جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
افسردگی فصلی
دور و بر ما آدم های متفاوتی دیده میشوند. برخی چنان حساسند که حتی با کوچک ترین مسئله جزیی که شاید برای دیگران جالب و شادی آور باشد، دچار افسردگی میشوند، همان موریانهای که هر لحظه امکان دارد آدم را تا ته بجود.
آمدن زمستان یکی از همین مسائل پیش پا افتاده است که میتواند به بروز واقعهای بس ناگوار منجر شود. با آمدن فصل زمستان و کوتاهشدن روشنایی خورشید بسیاری افراد به افسردگی مبتلا میشوند.این نوع افسردگی که «افسردگی فصلی» نامیده میشود اغلب در پاییز و زمستان اتفاق میافتد و بیش از همه افراد جوانان و زنان را گرفتار میکند. افسردگی فصلی تحت تاثیر ملاتونین بروز میکند. ملاتونین هورمونی است که توسط غده پینه آل در مغز ساخته و ترشح میشود و نقش مهمی در تنظیم ساعت بیولوژیک بدن ایفا میکند.
ساعت بیولوژیک بدن انجام فعالیت هایی نظیر تولید پروتئین، رشد مو، میزان اشتها، تنظیم درجه حرارت بدن و خواب و بیداری را بر عهده دارد که همه تحت تاثیر هورمون ملاتونین دچار تغییرات میشوند.ملاتونین در فصل سرما و به دلیل تاریکی زیاد، بیش از فصول دیگر سال ترشح میشود و از آنجا که هر چه ترشح ملاتونین بیشتر باشد بروز اختلالات خلق و خو نیز بیشتر است، افراد زیادی در زمستان دچار افسردگی میشوند.جوان هایی که ناخودآگاه به افسردگی مبتلا میشوند، ابتدا آن را مشکلی جدی تلقی نمی کنند در حالی که این بیماری اگر به طور صحیح درمان نشود، عوارض شدیدتری را به همراه میآورد. احساس پوچی، یاس و ناامیدی، اضطراب، تباهی، نفرت، اختلال در خواب، از دست دادن اشتها، عدم تمایل به انجام کارهای روزانه و از دست دادن احساس شادمانی و نشاط علائمی است که فرد مبتلا را درگیر میسازد. گرچه این حالت ها به دلیل تغییرات بیولوژیک بدن طبیعی است ولی اگر روز به روز شدیدتر شود و فرد به تنهایی و انزوا کشیده شود، باید هر چه سریع تر دست به کار شده و فرد را از بحران موجود نجات داد.در صورتی که علائم ظاهری این افسردگی در شما دیده میشود، تلاش کنید تا دیر نشده و به ماه های آخر زمستان نرسیدیم افسردگی را از خود دور کنید. دارودرمانی و روان درمانی دو راه متفاوت برای رفع افسردگی به شمار میروند. اولی چندان توصیه نمی شود زیرا مصرف بیش از حد داروهای ضدافسردگی علاوه بر اینکه سیکل معکوس ایجاد میکند باعث بروز عوارض جانبی بسیاری خواهد شد. روان درمانی بیش از دیگر راه ها مورد توجه متخصصان علوم روانپزشکی است.
توصیه انجمن روانپزشکی دانشگاه میلان برای جلوگیری از پیشرفت افسردگی فصلی در روزهای اولیه زمستان به شرح زیر است :
۱) صبح ها زودتر از خواب بلند شوید و به پیاده روی بروید. انجام فعالیت های ورزشی به ویژه پیاده روی در هوای آزاد و روشنایی روز سهم بسزایی در کاهش افسردگی دارد.
۲) خود را در اتاق تاریک و بسته حبس نکنید. هر چه بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرید، زودتر از علائم افسردگی فصلی خلاص میشوید.
۳) از گرفتن رژیم های کاهش وزن که بدون قواعد علمی است خودداری کنید. برای رهایی از اختلالات خلق و خوی تا میتوانید از سبزی و میوه استفاده کنید و به میزان ویتامین گروه B که در گوشت قرمز، جگر، تخم مرغ، غلات، دانه های خوراکی و ماهی یافت میشود، در رژیم غذایی تان بیفزایید.
۴) مصرف قهوه و شکر را در روز کاهش دهید. شکر از تاثیر ویتامین گروه B در بدن میکاهد و علائم افسردگی را شدت میبخشد.
۵) کمبود آهن، امگا،۳ اسیدفولیک نیز تاثیر مستقیمی با بروز علائم افسردگی دارد، پس هر چه بیشتر از گذشته به رژیم غذایی تان اهمیت دهید.
۶) از پیله تنهایی که در درونتان کشیده اید، خارج شوید و با دوستان خود صحبت کنید. برای تغییر حالت عمومی تان، بیشتر از روزهای گذشته در اجتماع بچرخید و با دوستان و همفکران خود تبادل نظر کنید.اگر هم با تمام توصیههای فوق تغییری در درونتان مشاهده نشد تا دیرتر شده به روانپزشک مراجعه کنید.
aramesh-e-motlagh.mihanblog.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست