شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

کمک بوش به هسته ای شدن عربستان


کمک بوش به هسته ای شدن عربستان

با سوالاتی در مورد اطلاعات جغرافیایی آغاز می کنیم کدام کشور است که سه برابر ایالت تگزاس است, بزرگترین ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد, رئیس جمهور آمریکا نیز به این کشور در توسعه امور هسته ای اش کمک می کند و هم پیمان اصلی واشنگتن در خاورمیانه تلقی می شود اگر کمی فکر کنید می توانید پاسخ را به راحتی بیابید, بله پاسخ, عربستان سعودی است

با سوالاتی در مورد اطلاعات جغرافیایی آغاز می‌کنیم: کدام کشور است که سه برابر ایالت تگزاس ‌است، بزرگترین ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد، رئیس‌جمهور آمریکا نیز به این کشور در توسعه امور هسته‌ای‌اش کمک می‌‌کند و هم‌پیمان اصلی واشنگتن در خاورمیانه تلقی می‌شود؟ اگر کمی فکر کنید می‌توانید پاسخ را به راحتی بیابید، بله! پاسخ، عربستان سعودی است.

کاندولیزا رایس، وزیر امورخارجه‌ آمریکا طی سفر اخیرش به عربستان‌سعودی هدیه‌ای با ارزش برای ریاض به ارمغان برده بود که این هدیه تکنولوژی هسته‌‌ای بود. رایس در ریاض تصریح کرد کاخ سفید به ریاض در توسعه راکتورها و ساخت زیرساخت‌های هسته‌‌ای این کشور کمک خواهد کرد.

عربستان سعودی با فروش روزانه هر بشکه نفت به قیمت ۱۳۰ دلار تلاش می‌کند تا ذخایر گاز طبیعی و تولیدات برق خود را توسعه ببخشد. در کنار این موضوع، انرژی هسته‌ای برای ریاض از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این کشور برای توسعه امور هسته‌ای‌ خود بر سرمایه‌گذاری‌های عظیم در امور زیرساخت‌های هسته‌ای با کمک کشوری که از تکنولوژی هسته‌ای برتری برخوردار است، نیاز دارد.

جورج بوش، رئیس‌جمهور آمریکا و رایس در راستای طرح‌هایشان برای ارائه کمک‌های هسته‌ای به عربستان سعودی چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟ آیا ریاض با توسعه توان هسته‌‌ای خود فقط به دنبال تامین برق است یا اهداف دیگری را دنبال می‌کند؟

سیاست‌های خطرناک در خاورمیانه می‌تواند تنها توجیه تمایل ریاض به تکنولوژی هسته‌ای باشد. ریاض ادعا دارد با توسعه توان هسته‌ای کشورهای منطقه تمامیت ارضی عربستان‌سعودی به خطر خواهد افتاد. بنابراین توسعه‌ توان هسته‌ای از نظر مقامات ریاض اقدامی بازدارنده است.

مقامات ریاض با ارائه این بهانه که اوضاع بی‌ثبات خاورمیانه توسعه‌ جاه‌طلبی‌های هسته‌ای عربستان‌سعودی را توجیه می‌کند همچنین می‌گویند توسعه توان هسته‌‌ای عربستان امری ضروری برای این کشور محسوب می‌شود و در نتیجه، به شدت تلاش می‌کنند تا برای توسعه‌ توان هسته‌ای از هر ابزاری سود ببرند.

عربستان که یکی از هم پیمانان اصلی آمریکا در خاورمیانه است به شدت به تعهداتش در قبال واشنگتن پای‌بند است.

حال باید دید آیا کمک هسته‌‌ای آمریکا به عربستان فقط در راستای تامین انرژی آینده این کشور است یا واشنگتن قصد دارد با این کارهم پیمانانش را برای تحولات احتمالی آینده در خاورمیانه تقویت کند؟

به اعتقاد کارشناسان با توجه به این‌که آمریکا در حال حاضر افغانستان و عراق را به طور کامل در اشغال و کنترل دارد و اکثر کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس هم پیمان آمریکا هستند، کاخ سفید تلاش دارد تا این هم پیمانان را هر چه بیشتر و با هر ابزاری تقویت کند.

کاخ‌سفید می‌داند که عربستانی هسته‌ای می‌تواند در آینده‌ای نزدیک و در تحولات منطقه‌ای آینده برای ارتش آمریکا سودمند باشد.

مقامات آمریکایی مدعی هستند ایران تعادل قدرت در خاورمیانه را به هم می‌زند و کشورهای دیگر در منطقه خاورمیانه باید در مورد ایران هوشیار باشند. با کمک‌های هسته‌ای آمریکا به عربستان و امضای توافق‌نامه هسته‌ای میان واشنگتن و ریاض منطقه درگیر بازی موازنه جدیدی می‌شود که نتیجه‌اش هر چه باشد به نفع آمریکا است.

دیک چنی، معاون اول رئیس‌جمهور آمریکا در اظهار نظری می‌گوید ایران دارای منابع غنی نفت و گازاست پس انرژی هسته‌ای به چه کار این کشور می‌آید؟ حال باید از چنی این سوال را پرسید که عربستان نیز دارای منابع غنی نفت و گاز است پس چه نیازی به انرژی هسته‌ای دارد؟ این موضوع یک پاسخ روشن دارد وآن کمک هسته‌ای‌ آمریکا به عربستان در راستای منافع واشنگتن در خاورمیانه است.

دولت بوش مدعی است که نباید عربستان را با ایران مقایسه کرد چون ریاض اعلام کرده که به غنی‌سازی اورانیوم نخواهد پرداخت. دولت بوش در حالی این ادعا را مطرح می‌کند که اخیرا ساموئل بودمن، وزیر انرژی آمریکا در اظهار نظری نسبت به سوء‌استفاده عربستان از کمک‌های هسته‌ای آمریکا به واشنگتن هشدار داده است.

بودمن می‌گوید: امیدوارم اعتماد بوش به عربستان و مقامات ارشد این کشور درست باشد. ریاض ممکن است از کمک‌های هسته‌ای واشنگتن سوء استفاده کند. وی می‌افزاید: مقامات آمریکا باید این موضوع را در نظرداشته باشند که اگر عربستان به قدرتی هسته‌ای تبدیل شود این کشور که تروریست‌هایی در آنجا به راحتی زندگی می‌کنند، می‌توانند خطری برای امنیت آمریکا محسوب شوند.

اگرتوافق‌نامه هسته‌ای میان آمریکا ‌ عربستان رو به جلو حرکت کند و اهدافش محقق شود پول‌های نفت عربستان ممکن است به گسترش خطرناک تکنولوژی هسته‌‌ای نظامی‌ در بی‌ثبات‌ترین منطقه دنیا منجر شود.

منبع: وال‌استریت ژورنال



همچنین مشاهده کنید