یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با پنج رنج زنان


آشنایی با پنج رنج زنان

بیماری زنانه و مردانه ندارد هر کسی ممکن است به هر بیماری و عارضه ای دچار شود تفکیک بیماری ها براساس جنسیت تنها یک دلیل دارد بالا بودن میزان ابتلا این بار به سراغ ۵ بیماری رفته ایم که لقب «زنانه» به خود گرفته اند

بیماری‌ زنانه و مردانه ندارد. هر کسی ممکن است به هر بیماری و عارضه‌ای دچار شود. تفکیک بیماری‌ها براساس جنسیت تنها یک دلیل دارد؛ بالا بودن میزان ابتلا. این بار به سراغ ۵ بیماری رفته‌ایم که لقب «زنانه» به خود گرفته‌اند...

واریس، اگزما، افسردگی، عفونت‌های دستگاه تناسلی و آرتریت‌روماتویید از جمله بیماری‌هایی هستند که در میان زنان شیوع بیشتری دارند. دلایل ابتلا به این بیماری‌ها مختلف است اما همه آنها در یک نکته اشتراک دارند؛ با پیشگیری‌های ساده و تغییر در عادت‌ها می‌توان آنها را درمان یا روند پیشرفت بیماری را کند کرد.

● نگاه روماتولوژیست

دکتر محمدمهدی امام

عضو هیات علمی دانشگاه

علوم پزشکی شهید بهشتی

رابطه هورمون‌های زنانه و آرتریت روماتویید

هورمون‌های زنانه مهم‌ترین دلیل بالا بودن ابتلای زنان به آرتریت‌روماتویید است و در بروز این بیماری‌ها نقش دارند. این هورمون‌ها بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می‌گذارند. تغییرات هورمونی و عوامل ژنتیکی در بروز بیماری روماتیسم در زنان نیز موثر هستند. بیماری آرتروز هم در زنان شایع‌تر از مردان است و دلایل متعددی دارد. چاقی شکمی که در زنان بیشتر دیده می‌شود، بی‌تحرکی یا کم‌‌تحرکی، تغذیه نادرست، بدنشستن، ایستادن‌های طولانی و قرار نگرفتن در معرض آفتاب از مهم‌ترین دلایل بروز آرتروز در زنان است. خانم‌ها باید توجه داشته باشند که دچار اضافه‌وزن نشوند، همواره تغذیه مناسب داشته باشند و اصول صحیح نشستن را در نظر بگیرند. به‌مدت طولانی زانو زدن و ایستادن نیز علایم آرتروز را تشدید و فعالیت بدنی مناسب نیز از بروز آرتروز جلوگیری می‌کند.

● نگاه روانپزشک

دکتر پرویز مظاهری

دبیر انجمن علمی روان‌پزشکان

رابطه باورهای غلط اجتماع و افسردگی خانم ها

نقش‌های مضاعفی که زنان در جامعه بر عهده دارند، در بروز افسردگی و اضطراب آنها موثر است. بیشتر زنان در حال حاضر شاغل هستند و از طرفی عمده مسوولیت‌های خانه نیز بر دوش آنهاست. تمامی مسایل تربیتی و آموزشی فرزندان و رسیدگی به امور خانه به‌وسیله زنان انجام می‌شود. متاسفانه تصور غلطی در جامعه ما جاافتاده و زنان نیز آن را پذیرفته‌اند؛ بسیاری اعتقاد دارند که مردان فقط باید خارج از خانه، کار و خرج و مخارج زندگی را تامین کنند. این تصور مسوولیت‌های متعدد زندگی را متوجه زنان و آنها را از خودشان غافل می‌کند. بنابراین به نوعی اضطراب و افسردگی در آنها بیشتر دیده می‌شود. از طرف دیگر، این موضوع دلایل هورمونی نیز دارد، وجود هورمون استروژن و پروژسترون و حتی سیکل عادت ماهیانه از عواملی است که شیوع و بروز افسردگی را در زنان بیشتر می‌کند.

با اعمال تغییراتی کوچک در روند زندگی می‌توان زنان را از این آسیب حفظ کرد. از قدیم یک باور غلط در میان ایرانیان وجود داشته است که زن را «ضعیفه» می‌نامیدند و او را ناتوان می‌دانستند. در حالی که از دیدگاه روان‌شناختی، زنان از مردان قوی‌تر هستند. این موضوع را می‌توان از نوع مواجهه زنان با مشکلات زندگی درک کرد. برای اینکه علایم اضطراب و افسردگی در زنان کمتر بروز کند، خانم‌ها باید در منزل تقسیم وظایف کنند و مسوولیت ‌را بر ‌عهده تمام اعضای خانواده از کودکان گرفته تا پدر خانواده بگذارند. مادران و همسران ایرانی باید اوقاتی را برای خود اختصاص دهند و در آن زمان به فعالیت‌هایی که دوست دارند، بپردازند. نباید فرزندان فقط درس بخوانند و همسرتان نیز فقط در بیرون از خانه کار کند و شما همه کارها را انجام دهید، مسوولیت زندگی باید بر دوش همه اعضای خانواده باشد. سعی کنید به خودتان بیشتر توجه کنید و برای خود ارزش بیشتری قائل باشید.

● نگاه متخصص پوست و مو

دکتر حسین طباطبایی

عضو هیات علمی دانشگاه

علوم پزشکی تهران

رابطه مواد حساسیت‌زا و آلرژی زنان

بیشتر آلرژی‌ها و حساسیت‌های پوستی ارثی است. استعداد آلرژی یا حساسیت در زنان و مردان یکسان است اما حساسیت‌های پوستی در زنان بیشتر بروز می‌کند. درواقع شرایط زندگی زنان زمینه بروز آلرژی را در آنها فراهم می‌کند. در حقیقت فاکتورهای ثانویه برای بروز حساسیت‌های پوستی در خانم‌ها بیشتر است. استفاده از لوازم آرایش، مواد شوینده، تماس با گردوخاک، گل و گیاه، عطر و ادکلن‌ همگی از عواملی هستند که باعث بروز آلرژی در زنان می‌شوند. البته بروز این آلرژی‌ها در بین زنان متفاوت است. نمی‌توان گفت هر کسی که با این مواد در تماس است، دچار آلرژی می‌شود اما زنان باید مواد آلرژی‌زا را که به آن حساسیت دارند، بشناسند و کمتر از آن استفاده کنند. این کار تنها با آزمون و خطا مشخص می‌شود. از آنجا که استفاده از برخی مواد اجتناب‌ناپذیر است سعی کنید بنا بر نوع حساسیتی که دارید، مواد آلرژن را حذف یا سعی کنید کمتر در معرض آن قرار بگیرید.

● نگاه متخصص داخلی

دکتر امیرعلی سهراب‌پور

عضو هیات علمی دانشگاه

علوم پزشکی تهران

رابطه واریس و بارداری

مسایل هورمونی و بارداری در ابتلای زنان به واریس موثر است. خانم‌ها بیشتر از آقایان در معرض ابتلا به واریس هستند چون هورمون‌هایی که با غلظت بالا در بدن آنها وجود دارد تا حدی شل‌کننده دیواره عروق است. در بارداری هم به دلیل فشاری که لگن به وریدها وارد می‌کند و هم به دلیل افزایش هورمون‌ها، احتمال بروز واریس بیشتر است. خانم‌های بارداری که دچار واریس می‌شوند ۲ دسته‌اند: افرادی که قبلا دچار این ناراحتی بوده‌اند و بارداری باعث تشدید آن شده و افرادی که قبلا مبتلا نبوده‌اند و با بارداری علایم واریس در آنها ظاهر شده است. واریس دوران بارداری اغلب بعد از زایمان بهبود پیدا می‌کند ولی در برخی افراد بعد از زایمان هم باقی می‌ماند. برای آنکه از این موضوع پیشگیری کنیم به خانم‌های باردار توصیه می‌شود به روند وزن‌گیری در دوران بارداری توجه کنند و طبق استاندارد، بیش از ۱۰ کیلوگرم وزن اضافه نکنند. متاسفانه گاهی خانم‌های باردار بیش از اندازه چاق می‌شوند و همین موضوع عامل ابتلا به واریس است. در ضمن خانم‌ها باید ورزش روزانه را طی بارداری انجام دهند و ۹ ماه را به نشستن و خوابیدن نگذرانند. اگر قبل از بارداری ورزش خاصی انجام می‌داد‌ه‌اند، با نظر و مشورت پزشک آن را ادامه دهند. به خانم‌هایی که کارمندند یا مجبورند زیاد بنشینند، توصیه می‌شود هر یک ساعت یک بار بلند شوند و مدتی راه بروند. جوراب واریس باید از سوی پزشک تجویز و به شکلی صحیح استفاده شود اگر واریس به حدی شدید باشد که جوراب واریس تجویز شود، خانم‌ها باید از جوراب‌‌شلواری واریس استفاده کنند. فقط نباید زانو یا ساق پا را با جوراب پوشاند. جوراب‌شلواری‌های مخصوص که تا بالای قله رحم را می‌پوشانند و یکنواخت روی وریدهای پا فشار می‌آورند، مناسب‌ترند. به‌طور کلی اضافه‌وزن زیاد و ورزش‌نکردن در دوران بارداری از مسایلی است که احتمال بروز واریس را بالا می‌برد.

● نگاه متخصص زنان

دکتر اعظم‌السادات موسوی

عضو هیات علمی دانشگاه

علوم پزشکی تهران

رابطه لباس‌های زنانه و عفونت‌های تناسلی

نحوه پوشش و مدل لباس‌های زنانه دلیلی بر شیوع عفونت‌های دستگاه تناسلی زنان است. واژن محیطی است که با فضای بیرون در ارتباط است و به همین دلیل مرطوب بودن آن، زمینه را برای رشد و تکثیر عفونت در واژن به‌‌راحتی فراهم می‌کند. علاوه بر این روابط زناشویی، زمینه‌ساز ابتلا به بعضی از عفونت‌های دستگاه تناسلی می‌شود. عفونت ادراری نیز در زنان بیشتر دیده می‌شود که ۲ دلیل عمده دارد؛ اول آنکه افتادگی مثانه ناشی از شلی کف لگن باعث می‌شود تخلیه ادرار به ‌طور کامل انجام نشود و عفونت مثانه را ایجاد می‌کند. دومین علت به کوتاهی مجاری ادرار در زنان برمی‌گردد که زمینه را برای عفونت مثانه فراهم خواهد کرد.»

روش درمان و راه‌های پیشگیری این عفونت‌ها بسیار ساده است. زنان برای پیشگیری از این بیماری‌ها باید مایعات، زیاد بخورند تا با تخلیه مرتب مثانه و خروج مکرر ادرار به این عفونت دچار نشوند. از طرفی باید فرصت کافی برای تخلیه مثانه را به خود بدهند. خانم‌ها، به خصوص در هوای گرم، نباید لباس‌های زیر تنگ و پلاستیکی را برای مدت طولانی بپوشند. ضمن اینکه زنان باید لباس‌های زیر خود را در فاصله?های زمانی‌ کوتاه تعویض کنند.

مهدیه آقازمانی