سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
بازنشستگی, فرصت استراحت یا کار
پیرمرد آرام و بیحرکت کنار اتومبیلش ایستاده است. همهمه و سروصدای خیابان آنقدر زیاد است که صدای لرزان و ضعیف او اصلا شنیده نمیشود. بالاخره با هر زحمتی که هست، چهار نفر مسافر پیدا میکند، پشت فرمان مینشیند و راه میافتد.
ابتدا بقدری آرام می رود که فکر می کنم پیاده شوم و با ماشین دیگری مسیرم را بروم، ولی کمی که می گذرد، منصرف می شوم. در چهره اش نمایان است که خیلی سرحال نیست. وقتی اتومبیل ها از کنار ماشین او رد می شوند و بوق می زنند، تمام بدنش شروع می کند به لرزیدن.
هیچ حرفی هم نمی زند. فقط آرام و آهسته از وسط خیابان می رود و به هیچ ماشینی هم کاری ندارد. انگار سرش را پایین انداخته و فقط می رود و به همین دلیل رانندگی اش خطرناک به نظر می رسد. نمی تواند خیلی زود و سریع واکنش نشان دهد و فقط آرام مسیر مستقیم را طی می کند.
بعد از گذشت ۴۰ دقیقه به مقصد می رسم. مسیری را که حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد، با دو برابر زمان همیشگی طی می کنم.
موقع دادن کرایه متوجه می شوم که دست های پیرمرد بشدت می لرزد، صدایش هم ضعیف و لرزان است. مسافرها کرایه هایشان را آماده می کنند و به او می دهند، اما راننده پیر اصلا حواسش به قیمت ها نیست و هر کس هر مبلغی بخواهد به او می دهد.
فقط می داند کرایه بیشتر از هزار تومان است، ولی جور کردن پول خرد و پس دادن بقیه پول، برایش اینقدر دشوار است که از خیرش می گذرد.
وقتی از اتومبیل پیاده می شوم و پا در پیاده رو می گذارم، با خود فکر می کنم، چرا این پیرمرد چنین کاری را انتخاب کرده است؟ چرا بچه هایش می گذارند با این وضع جسمی رانندگی کند؟ و ده ها پرسش دیگر که هیچ پاسخی برایشان پیدا نمی کنم مگر این که به خودم بگویم ناچار است کار کند تا شرمنده خانواده اش نباشد و در کدام اداره یا دفتر خصوصی کسی حاضر می شود به پیرمردی با این حال و روز، کار بدهد؟
● بازنشستگی ؛ خاطره ای تلخ یا شیرین؟
می گویند بازنشسته شده است و سرشان را به علامت تاسف تکان می دهند. می ترسند و نگرانش هستند. می دانند او اگر بفهمد تا ماه آینده باید بساطش را جمع کند و از اداره برود، زندگی اش حسابی به هم می ریزد، اما بالاخره می فهمد؛ چه آنها بخواهند و چه دوست نداشته باشند.
آقای مقیمی، سال هاست نگران این روز است. به قول خودش از ترس این روز، حتی فکر بازنشستگی را هم نکرده و منکر آن شده است. حالا، اما روز موعود فرا رسیده و باید با آن روبه رو شود. حالا دیگر نمی توان کاری انجام داد و انکار واقعیت هم فایده ای به حالش ندارد.
می گویند همه همین شرایط را دارند. هرکس بفهمد بازنشسته شده است، غصه می خورد و روزگارش سیاه می شود، ولی دکتر مجید صادقی، روانپزشک و استاد گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با «جام جم» در این باره خاطرنشان می کند: تمام افرادی که بازنشسته می شوند و ناچار هستند کار و فعالیت معمول قدیم شان را کنار بگذارند با مشکلات روانپزشکی مانند افسردگی روبه رو نخواهند شد. بنابراین، این طور نیست که بگوییم همه افراد پس از بازنشستگی دچار مشکلات و اختلالات روانپزشکی می شوند و این قضیه ای همه گیر است.
پس چطور است بعضی ها با چنین مشکلاتی درگیر می شوند و عده ای هم روزگار را بخوبی گذشته یا حتی بهتر از آن سپری می کنند؟
این روانپزشک در پاسخ به این پرسش، چنین توضیح می دهد: این موضوع به سبک و شیوه زندگی افراد ارتباط دارد. به عبارت دیگر، نوع زندگی افراد قبل از بازنشستگی بسیار مهم است و می تواند در این زمینه بشدت تاثیرگذار باشد.
خانم محبیان که کارش را در سنین جوانی شروع کرده و به همان نسبت هم در سن کمتری بازنشسته شده است، از وضع فعلی زندگی اش ناراضی نیست و می گوید: وقتی بازنشسته شدم، خیلی خوشحال بودم چون حالا فرصت بیشتری دارم تا به کارهایم برسم و آن طور که دوست دارم زندگی کنم. البته شاید از نظر مالی وضعم کمی تغییر کند، ولی به هر حال بودن کنار فرزندانم برایم ارزش بیشتری دارد.
او معتقد است بازنشستگی فرصت بیشتری در اختیارش گذاشته تا به برنامه هایش برسد در حالی که آقای مقیمی بازنشستگی را مترادف خانه نشینی و از کارافتادگی می داند.
دکتر صادقی با تاکید مجدد بر این که زندگی افراد قبل از دوران بازنشستگی، تاثیر زیادی بر نحوه زندگی و نگرش آنها پس از بازنشسته شدن شان دارد، یادآور می شود: اگر فرد قبل از این که بازنشسته شود، انسانی فعال و پرتحرک بوده و سبک زندگی سالمی هم داشته باشد ممکن است پس از بازنشستگی و در پایان دوران کاری هم به همال روال زندگی کند و برنامه اش را ادامه دهد. در نتیجه چنین فردی کمتر با مشکلات روانپزشکی و افسردگی روبه رو خواهد شد. با این حال، گروهی هم هستند که بازنشستگی را با از کار افتادگی مترادف و هم معنا می دانند و چنین تصور می کنند اگر بازنشسته شوند دیگر کاری از آنها برنمی آید و تبدیل به موجودی کم فایده یا حتی بی فایده می شوند.
بنابراین همه ما باید به یاد داشته باشیم شرایطی که پس از بازنشستگی برای افراد ایجاد می شود به شخصیت و نحوه زندگی آنها قبل از این دوران و نگرش شان نسبت به بازنشستگی ارتباط پیدا می کند. علاوه بر این موارد، به گفته دکتر صادقی سن بازنشسته شدن، فعالیت ها و برنامه هایی که این افراد در زندگی روزمره دارند و وضع سلامت جسمانی آنها نیز موضوعات مهمی است که می تواند شرایط روحی فرد را پس از بازنشستگی تعیین کند.
● از همان روز اول به فکر باشید
وقتی حرفه ای را انتخاب می کنیم، وقتی روزهای اول مشغول کار می شویم، وقتی هر روز به محل کار می رویم و برمی گردیم هیچ وقت به این فکر نمی کنیم که روزی قرار است بازنشسته شویم.
آن روزها شاید به نظرمان خنده دار باشد اگر بخواهیم به بازنشستگی فکر کنیم، ولی دکتر صادقی می گوید: تمام افراد قبل از بازنشستگی باید زندگی فعالی داشته باشند، ورزش را در برنامه هایشان بگنجانند، مطالعه کنند، روابط اجتماعی خوب و مناسبی با دیگران برقرار کنند تا بتوانند از ایجاد عواقب ناخوشایند در دوره بازنشستگی نیز پیشگیری کنند.
وی با تاکید بر این که از همان روز اول که کاری را انتخاب می کنید و مشغول آن می شوید باید به بازنشستگی هم فکر کنید، یادآور می شود: فراموش نکنید همه افراد بازنشسته می شوند و برای همین طبیعی است که به جای انکار واقعیت، به فکرش باشید و آن را بپذیرید.
وی توصیه می کند: خوب است در طول مدت کار و فعالیت، مهارت های متفاوت و متعددی را بیاموزید و فقط به کار روزانه و معمولی که انجام می دهید، اکتفا نکنید. همچنین انجام دادن فعالیت های ورزشی، مطالعه و برقراری روابط اجتماعی موفق را نیز نباید فراموش کنید.
● کار کردن بهتر از بیکاری است
دکتر صادقی ضمن بیان این مطلب که انجام دادن هر کاری در دوران بازنشستگی بهتر از بیکاری است، می گوید: کسانی که همیشه فعال بوده اند و زندگی سرشار از کار و فعالیت داشته اند بهتر است پس از بازنشستگی هم کاری برای خودشان در نظر بگیرند. در هر حال، پس از بازنشستگی افراد تصور می کنند مدتی فرصت دارند استراحت کنند و خستگی سال ها کار را جبران رفع کنند، ولی پس از گذشت مدت زمانی به نسبت کوتاه، حوصله شان سرمی رود و نمی توانند زندگی بی تحرک این دوره را بپذیرند. برای همین طبیعی است که به دنبال کاری جدید باشند و ترجیح بدهند روزها مشغول کار و حرفه ای خاص شوند.
در این میان کسانی هم هستند که شاید خیلی تمایل نداشته باشند کار کنند، ولی شرایط مالی به آنها اجازه استراحت را حتی در دوران کهنسالی هم نمی دهد. این گروه معمولا بدون این که به وضع خودشان فکر کنند، کاری را انتخاب کرده و مشغول می شوند تا از آن طریق بتوانند نیازهای مالی شان را تامین کنند.
این در حالی است که به گفته این روانپزشک، چنین کارهایی نمی تواند حس خیلی خوبی را در فرد ایجاد کند مگر این که فرد بازنشسته مشغول انجام دادن کاری شود که به آن علاقه دارد. در چنین شرایطی انجام دادن کار و فعالیت نه تنها می تواند درآمدزا باشد که روحیه بهتری هم برای فرد بازنشسته ایجاد می کند، ولی زمانی که فقط از روی اجبار و برای کسب درآمد، افراد ناچار شوند کاری را انتخاب کنند که متناسب با روحیه و شرایط جسمی شان نیست، مسلما شرایط روحی خوبی هم برایشان ایجاد نخواهد شد.
البته دکتر صادقی براین باور است در هر حال انجام دادن کار بهتر از بیکاری است؛ حتی اگر فقط برای برطرف کردن نیازهای مالی باشد.
وی برای بهبود شرایط به این افراد چنین توصیه می کند: باید کاری را انتخاب کنید که حداقل علاقه ای نسبت به آن داشته باشید و از طرف دیگر، کار باید با توان فیزیکی و سن شما نیز تناسب داشته باشد تا آسیب کمتری بر جسم شما وارد شود. همچنین بهتر است کاری را انتخاب کنید که تجربه ای نسبی نیز در آن زمینه دارید.
● بازنشستگی برای خانم ها سخت تر است یا آقایان؟
دکتر صادقی می گوید: با توجه به این که خانم ها همیشه مشغول انجام کارهای خانه هستند، مسلما پس از بازنشستگی شرایط برای آنها ساده تر خواهد بود. در واقع آنها به دلیل این که همیشه مشغول انجام دادن کارهای خانه هستند، خیلی بیکار نمی مانند و در نتیجه عوارض ناشی از بازنشستگی کمتر برای آنها ایجاد می شود.
به هر حال آنچه مهم است این که همه ما باید به فکر روزهای بازنشستگی باشیم. خود را آماده کنیم و اگر نیاز مالی داریم، حرفه و فنی را بیاموزیم تا بتوانیم در سنین کهنسالی هم آن را ادامه دهیم. دولت ها، مراکز آموزشی، رسانه ها و سازمان های مردم نهاد نیز هر یک باید نقش خود را در این زمینه انجام دهند، چون سامان بخشیدن به این موضوع نیاز به زنجیره ای از تصمیم گیری های خرد و کلان دارد.
افراد خانواده هم باید بیشتر به فکر افراد مسن باشند. هر چند خوب است در هر سنی انسان کار و دلمشغولی ای داشته باشد، اما تناسب کار با سن و توان و شخصیت افراد هم بسیار مهم است. با رعایت این موارد افراد کهنسال هم می توانند رضایت بیشتری از زندگی در دوران کهولت داشته و این دوران را راحت تر و دلنشین تر سپری کنند.
نیلوفر اسعدی بیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست