جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
به بهانه تلویزیون LCD جدید جناب Philips و حواشی آن
جناب ژرارد فیلیپس از فامیلهای نزدیک جناب کارل مارکس، در سال ۱۸۹۱ شرکت معظم فیلیپس (Philips) را در هلندستان آن روزگار تاسیس کرد. وی پس از تصاحب شرکت انگلیسی مولارد (Mullard) وارد جرگه سازندگان قطعات الکترونیکی شد و دایره فعالیتهای خود را تا حدی گسترش داد که مجبور شد پسوند Electronics را از انتهای عنوان شرکت حذف کند. همین دو سه سال پیش بود که یکی از بخشهای اصلی خود را از بدنه اصلی شرکت جدا ساخت و شرکت جدیدی با نام NXP Semiconductors تأسیس و تمامی فعالیتهای مربوط به طراحی و تولید انواع چیپ و موتورهای پردازشی را در آن متمرکز کرد. این شرکت مؤسس و مالک کنونی تیم فوتبال آیندهوون (PSV Eindhoven) است. جهت اطلاع عرض کنم که همین شرکت فیلیپس تا یکی دو سال پیش در بین ده شرکت برتر دنیا قرار داشت و هماکنون NXP چنین وضعیتی دارد.
اینها را گفتم تا یادآوری کرده باشم که فیلیپس و فعالیتهای آن را جدی بگیرید. حضور مستقیم محصولات دیجیتال این شرکت در بازار داخلی ایران چندان جالب نیست، اما به صورت غیرمستقیم حضور قابل توجهی در این بازار دارد. برای مثال، نمایشگرهای LG در واقع توسط شرکت بزرگی تولید میشود که LG Philips LCD نام دارد و مدیریت بیش از یکسوم سهام آن بر عهده Royal Philips است. از اینرو هر نمایشگر LCD که با نام LG در بازار داخلی توزیع میشود، مترادف با حضور پنهان Philips در بازار ایران است. این را هم اضافه کنم که بسیاری از چیپستهای پردازش گرافیکی که بیشتر در کارتهای Capture و دستگاههای پخش DVD استفاده میشوند محصول این شرکت هستند.
● درباره رابط HDMI
یکی دو سال پیش بود که رابط دیجیتال HDMI به صورت جدی مورد توجه قرار گرفت و یکسالی است که در بسیاری از قطعات و دستگاههای دیجیتالی ارایه میشود. این رابط امکان تبادل دادههای مالتیمدیا با کیفیت بالا را فراهم میکند و علاوه بر دستگاههای دیجیتالی مانند دستگاههای پخش DVD از قابلیت اتصال به کامپیوتر نیز داراست و به سهولت میتواند جایگزین رابطهای D-Sub و DVI شود. بسیاری از مادربردهای درست و درمون کنونی،کارتهای گرافیک میانقیمت به بالا و برخی نمایشگرهای LCD جدید به رابط HDMI مجهز شدهاند. مهمترین قابلیت این رابط، امکان تبادل تصویر و صدا توسط یک کابل است و بیشتر برای نمایشگرهایی استفاده میشود که از نمایش تصویر با کیفیت بالا (HD) پشتیبانی میکنند.
● بیشتر درباره HDMI
درباره حداکثر طول مجاز برای کابلهای HDMI نمیتوان به قطعیت صحبت کرد، زیرا محدودیت در طول کابل HDMI به کیفیت دادهها و دستگاهی که آنها را ارسال میکند بستگی دارد. از اواسط سال ۲۰۰۸ میلادی دو نوع کابل مشخص برای HDMI تعریف شد که کابل Category ۱ برای انتقال دادههایی با کیفیت ۷۲۰p و ۱۰۸۰i مناسب است. کابل Category ۲ برای انتقال دادههای تصویری با کیفیت ۱۶۰۰p مناسب به نظر میرسد که هنوز معرفی نشده است. در حال حاضر طول کابلهای Category ۱ به طور متوسط ۵ متر است.
نکته دیگر اینکه، نسخههای مختلفی از HDMI معرفی و بسیار توصیه شده است که از نسخه HDMI ۱.۳ به بالا که از قابلیتهای بیشتری پشتیبانی میکند استفاده شود.
رابط دیگری نیز با نام Display Port معرفی شده است که از لحاظ کارایی با HDMI همپوشانی دارد. در فرصتی دیگر در این باره صحبت خواهم کرد.
● اما Essence ۴۲PES۰۰۰۱
این تلویزیون جدید فیلیپس با نمونههایی که در بازار میبینید تفاوت دارد که به زعم برخی دوستان عیب است و به نظر برخی دیگر مزیتی بزرگ محسوب میشود. این محصول فوقالعاده لاغر است، اما سوء تغذیه ندارد. خواهم گفت که فیلیپس چگونه توانسته است این مدل را با ضخامت ۳۸ میلیمتر یعنی یک هوا کمتر از ۴ سانتیمتر تولید کند. البته اگر این مدل را روی پایه مخصوص نصب کنید، ضخامت کلی آن کمتر از ۵ سانتیمتر خواهد بود که باز هم در میان مدلهای موجود قابل توجه است.
یکی از دلایل ضخامت نامطلوب بیشتر تلویزیونهای دیجیتالی به تیونر تصویری و محل اتصال انواع پورتها و کابلها مربوط میشود. طراحان فیلیپس هنرمندی به خرج دادهاند و تمامی بخشهای کنترلی و پردازشی را از داخل بدنه تلویزیون خارج ساخته و در دستگاه مجزایی تعبیه کردهاند که در تصاویر ملاحظه میفرمایید.
این موضوع از دید برخی دوستان عیب است، زیرا بدنه تلویزیون را در واقع به دو بخش تقسیم کرده و مشکلی برای جاسازی این بخش مجزا ایجاد خواهد کرد. اما برخی دیگر از دوستان اعتقاد دارند که استفاده از این دستگاه جدید، مزایای بسیاری دارد که بر عیوب آن میچربد!
راستش را بخواهید تمامی کابلها و رابطها به این موجود متصل میشوند و فقط یک کابل بین این دستگاه و بدنه تلویزیون وجود دارد. از اینرو این دستگاه کوچک را میتوان در نقطهای مناسب قرار داد و از شلوغی نامطلوب و نامطبوع فضا جلوگیری کرد!
● اما بعد!
به تفضیل میتوان درباره معایب و مزایای فنی این مدل صحبت کرد که تصور میکنم از حوصله این صفحه خارج است. اشاره به این موضوع را خالی از لطف نمیدانم که وجود رابطهای دیجیتال HDMI ۱.۳، USB و سازگاری با تکنولوژی dlna باب جدیدی را در استفاده از این مدلها در محیط خانهها خواهد گشود. این قبیل مدلها به سهولت میتوانند به عنوان نمایشگر کامپیوتر مورد استفاده قرار گیرند یا به هزار و یک دستگاه پخش مالتیمدیا و کنسول و بازی و غیره وصل شوند و نشان دهند که دنیای تلویزیونها مدتهاست که متحول شده. تلویزیونهایی که از فیلمهای با کیفیت بالا (High Definition) پشتیبانی میکنند در دو دسته HD و Full HD قرار میگیرند. دسته اول در بهترین حالت از رزولوشن ۷۲۰p پشتیبانی میکنند و دسته دوم که محصول فیلیپس نیز از آن دسته است از رزولوشن ۱۰۸۰i پشتیبانی میکنند. تعداد کل پیکسلهای تلویزیونهای سازگار با Full HD بیش از ۲ مگاپیکسل است.
استفاده از لامپهای LED کمک بسیاری به شفافیت تصاویر، افزایش کنتراست، کاهش مصرف انرژی و افزایش عمر مفید تلویزیون خواهد کرد. از فرصت سوء استفاده میکنم و تأکید دارم که تکنولوژیهای LCD و LCoS مدتهاست که خود را بر بازار تحمیل کردهاند و تکنولوژی Plasma آخرین نفسهای خود را میکشد. تکنولوژیهای موفق کنونی مانند ۳LCD، Sony SXRD و JVC D۰ILA زیرمجموعههای LCD و LCoS محسوب میشوند.
این را در خاطر خواهم داشت تا در فرصتی مناسب قدری درباره کنتراست پویا (Dynamic Contrast) صحبت کنم که برای برخی دوستان شبههناک شده است.
● مشخصات
▪ سازنده: Philips
▪ مدل:Essence ۴۲PES۰۰۰۱
▪ نوع تلویزیون: ۴۲ اینچ LCD
▪ نوع لامپ: LED
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ زمان پاسخگویی: ۲ میلیثانیه
▪ روشنایی: ۵۰۰ نیتس (کاندلا بر مترمربع)
▪ کنتراست: ۶۶ هزار (Dynamic)
▪ رزولوشن پیشفرض: ۱۹۲۰ ? ۱۰۸۰
▪ رزولوشن دیگر: ۱۰۸۰p در فرکانس ۶۰ هرتز
▪ تونر دیجیتال: دارد
▪ پشتیبانی از HD: دارد (Full HD)
▪ ورودی دیجیتال: ۳ عدد HDMI ۱.۳ و USB
▪ ورودی کامپیوتر: D-Sub
▪ بلندگو: ۲ عدد ۱۵ واتی
▪ مصرف حداقلی: کمتر از یک وات در وضعیت غیرفعال
▪ مصرف متوسط: ۲۴۸ وات
▪ ابعاد دستگاه: ۹۸۲ ? ۶۶۲ ? ۴۹ میلیمتر
▪ وزن دستگاه: کمتر از ۱۷ کیلوگرم
▪ قیمت جهانی: نزدیک به سه میلیون تومان
● ارزیابی فنی
▪ طراحی: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی (۹ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (۹ از ۱۰)
▪ کیفیت صدا: خیلیخوب (۸ از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: خوب (۷ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۹ از ۱۰)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست