جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

الزامات مقابله با جنگ نرم


الزامات مقابله با جنگ نرم

اساساً تمامی انسان ها در جوامع مختلف مایلند اخبار سرنوشت ساز کشورشان را به صورتی کامل و درست مطالعه کنند

اساساً تمامی انسان ها در جوامع مختلف مایلند اخبار سرنوشت ساز کشورشان را به صورتی کامل و درست مطالعه کنند. به عبارت دیگر باید گفت این تمایل یک نیاز طبیعی است. همان طور که انسان درصدد تامین نیازهای اولیه خود است در مرحله بعدی تلاش می کند نیازهای دیگرش همچون نیاز به اطلاعات را برآورده سازد. ما همگی نیاز به اطلاع از سرنوشت خود و کشورمان داریم. این نیازی است که باید در روندی منطقی تامین شود و از تحریف و تخریب برحذر باشد.

ماهیت مسائل اجتماعی و سیاسی این گونه است که از تحولات سریعی برخوردار است و هر روز با پدیده و اتفاقی تازه تر روبه رو می شود. بنابراین مردم نیز در قبال این تحولات به دنبال پاسخ به سوال هایشان و دریافت تحلیل های کارشناسانه در باب موضوعات مورد توجه شان هستند. اصحاب رسانه و مسوولان نیز باید به خوبی وظیفه شان را در برابر این خواست جامعه ادا کنند.

اگر انتقادی وجود دارد و از سوی نخبگان و کارشناسان نسبت به مسائل مختلف کشور مطرح می شود با درایت و منطق به آنها پاسخ بدهند. روزنامه ها و رسانه ها برای طرح این مسائل جایگاه مناسبی است چرا که یکی از وظایف رسانه ها انعکاس دیدگاه های مختلف و به وجود آوردن بستر تعاطی افکار و تضارب آرا است. در مقابل نیز مسوولان و مدیران کشور باید به انتقادها و ایده ها و نظراتی که از سوی دیگران عنوان می شود گوش فرابدهند حتی اگر آن ایده و انتقاد از سوی فردی که خارج از جریان فکری یا گروه سیاسی متبوع آن مسوول یا مدیر باشد. نباید با نادیده گرفتن تفکرات دیگران کار را پیش برد. جواب سخن را با سخن باید داد و اشکال و سوال را پاسخ منطقی باید داد.

در این شرایط اگر بپذیریم که انسان ها و تمامی آحاد ملت نیاز به آگاه شدن از سرنوشت خود و کشورشان دارند و این یک خواست منطقی و طبیعی از سوی آنان است نقش رسانه ها بسیار پررنگ تر می شود. به تبع توجه به این گزاره لزوم تقویت و حمایت از رسانه های داخلی بیش از پیش به اذهان متبادر می شود. برای حمایت و تقویت نهادهای اطلاع رسانی رسانه ها باید کاملاً مصونیت داشته باشند مگر اینکه از قانون تخطی کنند. البته باید توجه داشت که قانونگذار نباید قانون را از موضع شداد و سرسختانه وضع کند که محدودیتی در فضای آزادی اندیشه و بیان ایجاد شود. در عین حال رسانه ها و به ویژه رسانه های مکتوب باید قانون را محترم بشمارند.

این امر البته به آن معنا نیست که به قوانین هیچ ایرادی وارد نیست بلکه در عین احترام به قانون باید درصدد اصلاح قوانین نیز برآمد تا روز به روز شاهد پویایی و بالندگی رسانه ها در پناه حمایت قانونی از آنها بود. باید گفت در حال حاضر از یک سو با افکار عمومی و نیازشان به کسب اخبار و اطلاعات و تحلیل روبه رو هستیم و از سوی دیگر با بحث رسانه و رسانه هایی که می خواهند افکار عمومی را هدایت کنند. در چنین شرایطی اگر دشمنان این مرز و بوم بخواهند از طریق رسانه هایشان جنگی را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کنند، نظام ما هم باید این جنگ نرم را با برخورد متقابل خودش، با آگاهی کامل و درست، با روشنگری مناسب و با هدایت اندیشه ها و انعکاس آنها پاسخ بدهد و با حمایت از رسانه های داخلی با جنگ نرم دشمنان مقابله کند.

به این ترتیب باید گفت در ابتدا لازم است از درون شروع کرد و به تقویت حوزه اثر گذاری رسانه های داخلی و حمایت از آنها پرداخت. در این صورت است که تلاش رسانه های بیگانه برای هدایت افکار عمومی و ایجاد جنگ نرم علیه ایران بی اثر خواهد ماند. ما اعتقاد داریم اگر بخواهیم رسانه های بیگانه را از رونق بیندازیم باید رسانه های داخلی را رونق بدهیم. اما برخی تفکر دیگری را دنبال می کنند. برخی در حملات شان تعدادی از رسانه ها را عوامل دشمن می دانند. با چنین تفکری چگونه انتظار حمایت می رود. اگر فضای سنگین و سختگیرانه یی بر رسانه ها و به ویژه مطبوعات حاکم شود عملاً به جنگ نرمی که بیگانگان آن را مراد کرده اند، کمک کرده ایم چرا که وقتی مردم نیازشان برطرف نشود به سمت رسانه های بیگانه می روند.

برای پیشگیری از این رفتار نباید به گونه یی عمل کرد که خرید آنتن های ماهواره یی افزایش پیدا کند. این عملاً کمک کردن به بیگانگان است. این همان چیزی است که دشمنان ما در جنگ نرم علیه ایران آن را دنبال می کنند. در این شرایط و برای حمایت و دلگرمی دادن به نهادهای اطلاع رسانی داخل کشور اعم از مطبوعات و سایت ها باید در چارچوب قانون اعتماد و اطمینان به رسانه های داخلی بدهیم که در کمال آرامش بتوانند افکار مردم را نمایندگی کنند. باید راهکارهایی را پی گرفت که مردم را به سوی رسانه های داخلی جذب کنیم نه اینکه با سختگیری زمینه ساز تضعیف یا حتی توقف فعالیت شان شویم. شهید مطهری تعبیری دارد که در آن به فرزندی اشاره می کند که آب می خواهد و می گوید اگر پدر این فرزند تشنگی او را برطرف نکند فرزند سعی می کند عطش خود را به هر طریقی حتی استفاده از لوله آب یا جوی آبی که بیرون از خانه اش است، برطرف سازد. در زمینه رسانه ها هم می توان از این تعبیر شهید بزرگوار استفاده کرد. نباید اجازه بدهیم فرزندان این مرز و بوم از آب خوشگوار محروم شوند. رسانه های بیگانه به منزله همان جوی خیابان خارج از خانه است. باید راهکاری را اتخاذ کنیم که همچون دیگر عرصه ها جامعه نیاز اطلاعاتی اش را در داخل تامین کند نه اینکه برای مرتفع ساختن آن به منابع دیگر رجوع کند.

در این راستا می توان بستری را فراهم آورد که رسانه ها در آن بتوانند فعالیت شان را گسترش دهند و در کنارش به توسعه کمی و کیفی شان و افزایش حوزه نفوذشان در سطح جامعه و حتی در منطقه فکر کنند. این تفکر باید در متولیان و مسوولان به وجود آید. تنها نباید از یک تفکر حمایت کرد و دیگران را نادیده گرفت. کشور با یک تفکر اداره نمی شود. وزارت ارشاد باید همه مطبوعات و رسانه ها را به یک چشم نگاه کند و رفتار دوگانه یی را در قبال رسانه های منتقد و دولتی در پیش نگیرد.

علاوه بر اینها مجلس نیز باید با قدرت برای حمایت از رسانه ها وارد میدان شود. در حال حاضر اعتقادم بر این است که اکثریت مجلس هنوز به این مساله توجه شایسته یی نکرده است. اگر نمایندگان به این باور برسند که مقابله با جنگ نرم رسانه یی نیازمند تقویت رسانه های داخلی است جدی تر در حمایت از مطبوعات و رسانه ها وارد میدان می شوند. بنابراین پیش زمینه حمایت مجلس از رسانه ها در این است که اکثریت نمایندگان به این باور برسند و آنجاست که شاهد توجه بیش از پیش نمایندگان به این حوزه خواهیم بود. البته در مقاطع مختلف اقلیت مجلس نسبت به برخی برخوردها و سختگیری ها نسبت به مطبوعات تذکر داده اما دیگر نمایندگان با این واکنش ها همراه نشدند. امیدواریم اکثریت نمایندگان با توجه به لزوم حمایت از رسانه های داخلی با تمام توان به این حوزه عنایت لازم را داشته باشند.

محمدرضا خباز

نماینده مجلس