پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
بوی سیر, عطر میرزا قاسمی
یکی از غذاهایی که برای وعده شام، مناسب است؛ میرزا قاسمی است....
این غذایی که دستپخت شمال کشورمان است، این روزها در تمام کشورمان، طرفدار دارد. بعضیها آن را با برنج میخورند و بعضیها با نان. بعضیها آن را با بادمجان سرخکرده درست میکنند و بعضیها با بادمجان کبابی. اما گذشته از این حرفها، آیا میدانید این غذا از نظر متخصصان تغذیه، چهقدر ارزش غذایی دارد؟
● طرز تهیه:
ابتدا بادمجانها را کباب کنید. سپس پوستشان را با یک چاقوی سر پهن جدا کنید و آنقدر آن را بکوبید تا به صورت پوره در آید. در تابهای روغن بریزید و پس از داغ شدن، گوجهفرنگیهای خرد شده و سیر ساطوریشده را در آن بریزید. سپس ادویههارا اضافه کنید و پس از تفت دادن، بادمجانها را نیز اضافه کنید. در مراحل پایانی، تخممرغها را بشکنید و پس از مخلوط کردن با محتویات در حال پخت، میرزا قاسمیتان را سرو کنید.
● مواد لازم (برای ۴ نفر)
▪ بادمجان کباب شده/ ۵ لیوان/ ۱۰۰ کیلوکالری
▪ گوجهفرنگی/۲ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری
▪ سیر/ ۴ حبه/ ۱۰ کیلوکالری
▪ تخممرغ/ ۴ عدد/ ۴۰۰ کیلوکالری
▪ روغن مایع/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۲۰۰ کیلوکالری
▪ نمک، فلفل سیاه و زردچوبه/ به میزان دلخواه/ صفر
این غذا تقریباً ۸۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم کردناش بین ۴ نفر، به هر نفر ۲۰۰ کیلوکالری انرژی خواهد رسید. این غذا معمولا به همراه نان یا برنج میل میشود و طبیعتا حداقل ۲۵۰ کیلوکالری دیگر به انرژیاش افزوده خواهد شد.سیر دوست قلب شماست!
احتمالا این سبزی را فقط به عنوان یک ماده غذایی ضد سرطان میشناسید اما جالب است بدانید که مطالعات نشان داده خوردن هر حبه سیر (حدود۱۰ گرم)، مملو از ترکیبات سولفوردار است (از عوامل بوی بد سیر) و از بروز تهاجمهای عفونی (چه ویروسی، چه قارچی) جلوگیری میکند. نتایج تحقیقات نشان میدهد که عادت به خوردن چندباره این سبزی در طول هفته از بروز بیماریهای قلبی و عروقی به میزان قابل ملاحظهای میکاهد. سیر پایین آورنده چربی و فشار خون بوده و از تشکیل پلاکهای تنگکننده عروق خونی نیز جلوگیری میکند.گوجه علیه سرطان
یکی از آن دست سبزیهای ارزشمندی که در کنار سیر موجود در این غذا میتواند به هرچه مغذیتر شدن آن کمک کند، گوجه فرنگی است که البته بهتر است به صورت پخته شده میل شود تا جذب عوامل ضدسرطاناش افزایش یابد.
به تازگی محققان در مطالعهای به این نتیجه رسیدهاند که افرادی که در هفته بیش از ۷ واحد (هر واحد معادل یک گوجهفرنگی متوسط است) از این سبزی را میل میکنند به میزان ۶۰ درصد کمتر به سرطان دهان که یکی از انواع سرطانهای رو به رشد در جهان است، مبتلا میشوند. آنها علت این قضیه را اینطور شرح میدهند که در گوجهفرنگی ترکیباتی به نام پیکوماریک اسید و کلروژنیک اسید وجود دارد که از تشکیل ترکیب سرطانزایی مانند نیتروزآمین جلوگیری میکند. میدانید که عادت به خوردن فرآوردههای گوشتی از عواملی محسوب میشود که تشکیل این ترکیب زیانبار را در بدن افزایش میدهد.
● بادمجان بیخاصیت نیست
در میان عامه مردم، بادمجان به عنوان یک سبزی بیخاصیت شهرت دارد؛ در حالی که این تصور صحیح نیست؛ زیرا نکته اول در مورد آن، فیبر فراوان این سبزی است؛ به طوری که اغلب در رژیمهای لاغری میزان مصرف تنوری شده یا آبپز شدهاش محدودیت کمی دارد. نتایج مطالعات نشان دادهاند که این سبزی ترکیبات فنولیکی دارد که خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و بدن را در برابر انواع عفونتهای باکتریایی و قارچی محافظت میکند. علاوه بر اینها در بافت این سبزی، ترکیبی به نام کلروژنیک اسید وجود دارد که به عنوان یک ترکیب آنتیاکسیدان شناخته شده و پایینآورنده کلسترول بد خون معرفی میشود که البته در کنار سیر، این خاصیت چند برابر خواهد شد. ضمنا عادت به خوردن این سبزی از بروز بیماریهای عروق کرونری قلب که این روزها مبتلایان آن در حال افزایشاند، جلوگیری میکند؛ به شرطی که بادمجانها سرخشده مصرف نشوند زیرا در این صورت، دریافت کالری مضاعفی را به همراه خواهند داشت که عامل چاقی بوده و میتواند بهدنبال آن، خطر ابتلا به این نوع از بیماریها را بالا ببرد.
● همراه این غذا
بهتر است نانی را که همراه این غذا میل میکنید، از نوع سبوسدار باشد؛ برای مثال، نان سنگک یا نان جو. البته شمالیها معمولا آن را با برنج میل میکنند. شما نیز میتوانید از این عادت تبعیت کنید. نکته مهم درباره این غذا، مصرف آن به همراه ماست (البته مخلوط شده با جوانه گندم و خیار) است. به این ترتیب وعدهتان کاملتر خواهد شد.
● اگر اضافه وزن دارید
حتماً بادمجانهایتان را کباب کنید تا روغن مصرفیتان به میزان قابل ملاحظهای کاهش یابد. به جای تخممرغ، به آن قارچ بزنید تا به این ترتیب، از میزان کالری دریافتیاش به میزان قابل توجهی کاسته شود. در ضمن، میتوانید آن را با مقادیر محدود نان سنگک (۳ تا ۴ برش به اندازه کف دست) میل کنید.
● اگرسنگ کلیه دارید
به دلیل اگزالاتی که در بادمجان وجود دارد، بهتر است خوردن آن را محدود کنید و هر از گاه، از غذاهای بادمجاندار بهره ببرید. البته در صورت مصرف باید غذایتان را کم نمک و بدون روغن تهیه کنید و به همراه آن، از سیبزمینی و عدس استفاده کنید که میتوانند به شکستن اگزالات دریافتی کمک کنند.
سارا حسنلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست