چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

استرس, اختلال ای تطابقی و هیپنوتیزم انبوه بیماری های خیالی


استرس, اختلال ای تطابقی و هیپنوتیزم انبوه بیماری های خیالی

استرس به عامل یا شرایطی گفته می شود که با ایجاد تغییرهائی در نظم زندگی روزانه, فرد را مجبور می کند که با شرایط جدیدی روبه رو شده و به صورت متفاوتی زندگی کند

اضصراب و افسردگی به‌طور واضح در تعقیب یک استرس مشخص ایجاد می‌شوند

استرس به عامل یا شرایطی گفته می‌شود که با ایجاد تغییرهائی در نظم زندگی روزانه، فرد را مجبور می‌کند که با شرایط جدیدی روبه‌رو شده و به‌صورت متفاوتی زندگی کند.

● توضیحی دربارهٔ استرس

هر فرد، قدرت و ظرفیت محدود و مشخصی دارد که به کمک آن می‌تواند در برابر شرایط و وقایع محیطی، تطابق پیدا کند. استرس به تعبیر معمول، به وضعیت یا حالت‌هائی اطلاق می‌شود که فرد با حادثه و یا واقع‌ای که بزرگ‌تر از ظرفیت اوست، روبه‌رو شود. این تغییر یا تحول ناگهانی و نسبت به ظرفیت فرد، می‌تواند یک واقعهٔ بد مانند مرگ، جدائی از نزدیکان، ضررهای اقتصادی و... یا یک واقعهٔ خوب و مطبوع مانند ارتقای سریع مالی، شغلی، مهاجرت و... باشد. در این شرایط خوب هم تطابق رفتاری ممکن است منجر به پیدایش استرس شود. با توجه به وضعیت جسمی و فیزیولوژیک یک فرد، علامت‌ها و شواهد استرس به صورت خاص و با شدت ویژه‌ای در او صورت می‌گیرد که با دیگران، متفاوت است.

● طبقه‌بندی و یافته‌های بالینی

این‌که چه علت یا شرایطی در افراد جامعه منجر به پیدایش استرس می‌شود، به عامل‌های متفاوت و متعددی به‌ویژه سن فرد بستگی دارد.

در جوانان، مبحث‌های مرتبط با عشق و ازدواج، ارتباط نوجوان با پدر و مادر، ارتباط‌های شغلی و تلاش برای پیشرفت‌ اقتصادی، مؤثر می‌باشند.

در میان سالان، پیدایش تنش با بقیه، مسائل مربوط به پدر و مادر سالمند، تفکرهای مربوط به بازنشستگی و از دست دادن قدرت جسمی، در ایجاد این ناراحتی‌‌ها مؤثرند.

عکس‌العمل افراد نسبت به استرس، متفاوت است. عده‌ای دجار عصبانیت و استرس می‌شوند؛ در حالی‌که برخی به افسردگی، دچار می‌گردند. در عدهٔ زیادی از افراد جامعه، طیف گسترده‌ای از بیماری‌های جسمی تظاهر پیدا می‌کندو عده‌ای به نوشیدنی‌ەای الکی و مواد اعتیادآور یا روان گردان رو می‌اورند. در برخی از افراد، ترس و وحشت زیادی پیدا می‌شود که عامل یا شرایط استرس‌زا تکرار شود و در جمعی، احساس گناه، شرم یا آشفتگی‌های ذهنی پدید می‌آید. استرس‌های حاد و بسیار شدید، می‌توانند به‌صورت بی‌قراری، تحریک‌پذیری، خستگی و اضطراب ظاهر شوند.

اشکال در تمرکز ذهنی، اختلال در خواب (بی‌خوابی یا رؤیاهای آشفته) و انواع ناراحتی‌های جسمی، فرد را وادار به خوددرمانی می‌کند که بیشتر آن‌ها عواقب ناگواری به‌وجود می‌آورند.

یکی از مهم‌ترین علایم استرس، پیدایش انقباض یا ”اسپاسم“ در عضله‌های بدن است که زودتر از همه‌جا در عضله‌های صورت، این گرفتگی‌ها به‌صورت چین‌خوردگی در پیشانی یا در بین ابروها ظاهر می‌شوند.

آمراهای پزشکی نشان می‌دهند بیشتر افرادی که با علایم بیماری‌ها و ناراحتی‌های مختلف به پزشکان و درمانگاه‌های مراجعه می‌کنند، در حقیقت به عوارض و عواقب استرس و افسردگی دچارند.

برای درمان استرس که به‌صورت عمده بر اثر گرفتگی و ”اسپاسم“ در عضله‌های ارادی بدن پدید می‌آید، داروهای چندان مؤثری وجود ندارد و با مصرف آن‌ها، حالت گیجی و خواب‌آلودگی پیدا می‌شود که با زندگی روزانه، مناقات دارد. برای برطرف کردن اسپاسم‌های حاصل از استرس، بهترین، بی‌عارضه‌ترین و منطقی‌ترین کار، روش‌های ”ریلکس شدن“ است که شناخته‌ترین آن‌ها هیپنوتیزم، خود هیپنوتیزم و مدیتیشن است که انسان را از استرس، به آرامش می‌کران می‌رسانند.

”ریلکس‌شدن پیش رونده“ یک تکنیک بسیار مؤثر است که در بیشتر موارد، به خلسهٔ واقعی هیپنوتیزم می‌انجامد. ”ریلکس‌شدن“ را باید از فردی که به‌خوبی آن را می‌دانند، به‌صورت یک تکنیک، یاد گرفت و محال است فردی با خواندن کتاب یا مقاله، این مهارت را یاد بگیرد؛ همان‌طور که با خواندن کتاب نمی‌توان رانندگی، آشپزی یا فوتبال را فرا گرفت.