یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

بیماران دیابتی بیشتر مراقب پاهای خود باشند


بیماران دیابتی بیشتر مراقب پاهای خود باشند

مبتلایان به دیابت باید از پاهای خود مانند دست هایشان مراقبت کامل کنند زیرا میزان بالای قند خون در این نوع بیماران می تواند ۲ نوع آسیب برای پا ایجاد کند.
۱) آسیب به رگ های خونی؛ …

مبتلایان به دیابت باید از پاهای خود مانند دست هایشان مراقبت کامل کنند زیرا میزان بالای قند خون در این نوع بیماران می تواند ۲ نوع آسیب برای پا ایجاد کند.

۱) آسیب به رگ های خونی؛ آسیب به رگ های خونی، باعث کاهش جریان خون در پا می شود و در نتیجه پا را مستعد زخم و عفونت می کند و زخم ها نیز کندتر بهبود می یابند.

۲) آسیب به عصب؛ عصبی که از پا به مغز پیام می برد می تواند از میزان بالای گلوکز خون آسیب ببیند و باعث می شود در پا احساس سوزش، بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن کنید. بنابراین هنگامی که کفش نو می پوشید و پا تاول می زند به علت آسیب رسیدن به عصب شاید اصلا متوجه تاول نشوید و به مرور زمان تاول و زخم عفونی و خطر آن جدی شود. خون سرشار از گلوکز زمینه مساعدی برای فعالیت و رشد میکروب ها فراهم و مقابله کردن را با عفونت سخت تر می کند. درمان نکردن زخم های پا خطر تاول و پینه بستن پوست را افزایش می دهد و عفونت نیز می تواند به مرحله قانقاریا برسد.

مراقبت از پا:

میزان قند خون را تحت کنترل نگه دارید تا از آسیب رسیدن به اعصاب و رگ های خونی جلوگیری شود.

از سیگار کشیدن بپرهیزید. استعمال دخانیات باعث کاهش جریان خون در پا می شود.

مانند مسواک زدن و شستن صورت به طور روزانه، پاهای خود را کنترل کنید و شست وشو دهید.

به طور مرتب بین انگشت های پا را برای فرو رفتگی ناخن در گوشت، بریدگی، ترک پوست، خشکی، زگیل، زخم، تاول، پینه و میخچه کنترل کنید.

تغییر دمای پوست نیز می تواند علامت ایجاد زخم باشد.

اگر فرد به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد، باید از اعضای خانواده کمک بگیرد.

از خود درمانی زخم و یا عفونت هرچند جزیی خودداری کنید.

به طور روزانه پاهای خود را با آب ولرم و صابون بشویید. از قرار دادن پا به مدت طولانی در آب گرم که باعث خشکی پوست پا می شود جلوگیری کنید. از آن جایی که به علت آسیب رسیدن به عصب، تشخیص دادن دمای آب می تواند مشکل باشد، از دماسنج استفاده کنید.

صبح و شب قبل از خواب کف و پاشنه پا را مرطوب کنید. پوست خشک باعث ترک خوردن پا و در نتیجه عفونت می شود. از طرف دیگر رطوبت بیش از حد، میکروب جذب می کند بنابراین به میزان لازم از کرم مرطوب کننده استفاده کنید. کرم مرطوب کننده را هرگز بین انگشت های پا نمالید.

از آن جایی که پس از حمام کردن ناخن ها نرم تر است بهترین فرصت برای مرتب کردن آن هاست. برای جلوگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت پا، ناخن ها را صاف و خیلی کوتاه مرتب نکنید.

قبل از پوشیدن کفش ها، با استفاده از دست از داخل آن مطمئن شوید تا سنگ یا سوزن و ... داخل آن نباشد.

برای خریدن کفش، از آن جا که در طول روز پاها عرق می کند بهترین موقع عصر است.

کفش هایی را که اندازه شماست انتخاب کنید، کفش هایی که تاول ایجاد نکنند، و وزن بدن را به طور متعادل روی پا پخش کنند. استفاده از صندل، دمپایی لا انگشتی، نوک تیز، پاشنه بلند، فرسوده شده و جلوباز توصیه نمی شود.

کفش های جدید را تا به آن ها عادت نکرده اید در هفته اول فقط به مدت یک و یا ۲ ساعت بپوشید.

همیشه جوراب بپوشید تا از عرق کردن و تاول زدن پا جلوگیری شود. به طور مرتب جوراب خود را عوض کنید و از پوشیدن جوراب تنگ خودداری کنید.* در هوای سرد از جوراب پشمی گشاد استفاده کنید تا پا را از رطوبت و سرمازدگی حفظ کند.* به هیچ عنوان حتی داخل منزل پابرهنه راه نروید.* هنگام نشستن به مدت طولانی پاها را روی هم قرار ندهید.