سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

نمرود


نمرود

نقطه تلاقی تمدنهای شرق و غرب بروی یک هرم عظیم در ارتفاع ۲۱۵۰ متری قرار داشته و بعنوان هشتمین عجایب دنیا نامیده میشود مجسمه های رویایی ۱۰ متری و کتیبه هایی که در اطراف آن قرار دارد , در میراث فرهنگی یونسکو قرار گرفته است

نقطه تلاقی تمدنهای شرق و غرب بروی یک هرم عظیم در ارتفاع ۲۱۵۰ متری قرار داشته و بعنوان هشتمین عجایب دنیا نامیده میشود. مجسمه های رویایی ۱۰ متری و کتیبه هایی که در اطراف آن قرار دارد ، در میراث فرهنگی یونسکو قرار گرفته است .

در کوه نمرود علاوه بر مجسمه های غول پیکر و گورستانها ، یکی از بهترین مکانها برای مشاهده غروب و طلوع آفتاب در دنیا می باشد. همه ساله هزاران نفر برای مشاهده غروب و طلوع آفتاب به کوه نمرود می آید. کوه نمرود که از سوی یونسکو بعنوان یک میراث فرهنگی جهانی اعلام گردیده علاوه بر آثار تمدن Kommagene یکی از مهمترین پارکهای ملی کشور است . مجسمه های غول پیکر کوه نمرود در محدوده قلعه قدیمی ، قلعه جدید ، تپه کاراکوش و پارک ملی پل جندره قرار دارد.

● تاریخ :

برای یافتن اسرار مجسمه های غول پیکری که از حدود ۲ هزار سال پیش تا کنون طلوع و غروب آفتاب را از ارتفاع ۲۱۵۰ متری مشاهده می کنند میباید برای کشف تمدن Kommagene تلاش نمود .

گروهی که به سرپرستی دانشمند جوان Otto Punchtein از سوی آکادمی سلطنتی جهت تحقیقات به کوه نمرود اعزام شده بود فعالیتهای خود را بروی آثاری که شامل مجسمه های غول پیکر واقع شده در تراسهای سمت غربی و شرقی کوه نمرود قرار داشته و نیز انواع مختلف کنده کاریها متمرکز نمود. Punchstein پس از تلاش فراوان توانست که لوح مکتوب نوشته شده به زبان یونانی قدیم را خوانده و متوجه شد که این اثر متعلق به تمدن Kommagene بوده و از سوی پادشاه Antiochos اول ساخته شده است. در این لوح که اظهارات پادشاه در آن درج گردیده ، راز کوه نمرود و قوانین Antiochos شرح داده شده است. حفاریهایی که منجر به کشف تمدن Kommagene گردید ، علاوه بر کوه نمرود در مناطقی همچون Samsat ، Arsameia و حوضچه رودخانه فرات نیز انجام یافته است . آثار قابل حمل بدست آمده از این حفاریها در موزه ها و مابقی نیز در محوطه پارک ملی تحت حفاظت قرار گرفته است.

● پادشاهی Kommagene

Kommagene که در زبان یونانی به معنی جامعه فراخ می باشد یک خاندان سلطنتی قوی است که از آداب و رسوم ، فرهنگ و باورهای تمدنهای یونان و پرس بوجود آمده است . پادشاهی Kommagene باستانی که در نقطه تلاقی جاده های مختلف کوههای توروس قرار دارد ، در سرزمین حاصلخیزی که در شمال سوریه ، هاتای ، پینار باشی ، توروسهای شمالی و در سمت شرق رودخانه فرات قرار گرفته ساخته شده است . سرزمین Kommagene که برای کشاورزی ، دامداری ، جنگلهای بسیار پر ارزش و درختان کنار می باشند از قرون اولیه بعنوان منطقه مسکونی مورد استفاده قرار گرفته است که از آثار بدست آمده از حفاریها و غارهای اطراف مشخص گردیده است .

Kommagene که کشوری کوچک ولی قدرتمند در دنیای قدیم بود و از سوی Mithradates Kallinikos که شاهزاده ای بود و نسبت وی از سمت پدر با شاه شاهان داریوش کبیر و از طرف مادر با اسکندر مقدونیه ای خویشاوندی داشت در سال ۱۰۹ پیش از میلاد بعنوان یک کشور پادشاهی مستقل ساخته شده است . برای ایجاد اتحاد بین اهالی این کشور که از ادغام جوامع مختلف با فرهنگها و باورهای متفاوت تشکیل یافته Mithcadates تلاش فراوانی نمود و با ایمان بر اینکه روابط آنها با خدایان مستحکم شده و در صلح به سر خواهند برد پرستشگاههای زیادی در نقاط مختلف کشور بوجود آورد.

● آب و هوا :

آب و هوای کوه نمرود که در محدوده شهرستان کاهتا قرار دارد دارای ویژگیهای آب و هوایی سردسیری است. بواسطه دریاچه سد آتاتورک این شهرستان ، شرایط آب و هوایی منطقه به شکل قابل محسوسی تغییر یافته و به شرایط آب و هوایی مدیترانه ای نزدیک شده است . لیکن حتی در تابستان نیز در هنگام طلوع خورشید ، هوای کوه نمرود بسیار سرد می باشد.

● راه ارتباطی : برای رفتن به نمرود باید با اتوبوسهای بین شهری به شهرستان کوهتا واقع در آدی یامان رفت . همچنین میتوان از فرودگاه آدی یامان که در ۱۵ کیلومتری کاهتا قرار دارد نیز استفاده نمود. علاوه بر آن می توان از فرودگاههای شانلی اورفا ، مالاتیا و قاضی انتپ که فاصله ۵/۲-۵/۱ ساعته از کاهتا قرار دارند استفاده نمود. فاصله بین کاهتا و آدی یامان ۳۴ کیلومتر است. برای مشاهده کوه نمرود و آثار Kommagene می توان از خدمات ارتباطی و راهنمای هتلهای آدی یامان و کاهتا استفاده نمود و در صورت نیاز می توان مینی بوس اجاره نمود. فاصله آن تا کاهتا ۴۳ کیلومتر است. از روی رودخانه فرات که در بین کاهتا - سیورک قرار دارد سفرهای کشتی منظمی برقرار می باشد.

▪ ترمینال کاهتا :

ـ خدمات توریستی گول آراس :

۷۲۵۵۱۰۷ (۰۰۹۰۴۱۶) پمپ بنزین کاهتا : ۷۲۵۵۱۰۹(۰۰۹۰۴۱۶) اونال آدی یامان : ۷۲۵۶۲۲۴(۰۰۹۰۴۱۶)

ـ اقامتگاهها :

از هتلها و پانسیونهای کاهتا ، آدی یامان و مالاتیا می توان جهت اقامت استفاده نمود. تعداد تخت هتل های این منطقه بیش از ۱۰۰۰ تخت می باشد که فقط نیمی از آنها دارای مجوز از وزارت گردشگری می باشد.

● اماکن دیدنی

▪ کوه نمرود

کوه نمرود در ۸۶ کیلومتری شرق آدی یامان در روستای کارا دوت شهرستان کاهتا با ارتفاع ۲۱۵۰ متر یکی از مراکز مهم فرهنگی و گردشگری است که بروی تپه آن یک Tumulus مخروطی بوجود آمده از سنگهای ریز شکسته شده قرار دارد. ارتفاع این Tumulus که قدمت آن به قرن اول پیش از میلاد می‌رسد در اصل ۵۵ متر بوده است که امروزه ارتفاع آن ۵۰ متر و قطر آن ۱۵۰ متر می باشد. بروی این تپه که در هنگام طلوع و غروب آفتاب عظمت آن بیشتر نمایان می شود از سوی پادشاه Antiochos اول برای خود یک آرامگاه عظیم، یک Tumulus از سنگهای شکسته شده بروی اتاق آرامگاه و محوطه های مقدسی که هر ۳ طرف Tumulus را در بر گرفته ساخته است. Tumulus با ۳ تراس مخصوص مراسمی که به افتخار پادشاه Antiochos اول برگزار می شد محصور شده است.

از میان این تراسها که بنام تراسهای شرقی، غربی و شمالی نامیده می شود در تراسهای شرقی و غربی مجسمه های بزرگی به ارتفاع ۱۰-۸ متر که از روی هم قرار گرفتن ۸ سنگ بلوکی حجاری شده کنار هم بوجود آمده و نیز کتیبه ها وجود دارد. مجسمه ها از مجسمه های یک شیر و یک عقاب شروع شده و به همان ترتیب تمام می شود. نیروی شیر بعنوان پادشاه حیوانات و عقاب نیز بعنوان بشارت دهنده خدایان سمبل نیروی آسمانی است. مجسمه ها در هر دو طرف نیز به این صورت در کنار هم قرار گرفته است. پادشاه Antichos اول، Fortuna، زئوس، آپولون (Mithras، Helios، Hermes) هراکلس. Antichos که نسل وی از طرف مادر به اسکندر کبیر و از سوی پدر به داریوش (ایرانی) می رسد با ادغام این اختلاف نژادی، روی مجسمه های خدایان را به نشانه تبدیل آن به غنای فرهنگی بطرف شرق و غرب گرفته است. نام مجسمه ها نیز هم به زبان یوانی و هم به زبان فارسی نامیده شده است.

● تراسها

▪ تراس شرقی:

به تراس شرقی که در کشور Kommagene اولین مکانی است که طلوع آفتاب را می بیند، با راههای پلکانی ساخته شده از سنگهای تراشیده شده رفته می شود. تراس شرقی از سالن خدایان، سالن اجداد و نیاکان و تخت های سنگی تشکیل شده است. مجسمه های غول پیکر موجود در سالن خدایان طوری در کنار هم قرار گرفته اند که پشت آنها به آرامگاه است.

مجسمه Antichos که یکی از ۵ مجسمه موجود در سالن خدایان است در ردیف اول جنوبی قرار دارد. Antichos که خود را مانند خدایان می دانسته، مجسمه خود را در این ردیف قرار داده است. مجسمه دوم یعنی Fortuna به معنای شانس و برکت است. بزرگترین مجسمه، مجسمه سوم و متعلق به زئوس پسر خدای خدایان و خدای آسمانهاست. مجسمه چهارم نیز که مجسمه زئوس است طبق میتولوژی آناطولی، پس زئوس و خدای خورشید و روشنایی است.

هراکلس نیز که نشانه قدرت و توانمندی است در آناطولی هرکول نامیده می شود. تراس شمالی یک دالان ۱۰۰ متری است که تراسهای شرقی و غربی را به یکدیگر متصل نموده و راه مراسم است. این تراس دارای پایه های ناتمام ۸۰ متری است. جای عکس تراس غربی مشابه تراس شرقی می باشد و در قسمت غربی ساخته شده است. از این تراس می توان غروب را به زیبایی هرچه تمامتر مشاهده نمود. در این تراس نیز بغیر از بعضی کتیبه ها، ردیف مجسمه های سالن خدایان به همان صورت تراس شرقی است. لکن بر خلاف تراس شرقی، در منتهی الیه شمالی سالن خدایان، مراسم سلام پادشاه Antichos چهارم با خدایان، ۵ مجسمه ساخته شده از سنگهای شنی وجود دارد. مجسمه شیر نشانه یک حادثه فضایی که در هر ۲۵۰۰۰ سال یکبار اتفاق می افتد. در هر دو تراس شرقی و غربی در پشت تخت های سنگی مجسمه خدایان، یک کتیبه بسیار بلند ۲۳۷ سطری بزبان یوانی وجود دارد.

● آثار Kommagene:

خرابه های Arsameia: طبق روایت کتیبه های پادشاه Antichos اول، Arsameia در آغاز قرن دوم پیش از میلاد از سوی پدر Kemmagene بنام Arsemez در شرق رودخانه کاهتا و در مقابل قلعه قدیمی کاهت بعنوان پایتخت تابستانی و مرکز حکومتی پادشاه ساخته شده است. جای عکس بروی دالان مراسم جنوبی استیل برجسته میتراس، و بروی پلاتفرم مراسم، استیل دست دادن Antichos و هراکلس و در مقابل آن نیز بزرگترین کتبیه آناطولی بزبان یونانی و از این محل نیز بوسیله یک دهلیز سنگی در عمق ۱۵۸ متری وجود دارد. در پلاتفرم روی تپه، آرامگاه و کاخ Mithradathes Callinichos قرار دارد. در حفاری خرابه های این کاخ قطعات فراوانی از مجسمه ها و سر یک کلیه و Antichos بدست آمده است. خرابه های Arsameia در ۶۰ کیلومتری آدی یامان قرار دارد.

▪ قلعه جدید:

در ۶۰ کیلومتری آدی یامان و در نزدیکی روستای کوجا حصار قرار دارد. قلعه جدید که از سوی Kommagene ها ساخته شده همراه با Arsameia که در مقابل آن قرار دارد مورد استفاده قرار می‌گرفت. این قلعه که از سوی رومی ها و مملوکیها بازسازی گردیده در سال ۱۹۷۰ برای آخرین بار از سوی دور نر بازسازی گردیده است. در داخل قلعه بازار، مسجد، زندان، کانالهای آب، آثار لانه کبوتری و کتیبه ها وجود دارد. مجرای آبی که بین قلعه و Nymphois قرار دارد بوسیله یک تونل به Arsameia متصل شده است. از طریق این مجرای آبی ۸۰ متری، امروزه نیز می توان به آب دسترسی پیدا نمود.

▪ آرامگاه زنان:

در جنوب غربی پارک ملی و در منطقه ورودی آدی یامان – کاهتا قرار داشته و از سوی پادشاه Kommagene بنام Mithradantes دوم بنام مادرش Isas ساخته شده و بواسطه عقاب روی ستون، با عنوان Tumulus کاراکوش نامیده می شود. در بنای اولیه آن در هر یک از جهات غرب، شرق و شمالی آن ۴ ستون وجود داشت لکن امروزه در قسمت شرقی ۲ ستون در جهات غربی و جنوبی آثار یک مجسمه دیده می شود. بروی ستون سمت شرقی آثار مجسمه های شیر و عقاب و در روی مجسمه غربی استیل دست دادن و در پایین ستون نیز قطعات مجسمه شیر قرار دارد. Tumulus کاراکوش که بعنوان ورودی کوه نمرود نامیده می شود، در محوطه باغ حفاظت شده قرار دارد.

‌● پل جندره

در ۵۵ کیلومتری آدی یامان و در شرق Tumulus کاراکوش واقع شده است. این بنا در کم عرض ترین ساحل رودخانه کاهتا بروی ۲ تخته سنگ اصلی و ۲ سنگ بزرگ ساخته شده و دارای یک مجرای آبی بزرگ و یک مجرای آبی فرعی کوچک در سمت شرق آن بوجود آمده است. در مدخل ورودی و خروجی این پل که در آغاز سال ۲۰۰۰ از سوی لژیون شانزدهم روم و بعنوان قرارگاه در Samsat ساخته شده ستونهایی وجود دارد. از کتیبه هایی که اطلاعاتی در مورد این پل بدست می دهد مشخص می‌گردد که مادر سربازان روم نامیده می شد ساخته شده است.

● خوردنی ها

عموماً رستوران هتلها برای صرف غذا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان در ساحل دریاچه سو کاهتا نیز ماهی تازه خورد. ۳۴۴ خریدنی ها کالاهای کادویی بسیار زیبایی در این شهرستان وجود دارد. در هتلها و کافه تریاهای جاده نمورد، قالیهای دستباف محلی، مجسمه خدایان و کتابهای راهنما وجود دارد.

▪ بدون دیدن برنگرد

- بدون دیدن غروب و طلوع نمرود

- بدون خوردن ماهی قزل آلا در ساحل دریاچه سد

- بدون شرکت در جشنواره Kommagene کاهتا

- بدون خریدن مجسمه های نمرود برنگردید.

▪ تلفنهای ضروری

ـ اداره گردشگری استان آدی یامان ۲۱۶۳۸۴۰ (۰۰۹۰۴۱۶) ۲۱۶۱۰۰۸

ـ اداره اطلاعات گردشگری کاهتا ۷۲۵۵۰۰۷ (۰۰۹۰۴۱۶) ۳۴۷