چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مولانای ماندگار


مولانای ماندگار

سید حمید مولانا در ششم اسفند ۱۳۱۵ در تبریز و در خانواده ای روحانی و علمی متولد شد. وی ۱۰ سال نخست زندگی را در تبریز سپری کرد که مصادف بود با جنگ جهانی دوم و ورود متفقین و روس ها به …

سید حمید مولانا در ششم اسفند ۱۳۱۵ در تبریز و در خانواده ای روحانی و علمی متولد شد. وی ۱۰ سال نخست زندگی را در تبریز سپری کرد که مصادف بود با جنگ جهانی دوم و ورود متفقین و روس ها به ایران. مولانا کلاس چهارم و پنجم ابتدایی را در دبستان تعلیمات اسلامی رضوی که نزدیک خیابان شاپور قدیم بود گذراند. دوره متوسطه را ابتدا در دبیرستان تعلیمات جعفری و از کلاس دهم تا دوازدهم که دیپلم گرفت، در دبیرستان مروی تحصیل کرد.

آغاز فعالیت مطبوعاتی مولانا کار در نشریه دانش آموز بوده و پس از پایان تحصیلات متوسطه به دانشگاه تهران برای تحصیل در رشته اقتصاد راه می یابد. در همان ایام از روزنامه کیهان پیشنهاد سردبیری نشریه کیهان فرهنگی را که تازه تاسیس شده بود، به وی می دهند و یک سال مسؤولیت آن را بر عهده داشت و بعد به روزنامه کیهان انتقال می یابد و مسؤول صفحه اقتصادی آن روزنامه می شود. مولانا در سال ۱۳۳۷ از دانشگاه نورت وسترن شیکاگو بورس تحصیلی دریافت کرد و به آمریکا رفت و تا سال ۱۳۴۲ که در آنجا بود لیسانس(اقتصاد)، فوق لیسانس(ارتباطات بین الملل) و دکترایش(علوم سیاسی و روابط بین الملل) را گرفت و بعد از پایان دوره دکترا بلافاصله به ایران برگشت. پس از مراجعت به ایران، دکتر مصباح زاده که آن زمان مدیر مسؤول کیهان بود، از وی خواست سردبیر کیهان شود. این سردبیری بیش از ۳ تا ۴ ماه طول نکشید. سال ۱۳۴۳ وی دوباره به آمریکا رفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی در آنجا ماند.

در مدت ۴۰ سال اقامت در آمریکا با تاسیس و اداره رشته ارتباطات بین المللی در دانشگاه آمریکن واشنگتن سهم مهمی در ارتقای این دانش ایفا کرده است. او همواره هویت بومی خود را حفظ کرده و اولین کسی است که وقوع انقلاب اسلامی را در ایرا ن پیش بینی کرده است. با وقوع انقلاب اسلامی در اولین فرصت ممکن(۱۳۶۵) به ایران آمده و از آن پس همواره از خط اصیل انقلاب دفاع کرده است. در دوره اصلاحات و پیش از آن همواره قدر علمی و دیدگاه اسلامی او مورد غفلت و انکار مسؤولان غربزده واقع شده و تنها در دوره دولت نهم است که ارزش خدمات او به نظام به درستی فهم شده است. وی در دولت نهم به عنوان مشاور رئیس جمهور انتخاب شد. پروفسور مولانا در سایت ریاست جمهوری اسلامی ایران ذیل حکم انتصابش، این گونه معرفی شده است :

پروفسور حمید مولانا یکی از پیشکسوتان و چهره های برجسته در رشته های روابط بین الملل و ارتباطات در سطح جهانی است و به مدت پنجاه سال در آمریکا، اروپا و بسیاری از دانشگاه های مهم دنیا به تدریس و تحقیق مشغول بوده است. پروفسور مولانا که چند سال پیش به عنوان «چهره ماندگار » کشور انتخاب شد، تحصیلات لیسانس، فوق لیسانس و دکترای خود را در رشته های اقتصاد، ارتباطات، علوم سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه نورت وسترن در شیکاگو (آمریکا) به پایان رسانده و بنیانگذار و مؤسس اولین و قدیمی ترین برنامه آموزشی و پژوهشی ارتباطات جهانی (در سال ۱۹۶۸ میلادی مطابق با ۱۳۴۷ شمسی) در دانشگاه های آمریکاست. وی بیش از ۳۰ کتاب نوشته که برخی از آنها به زبان های مختلف ترجمه شده که شامل حوزه های آمریکا و غرب شناسی، اسلام شناسی، دیپلماسی و روابط بین الملل است.

پروفسور مولانا مشاور چندین سازمان بین المللی از جمله سازمان ملل و یونسکو بوده است. چند سال قبل در مراسم تجلیلی که از وی و آثار علمی اش از طرف استادان روابط بین الملل در آمریکا صورت گرفت، به عنوان استاد ممتاز و ارشد انجمن مطالعات بین المللی که سازمان علمی استادان و پژوهشگران این رشته در سطح جهانی است، انتخاب شد. او همچنین به مدت چندین سال رئیس انجمن بین المللی پژوهش در علوم ارتباطات بوده و اکنون نیز سمت افتخاری این آکادمی علمی را داراست.