چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
درباره اخترباستان شناسی
اخترباستان شناسی یا باستان ستاره شناسی Arcaeoastronomy دانشی نوین و میان رشته ای از علوم باستان شناسی ستاره شناسی و مردم شناسی/ فرهنگ شناسی قومی Anthropology/ Ethnology است که به بررسی تاثیر و نفوذ پدیده های کیهانی و حرکات اجرام آسمانی بر روی هنرها، آیین ها، ادیان، باورداشت ها و دیگر پدیده های فرهنگی مردمان باستان می پردازد.
دانش اخترشناسی باستانی Historical Astronomy که به بررسی تاریخی علم نجوم/ هیئت می پردازد، به رغم برخی کارکردها و حوزه های مطالعاتی مشترک با اخترباستان شناسی، شاخه پژوهشی متفاوت و مستقلی است.
اخترباستان شناسی، زیرشاخه ها و گرایش های گوناگونی دارد که در آن میان می توان از اسطوره شناسی کیهانی Cosmological Mythology، اختر قوم شناسی Ethnoastronomy و معماری نجومی Astronomical Architectonics نام برد. مطالعه و بررسی در نظام های گاه شماری و زمان سنجی و ابزارهای آن در دوران باستان نیز از حوزه های پژوهشی اختر باستان شناسان به شمار می رود.آسمان و پدیده های کیهانی برای مردمان باستان، گستره ای به کلی بیرون از دامنه نفوذ اراده و توانایی های بشری، و در نتیجه خاستگاه تمامی خدایان، ایزدان و نیروهای بیرون از قدرت انسان دانسته می شده است. جوامع باستان، خاستگاه و سرچشمه تمامی پدیده های زمینی و رویدادهای نیک و بد را در آسمان جست وجو می کرده اند و از همین رو است که در سراسر شرق و غرب باستان، آسمان منزلگاه تمامی نیروهایی دانسته می شده که سرنوشت و مقدرات بشری را رقم می زده است. در دوران معاصر نیز آسمان همچنان نظاره گر دستانی است که در بسیاری از ادیان، برای نیایش های روزانه یا دعا و آرزو به سوی آن برافراشته می شوند.
بازتاب پدیده های کیهانی به فراوانی بر آثار هنری باستانی و هنجارهای زندگانی اجتماعی مردمان به دیده می آید. تحلیل و تفسیر این داده ها بر بنیاد قواعد اخترباستان شناسی می تواند راهگشای ارزنده ای برای درک و دستیابی پژوهشگران مطالعات باستانی به جزئیاتی از زندگی و واقعیت های روزگاران گذشته باشد. آگاهی و درک ویژگی های جوامع باستانی (به ویژه تا پایان عصر هخامنشی) و تحلیل فرهنگ و تمدن کهن آنان، بدون آگاهی از داده های اخترباستان شناختی، به کلی ناقص و به نتیجه ای شایسته منجر نخواهد شد.
در اخترباستان شناسی، تنها آسمان مشاهده پذیر با چشم غیر مسلح و نظریات حرکات سماوی زمین محوری و با توجه به میزان آگاهی پیشینیان از دانش ستاره شناسی (که در نوع خود بسیار دقیق و روشمند بوده است) مبنای تحلیل داده ها قرار می گیرد. امروزه در هیچ یک از دانشگاه های ایران، رشته یا حتی واحدی درسی در زمینه اخترباستان شناسی تدریس نمی شود و حتی کمتر کسی در ایران، نام چنین دانشی را شنیده است. کتاب های منتشر شده فارسی در این زمینه هنوز به عددی دو رقمی نرسیده است.
رضا مرادی غیاث آبادی - reza@ghiasabadi.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست