سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مازندرانی ها در این روزهای پاییزی خورش کدوحلوایی می پزند


مازندرانی ها در این روزهای پاییزی خورش کدوحلوایی می پزند

کدوحلوایی یا کدوتنبل, یکی از سبزی های پاییزی است که با خنک شدن هوا انواع و اقسام آن وارد بازار می شود

کدوحلوایی یا کدوتنبل، یکی از سبزی‌های پاییزی است که با خنک شدن هوا انواع و اقسام آن وارد بازار می‌شود. برخی خانواده‌های ایرانی از آن خورش تهیه می‌کنند؛ خورشی که از آلو و گوشت تشکیل شده و کمی طعم شیرین دارد. پس با ما همراه شوید تا با ارزش تغذیه ای این خورش آشنا شوید.

● نکتـه‌ای دربـاره ایـن غـذا

برای آنکه رب در غذا رنگ بهتری ایجاد کند، قبل از افزودن به غذا، آن را در کمی روغن تفت دهید. اگر تمایل دارید به غذا طعم ترش بدهید، در آن کمی آبلیموی تازه یا آبغوره بریزید. البته برای شیرین شدن این غذا می‌توان به آن کمی شکر اضافه کرد. از آنجا که کدوحلوایی زود پخته می‌شود، بهتر است در مراحل پایانی (زمانی که از پخته‌شدن گوشت اطمینان پیدا کردید)، این سبزی را به سایر محتویات اضافه کنید تا هم شکل خود را حفظ ‌کند و هم موادمغذی‌اش از بین نرود.

● مـقـدار کـالـری

این خورش در مجموع دارای ۱۳۰۰ کیلوکالری انرژی است. در صورتی که آن را به ۴ قسمت تقسیم کنید، هر واحد ۳۲۵ کیلوکالری انرژی خواهدداشت. البته همراه شدن آن با برنج، میزان کالری دریافتی را حداقل ۲۰۰ کیلوکالری دیگر نیز افزایش خواهد داد.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

گوشت گوساله/ ۳۰۰ گرم/ ۵۵۰ کیلوکالری

کدوحلوایی خردشده/۴ لیوان/ ۱۰۰ کیلوکالری

پیاز خرد شده/ ۲ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری

آلوبخارا/ ۲۰ عدد/ ۲۴۰ کیلوکالری

روغن کنجد/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۳۶۰ کیلوکالری

رب گوجه‌فرنگی/ ۱ قاشق غذاخوری/ ۵ کیلوکالری

نمک و فلفل سیاه، دارچین و زعفران/ به‌میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا کدو را بشویید و پس از پوست کندن به‌صورت خلال‌های هم‌اندازه خرد کنید. نیمی از پیازها را ریز و در تابه‌ای حاوی ۳ قاشق غذاخوری روغن کنجد سرخ کنید تا کمی طلایی‌رنگ شوند. کدوی خرد شده را به پیاز داغ اضافه کنید و همراه با آن کمی تفت دهید. در قابلمه‌ای دیگر، نصف دیگر پیازها را با یک قاشق غذاخوری روغن تفت دهید و گوشت را به آن اضافه کنید.

برای پختن گوشت، ۲ لیوان آب جوشیده را به مخلوط گوشت و پیاز داغ بیفزایید و در ظرف را بگذارید تا گوشت روی حرارت کم اجاق‌گاز بپزد. وقتی از پخته شدن گوشت مطمئن شدید، کدو و ادویه‌ها و رب گوجه‌فرنگی را به آن اضافه کنید. بعد از ۱۰ دقیقه جوشیدن، خورش شما آماده خوردن خواهد بود.

● کـدوحـلوایـی عـلـیـه رادیـکـال‌هـای آزاد

این سبزی از منابع بتاکاروتن است و با خوردن ۱۰۰ گرم از کدوحلوایی، ۴۵۰ میکروگرم بتاکاروتن (یا همان پیش‌ساز ویتامین A) که خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی دارد و باعث غیرفعال شدن رادیکال‌های آزاد می‌شود، دریافت می‌کنیم. جالب است بدانید که رنگ این سبزی به دلیل وجود آنتی‌اکسیدانی به نام لیکوپن است که در گوجه‌فرنگی هم وجود دارد. یکی دیگر از موادمعدنی‌ای که در کدوحلوایی به وفور یافت می‌شود، پتاسیم است؛ ماده مغذی‌ای که به تنظیم فشارخون کمک و به‌طور غیرمستقیم از ابتلا به بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند. کدوحلوایی از منابع مناسب آهن، روی و سلنیوم هم است بنابراین کسانی که سیستم دفاعی ضعیفی دارند، بهتر است مصرف این سبزی را در برنامه‌غذایی روزانه خود بگنجانند.

● آلـو عـلـیـه یـبـوسـت

آلو از منابع آهن گیاهی است بنابراین کسانی که به اندازه نیاز روزانه‌شان گوشت نمی‌خورند، بهتر است این سبزی را در رژیم غذایی‌شان بگنجانند. جالب است بدانید که با خوردن ۱۰۰ گرم از این میوه، بدن ۳ میلی‌گرم آهن دریافت می‌کند. نکته دیگر اینکه پتاسیم فراوان آلو (۷۶۰ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم آلو) آن را به یک انتخاب مناسب برای کسانی که فشارخون بالا دارند، تبدیل کرده است زیرا نتایج مطالعات نشان داده‌اند با مصرف مرتب آلو، فشار خون کنترل می‌شود. خوردن ۱۰۰ گرم آلو، ۳۳ درصد از نیاز روزانه به فیبر را برطرف می‌کند و بنابراین کسانی که مشکل یبوست دارند، می‌توانند این میوه را به‌صورت تازه یا خشک میل کنند. فراموش نکنید که هر ۵ عدد آلوی خشک، یک واحد میوه محسوب می‌شود و ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد.

● گـوشـت عـلـیـه عفــونـت

گوشت گوساله منبع املاحی مانند آهن، روی و سلنیوم است در ضمن مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای پروتئین با کیفیت بالا دارد. با خوردن ۱۰۰ گرم از آن،‌ بدن ۲۰ گرم پروتئین دریافت می‌کند. حتما می‌پرسید مگر این موادمغذی چه فوایدی برای بدن دارند که خوردن آن اینقدر اهمیت دارد؟ در پاسخ باید بگوییم «پروتئین‌»ها در ساخت بافت‌های عضلانی و ترکیب ساختمان هورمون‌ها دخالت دارند، «روی» در رشد و تمایز سلولی شرکت می‌کند و تولید و تنظیم پاسخ ایمنی سلولی و هومورال را بر عهده دارد. «سلنیوم» فعالیت گلبول‌های سفید را افزایش می‌دهد و خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد بنابراین کسانی که ضعیف هستند و به دفعات دچار سرماخوردگی می‌شوند یا حتی دائم در معرض استرس قراردارند، بهتر است که این ماده‌غذایی را در برنامه‌غذایی روزانه خود بگنجانند.

● همراه این غذا

این غذا با برنج میل می‌شود. بهتر است برنج تهیه شده به‌صورت کته باشد. می‌توان آن را با یک کاسه ماست مخلوط شده با خیار، جوانه گندم و سبزی‌های معطر میل کرد. به علاوه، نوشیدنی همراه این غذا می‌تواند یک لیوان دوغ کفیر یا یک لیوان آبمیوه تازه باشد. به این ترتیب نه‌تنها بدن از خواص غلات و گوشت بهره‌مند می‌شود بلکه خواص سبزی و لبنیات نیز به آن می‌رسد و این نشانه کامل بودن یک وعده غذایی است که تقریبا تمام گروه‌های غذایی در آن یافت می‌شوند.

● اگر کم خون هستید

به شما توصیه می‌کنیم ۲ تا ۳ تکه گوشت این غذا را بخورید و بعد نوشیدنی‌ای مثل آب پرتقال تازه بنوشید، به این ترتیب آهن موجود در آن قابلیت جذب بیشتری پیدا خواهد کرد. به جای ماست آن را با سالاد سبزی‌های تازه میل کنید تا بتاکاروتن و ویتامین C موجود جذب آهن را افزایش دهد.

● اگر فشارخون دارید

نمک مصرفی‌تان را محدود کنید. نوشیدنی همراه این غذا برای شما بهتر است آب گریپ‌فروت تازه باشد. در ضمن می‌توانید آن را با سالادی که از چند حبه سیر و کرفس تشکیل‌ شده است، بخورید تا پتاسیم دریافتی‌تان بیشتر شود.

● اگر یبوست دارید

بهتر است روغن مصرفی شما روغن زیتون باشد زیرا بررسی‌ها نشان داده‌اند روغن زیتون، یبوست را برطرف می‌کند. بهتر است این خورش را به جای برنج با نان سنگک میل کنید تا فیبر دریافتی‌تان بیشتر شود.

ساقی اخوان