دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

قرص‌های ضدبارداری


قرص‌های ضدبارداری

روش‌های تنظیم خانواده دارای فواید و خطراتی است. بعضی آثار جانبی، نسبتأ شایع و بی‌اهمیت بوده و برخی نادر اما بسیار جدی می‌باشند. یکی از روش‌های متداول، استفاده از قرص‌های ضدبارداری …

روش‌های تنظیم خانواده دارای فواید و خطراتی است. بعضی آثار جانبی، نسبتأ شایع و بی‌اهمیت بوده و برخی نادر اما بسیار جدی می‌باشند. یکی از روش‌های متداول، استفاده از قرص‌های ضدبارداری است. بعضی از خانم‌ها در نتیجه مصرف این قرص‌ها دچار عوارض جانبی خفیف می‌شوند.

این علائم تهدیدی برای سلامت به شمار نمی‌رود و معمولا با مصرف مداوم یا تغییر نوع قرص تخفیف می‌یابد. عوارض ناشی از استروژن قرص‌ها: تهوع، حساسیت سینه‌ها، احتباس مایع، افسردگی، خواب‌آلودگی و تغییرات خلقی.عوارض ناشی از پروژسترون قرص‌ها: افزایش وزن، آکنه و عصبی شدن.

افزایش تشکیل سنگ کیسه صفرا نیز گزارش شده است.در موارد زیر مصرف قرص‌های ضدبارداری ممنوع است: سابقه وجود لخته خون در رگ‌ها و ریه و نارسایی قلبی، بیماری عروق مغز یا قلب، فشار خون درمان نشده، دیابت با عوارض عروقی، سن بالای ۳۵ سال به همراه مصرف سیگار، تومور‌های وابسته به استروژن، سرطان پستان، خونریزی زنانه غیرطبیعی که تشخیص داده نشده، تومور پرولاکتینومای هیپوفیز، حاملگی ثابت شده یا مشکوک، بیماری کبدی فعال، سوءجذب روده‌ای، مصرف قرص ریفامپین.در موارد زیر مصرف قرص بلامانع است:

سابقه فشار خون ناشی از حاملگی، واریس عروق سطحی، سابقه بیماری کبدی با وجود آنزیم‌های طبیعی، بیماری سلول داسی شکل و روی هم افتادگی بدون علامت دریچه میترال قلب.

موارد احتیاط در مصرف قرص:

ـ سردرد میگرنی، قاعدگی با فواصل زیاد و افسردگی.

فواید جانبی قرص‌ها:

ـ کاهش بروز کیست‌های تخمدانی، سرطان تخمدان، درد قاعدگی، سرطان رحم، بیماری خوش خیم پستان، خونریزی قاعدگی، کاهش بروز عفونت‌های ناشی از مقاربت، آرتریت روماتوئید، حاملگی نابجا و پوکی استخوان.

نکات قابل توجه در بعضی بیماری‌ها

سرطان رحم:

در خانم‌هایی که حداقل یک‌سال قرص مصرف کرده‌اند، حدود۵۰ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان رحم دیده شده که حداقل تا۱۰ سال بعد از قطع مصرف قرص باقی می‌ماند، البته این اثر حفاظتی برای خانم‌هایی که سابقه زایمان ندارند، بیشتر است.

سرطان تخمدان:

مصرف قرص برای حداقل ۶ ماه، اثر حفاظتی خود را گذاشته و تا حدود ۱۰ سال بعد از قطع مصرف باقی خواهد ماند. این کاهش در میزان بروز سرطان تخمدان فقط در مصرف‌کنندگانی است که کمتر از ۴ فرزند دارند.

حاملگی بعد از قطع مصرف قرص:

تقریبأ ۲۰ درصد از خانم‌هایی که مصرف قرص را قطع کرده‌اند بعد از حدود ۶ ماه تأخیر، امکان باروری یافته و بعد از گذشت یک‌سال از نظر میزان باروری، سقط‌های خودبه‌خود، اختلالات کروموزومی‌ در جنین و نقایص تولد در شرایط عادی خواهد بود.مصرف قرص‌های ترکیبی بعد از زایمان، میزان ترشح شیر مادر را کاهش می‌دهد، اما بر کیفیت آن تأثیری ندارد. فرآورده‌های محتوی فقط پروژستین، میزان شیر را کاهش نمی‌دهند و استفاده از آنها برای مادران شیردهی که می‌خواهند قرص مصرف کنند، تجویز می‌شود.

مهرانگیز توتونچی