شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

مراقب فشارخون خود باشید


مراقب فشارخون خود باشید

بیماری فشار خون بالا عامل سالانه ۷میلیون مرگ در دنیا است از آنجا که مصرف بالای سدیم (نمک) در غذا علت اصلی بیماری فشار خون بالا در ۳۰درصد مبتلایان است، لازم است که سدیم دریافتی …

بیماری فشار خون بالا عامل سالانه ۷میلیون مرگ در دنیا است از آنجا که مصرف بالای سدیم (نمک) در غذا علت اصلی بیماری فشار خون بالا در ۳۰درصد مبتلایان است، لازم است که سدیم دریافتی به حداقل کاهش یابد و از گیاهان تازه و معطر به جای نمک استفاده شود.

بیش از ۵/۱میلیارد نفر در سراسر جهان از فشار خون بالا رنج می برند بیماری فشار خون بالا یک وضعیت پزشکی مزمن است که در آن فشار خون فرد از حد طبیعی بالاتر رفته است. این بیماری نشانه ویژه ای ندارد و به همین علت آن را «قاتل خاموش» می نامند.

اضافه وزن عامل مهم ابتلا به بیماری فشار خون بالا است. فشار خون بالا نیز به نوبه خود به سکته مغزی، نارسایی قلبی، آنوریسم، دیابت نوع۲، انواعی از سرطان ها و نارسایی کلیه منجر می شود که می توانند مرگبار باشند. بنابراین توجه به وزن می تواند وضعیت سلامت مطلوب تری را برای فرد به ارمغان آورد.

اضافه وزن یک نگرانی رو به افزایش در تمام جهان است. در جهان بیش از یک میلیارد نفر از افراد بالغ دچار اضافه وزن هستند که حداقل ۳۰۰میلیون نفر از این رقم به چاقی مبتلا هستند.

چاقی در کودکان جهان نیز به طور مشخص درحال افزایش است و در جهان از هر شش کودک یک کودک دچار اضافه وزن است. در برخی مناطق جهان همه گیری چاقی رو به افزایش است که به طور مشخص با فرآیند جهانی شدن در ارتباط است. با مهاجرت از مناطق روستایی به شهری، مردم با شیوه زندگی صنعتی تطبیق پیدا کرده و از ساعات طولانی کار پشت میز همراه با استرس برخوردارند و برای صرفه جویی در وقت از غذاهای فوری، غذاهای بسته بندی و آماده مصرف می کنند. این درحالی است که میزان چربی های اشباع، نمک و شکر در این غذاها بالاست و منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.

پزشکان توصیه می کنند که برای کنترل وزن و در نهایت جلوگیری از بسیاری بیماری های ناشی از چاقی، مصرف انواع میوه ها و سبزیجات افزایش یابد. لازم است که میوه و سبزی به صورت طبیعی و بدون مواد افزودنی، به عنوان میان وعده مصرف شود. برخورداری از فعالیت بدنی مناسب به عنوان مثال ۳۰ تا ۶۰دقیقه پیاده روی، دوچرخه سواری و یا شنا به صورت روزانه نیز در کنترل وزن بسیار مؤثر است.

پزشکان برای حفظ سلامت قلب کاهش مصرف مواد غذایی مانند پنیرهای فرآوری شده، چیپس، کالباس، انواع سس ها، آجیل های نمک سود شده، گوشت های کنسروی و... را توصیه می کنند. همچنین لازم است مصرف مواد غذایی فرآوری شده و غذاهای فوری مانند شیرینی جات، انواع همبرگر، کیک، کلوچه و پیتزا به حداقل برسد. همچنین بهتر است حداقل یک وعده غذایی در هفته به گیاه خواری اختصاص یابد. درعین حال هیچ یک از ۳ وعده غذایی حذف نشود اما حجم وعده های غذایی کاهش یابد و از مصرف کربوهیدرات های غیرضروری اجتناب شود. ترک استعمال دخانیات نیز می تواند در جلوگیری از بسیاری بیماری ها مؤثر باشد.

مصرف بالای سدیم در غذا علت اصلی بیماری فشار خون بالا در ۳۰ درصد مبتلایان است بنابراین می توان گفت که سدیم یا همان نمک می تواند کشنده باشد. غذاهای رستوران و غذاهای فوری نیز مسئول ۸۰درصد دریافت نمک در رژیم غذایی هستند.