجه بینایی شخص کم می شود.

● چه کسانی در معرض خطر این بیماری هستند؟

هر کسی ممکن است دچار آب سیاه شود با این حال خطر ایجاد این بیماری در برخی از افراد بیشتر از بقیه است این افراد عبارتند از :

▪ سیاه پوستان بالای ۴۰ سال

▪ همه افراد بالای ۶۰ سال

▪ مبتلایان به مرض قند

▪ کسانی که در خویشاوندان آنها سابقه این بیماری وجود دارد

● علائم بیماری آب سیاه چیست؟

در ابتدای بیماری آب سیاه با زاویه باز، هیچ علامتی ندارد. بینایی طبیعی است و درد هم وجود ندارد. در صورتیکه درمان نشود با پیشرفت بیماری، فرد متوجه میشود که مناظر روبروی خود را بخوبی می تواند ببیند اما دیگر نمی تواند مثل گذشته اشیایی را که در اطراف این منظره وجود دارد ببیند. (به این حالت کاهش بینایی محیطی گفته میشود).

اگر بیماری باز هم درمان نشود فرد ناگهان متوجه میشود که کاملا"‌ دید محیطی خود را از دست داده است در این حالت بینایی فرد مثل حالتی است که گویی از داخل یک لوله تو خالی به دنیا نگاه می کند. با گذشت زمان و پیشرفت بیماری دید باقیمانده روبرو نیز متاثر شده و کم میشود و در نهایت دید کاملا" از بین می رود.

● بیماری آب سیاه چگونه تشخیص داده می شود؟

▪ حدت بینائی :

با یک تابلو مخصوص، چشم پزشک می تواند بفهمد که شما از چه فاصله ای قادرید به خوبی ببینید.

▪ اندازه گیری فشار چشم (تونومتری) :

با این آزمایش فشار مایع داخل چشم اندازه گیری میشود. روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. یکی از آنها با استفاده از یک نوع نور آبی رنگ فشار چشم را اندازه گیری می کند دیگری دستگاهی است که با فشار هوا کار میکند و مقدار مقاومت سطح چشم را در برابر فشار هوا اندازه می گیرد.

▪ گشاد کردن مردمکها :

با این کار، ته چشم توسط چشم پزشک معاینه و مشاهده میشود و معلوم میشود که آیا عصب بینایی آسیب دیده است یا خیر؟

▪ میدان بینایی:

با این آزمایش، دید محیطی اندازه گیری میشود و معلوم میشود آیا دید محیطی کم شده است یا خیر. کم شدن دید محیطی یکی از علائم بیماری آب سیاه است.

● درمان آب سیاه چگونه است؟

▪ دارو درمانی:

متداول ترین درمان در مراحل ابتدایی بیماری، دارو درمانی است. این داروها به صورت قرص و قطره چشمی هستند. برخی از این داروها باعث میشوند مایع کمتری در داخل چشم تولید شود اما اکثرا" باعث سریعتر شدن خروج مایع از چشم و در نتیجه پائین آمدن فشار داخل چشم میشوند.

▪ جراحی با لیزر (ترمیم مجرای خروجی با لیزر) :

در این روش یک اشعه پر انرژی نور (لیزر) روی قستمی از اتاق قدامی (که مایع از آن خارج میشود)، متمرکز میشود. با این کار ۵۰ تا ۱۰۰ نقطه سوزانده میشود و باعث کشیده شدن و در نتیجه گشادتر شدن سوراخ قدامی خروجی و خروج راحتتر مایع میشود.

▪ جراحی :

در این جراحی یک سوراخ جدید برای خروج مایع از چشم ایجاد میشود. جراحی در کسانی انجام میشود که فشار چشم آنان با روشهای قبلی (دارو درمانی و لیزر) کنترل نشده است. بسیار مهم است که بدانید جراحی آب سیاه تنها باعث میشود باقی مانده بینایی حفظ شود اما نمی تواند آن مقدار از بینایی را که از دست رفته است باز گرداند.

● برای محافظت از بینایی خود چه باید بکنیم؟

اگر شما در حال درمان آب سیاه هستید، داروهای روزانه خود را به موقع و سروقت، مصرف کنید و مکررا" جهت معاینه به پزشک خود مراجعه نمایید. افراد خانواده خود (که در معرض خطر این بیماری هستند) و نیز دوستان خود را تشویق کنید هر دو سال یکبار برای معاینه چشم خود مراجعه نمایند.

آب سیاه با زاویه باز، شایعترین نوع بیماری آب سیاه است و نیمی از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند حتی نمی دانند که دچار این بیماری شده اند. از آنجا که در حال حاضر کاهش بینایی ناشی از این بیماری را نمی توان درمان کرد. لازم است که بیماری حتما" در مراحل اولیه تشخیص داده شده و درمان شود تا از کاهش بیشتر بینایی و کوری پیشگیری به عمل آید.