سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

درس هایی از سیره علی (ع)


درس هایی از سیره علی (ع)

در جنگ خندق (که در سال پنجم هجرت واقع شد) لشکر دشمن از سوی مکه و اطراف آن با تمام تجهیزا ت تا به مدینه برای سرکوبی مسلمانان آمده بود و به فرموده پیامبر اعظم (ص) تمام اسلام در برابر …

در جنگ خندق (که در سال پنجم هجرت واقع شد) لشکر دشمن از سوی مکه و اطراف آن با تمام تجهیزا ت تا به مدینه برای سرکوبی مسلمانان آمده بود و به فرموده پیامبر اعظم (ص) تمام اسلام در برابر تمام کفر قرار گرفته بود. در این جنگ، نبرد تن به تن امام علی (ع) با قهرمان معروف دشمن به نام «عمرو بن عبدود» از فرازهای حساس و تاریخی تمام جنگهای تاریخ است. امام علی (ع) و عمرو بن عبدود وقتی که در برابر هم قرار گرفتند، در این تقابل پیام ها و درس هایی وجود دارد که می توان از مکتب علی (ع) آموخت.

۱) علی (ع) او را نخست دعوت به اسلام کرد، او نپذیرفت.

۲) علی (ع) او را دعوت به ترک جنگ کرد، او نپذیرفت.

۳) علی (ع) از مرکب پیاده شد و جنگ تن به تن آغاز گردید، عمرو بن عبدود با سرعت ضربه ای بر سر علی(ع) فرود آورد، امام علی (ع) با چابکی مخصوص، به وسیله سپر آن را دفع کرد ولی شمشیر از سپر گذشت و سر علی (ع) را آزرد، در اینجا درس این است که علی (ع) از روش خاصی استفاده کرد، فرمود: تو قهرمان عرب هستی و من با تو جنگ تن به تن دارم، اینها که پشت تو هستند برای چه آمده اند؟ تا «عمرو» نگاهی به پشت سر کرد، علی (ع) با شمشیرش به ساق پای «عمرو» زد و او را نقش بر زمین کرد، پس سر او را از بدن جدا نمود و با این حیله یا تاکتیک جنگی، قهرمان عرب را به هلاکت رساند. سپس پنج نفر از پهلوانان دشمن به میدان آمدند. علی (ع) دو نفر آنها را کشت و بقیه فرار کردند و شکست سختی بر دشمن وارد گردید و از سوی دیگر باد و طوفان الهی فرارسید و دشمنان در حالی که از هم پاشیده بودند به دستور ابوسفیان پا به فرار گذاشتند.

۴) علی (ع) پس از کشتن «عمرو» زره گران قیمت او را از تنش بیرون نیاورد ... خواهر «عمرو» وقتی که کنار جنازه «عمرو» آمد و دید که زره گران قیمت او را از بدنش بیرون نیاورده اند گفت! «کشنده او مرد بزرگواری بوده است»

۵) این ضربت علی (ع) بود که پیامبر (ص) فرمود: ارزش آن از ارزش عبادت جن و انس بیشتر است.(۱)

ـــــــــــــــــــــــ

۱- بحارالانوار، ج ۲۰، ص ۲۱۶