یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
سپهبد فرج الله آقاولی
سپهبد فرج الله آقاولی، فرزند امان الله خان نصیرخاقان طبیب، در سال ۱۲۶۷ در اصفهان متولد شد. دورهٔ ابتدایی را در مدرسهٔ ادب طی كرد و پس از آن به آموختن زبان انگلیسی روی آورد و به معلمی پرداخت. او برای ادامهٔ تحصیل به مدرسهٔ ژاندارمری رفت و با درجهٔ سلطانی فارغ التحصیل شد و به استخدام ژاندارمری خزانه درآمد. این واحد ژاندارمری توسط مستشار مالیه مورگان شوستر ایجاد شده بود و با خروج او از ایران منحل شد. با انحلال این واحد، نیروهای آن در سال ۱۲۹۰ ش به ژاندارمری دولتی پیوستند. آقاولی در ژاندارمری به فرماندهی گردان قزوین، گردان تهران و ریاست اجرائیات ژاندارمری منصوب شد و در سال ۱۲۹۹ نیز فرماندهی گردان مستقل مازندران جهت سركوبی خوانین محلی به او واگذار شد. پس از كودتای سوم اسفند ۱۲۹۹، تغییراتی در ساختار ارتش به وجود آمد. لشكرهای پنجگانه تشكیل شد و یاور فرجالله خان آقاولی در سال ۱۳۰۰ش به ارتش منتقل شد و با درجهٔ نایب سرهنگی به ریاست اركان حربی لشكر غرب ارتقا یافت.
پس از تصویب قانون نظام وظیفهٔ اجباری در سال ۱۳۰۵ش از سوی رضاخان سردار سپه به ریاست این اداره منصوب شد و با توسل به زور و نظامیگری به اجرای این طرح موفق شد. در سال ۱۳۰۷ ش از سوی رضاشاه با درجهٔ سرتیپی به حكومت خوزستان منصوب شد این انتصاب، پس از سركوب و دستگیری شیخ خزعل صورت گرفت و انتخاب یك نظامی برای حكومت بر خوزستان در راستای سركوب هر حركتی دیگر و نمایش قدرت بود.
آقاولی در بدو ورود خود به خوزستان بر نظامیگری حكومت خود تاكید كرد، او به مدت سه سال در این منطقه حاكم بود ولی محبوبیتش در نزد شاه چندان دیر نپایید. و از سوی وی متهم به همكاری با ایلات و عشایر سركش شد. به همین دلیل در سال ۱۳۱۰ با درجهٔ سرتیپی به بازنشستگی اجباری تن در داد. او در همین سال به ریاست ادارهٔ كل آمار و ثبت احوال منصوب شد و تا شهریور ۱۳۲۰ در این پست ابقاء بود. با تبعید رضاخان بار دیگر افسران بازنشسته در ارتش به كار گرفته شدند و آقاولی در آذر ماه ۱۳۲۰ به فرماندهی ژاندارمری كل كشور برگزیده و به درجهٔ سرلشكری ارتقا یافت.
در سال ۱۳۲۲ عدهای از افسران به جرم همكاری با آلمانها توسط متفقین دستگیر شدند. سرلشكر فرجالله آقاولی نیز در لیست دستگیرشدگان بود كه به مدت یك سال و نیم در اراك محبوس بود. پس از آزادی، در سال ۱۳۲۴ برای مدتی كوتاه به ریاست دادرسی ارتش منصوب شد و در پی اختلافات سرلشكر رزمآرا و سرلشكر حسن ارفع كه هر كدام به نوبت چندی به ریاست ستاد ارتش منصوب میشدند او برای این پست انتخاب شد ولی در این پست نیز چندان باقی نماند و بار دیگر رقابت رزمآرا و ارفع برای ریاست ستاد ارتش آغاز شد و آقاولی مجدداً ریاست دادرسی ارتش را برعهده گرفت.
سرلشكر فرج الله آقاولی در خرداد ۱۳۲۴ در دولت قوام به وزارت كشور منصوب شد، ولی به علت برقراری حكومت نظامی از سوی دولت قوام، سپهبد امیراحمدی وزیر جنگ و وزیر كشور سرلشكر آقاولی استعفا دادند. ولی در دی ماه همان سال در دولت حكیمی بار دیگر به وزارت كشور منصوب شد و این آخرین پست دولتی مهم او محسوب میشد.
سپهبد آقاولی از سال ۱۳۲۷ تا ۱۳۵۲ ریاست بانك سپه را برعهده داشت و از دیگر مشاغل وی باید به ریاست انجمن آثار ملی اشاره كرد. او در سال ۱۳۵۳ در تهران درگذشت. از وی نزدیك به ۷۰ برگ سند در مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران موجود است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست