سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

قهوه را عشق است


قهوه را عشق است

قهوه از نوشیدنی های محبوب در بسیاری از نقاط جهان است هرچند در ایران نوشیدن آن بیشتر جنبه فانتزی دارد و به جای آن اکثر افراد چای می نوشند

سالانه حدود ۷ میلیون تن قهوه در جهان تولید می شود. بنابر آخرین آمار منتشرشده، مصرف قهوه در ایران، رتبه ای جهانی بهتری از رده ۱۴۱ را به خود اختصاص داده است. آمار نشان می دهد که هر ایرانی به طور متوسط فقط حدود ۰/۱ کیلوگرم قهوه در سال مصرف می کند.

قهوه از نوشیدنی های محبوب در بسیاری از نقاط جهان است؛ هرچند در ایران نوشیدن آن بیشتر جنبه فانتزی دارد و به جای آن اکثر افراد چای می نوشند. به هر حال، هم قهوه نوشان حرفه ای و هم آنان که از سر تفنن قهوه می نوشند، اغلب متفق القولند که اگر صبح خود را با نوشیدن یک فنجان قهوه آغاز کنند، با احساس نشاط به زندگی روزانه خود مشغول می شوند و از صبح دل انگیز خود لذت فراوان می برند.

اما فواید قهوه به همین جا ختم نمی شود؛ قهوه علاوه بر تاثیر نشاط آور می تواند نقش بسیار جدی تری در سلامت افراد به عهده بگیرد؛ یافته های جدید نشان می دهد این نوشیدنی دوست داشتنی خواص ضدسرطانی موثری دارد که نباید از آنها غافل شد. مطابق آمار، احتمال بروز سرطان رحم در زنانی که سال هاست روزانه چندین فنجان قهوه می نوشند، کمتر از سایر همسن و سالانشان است و آنها که روزانه چها رفنجان یا بیشتر قهوه می نوشند، ۲۵ درصد کمتر از افرادی که اصلا قهوه نمی نوشند یا کم می نوشند به این سرطان مبتلا می شوند.

این احتمال در افرادی که دو یا سه فنجان قهوه در روز می نوشند تا هفت درصد کاهش می یابد. پیش تر نیز فواید دیگری از قهوه مشخص شده بود و دریافته بودند که نوشیدن قهوه میزان انسولین و استروژن را نیز متعادل می کند.

● قهوه و فقط قهوه!

نوشیدن قهوه برای سلامتی مفید است اما فقط قهوه! این دیگر چه حکمی است!؟ بله سوال خوبی است. در جواب با ید گفت که منظور بسیار ساده ای در پشت این جمله مبهم نهفته است. برای بسیاری از افراد، قهوه بهانه ای برای خوردن شکر و خامه فراوان است که هر دوی اینها فواید قهوه را خنثی می کنند؛ یعنی وقتی قهوه مملو از شکر و خامه میل می کنید شاید حظ فراوان ببرید ولی به لحاظ بهداشت و سلامتی انگار نه انگار که قهوه ای نوشیده اید زیرا هرقدر قهوه در پایین آوردن انسولین موثر باشد، چربی و کالری اضافه شکر و خامه فواید آن را خنثی می کنند و موجب مقاومت انسولین و افزایش وزن می شوند.

به همین دلیل است که مصرانه توصیه می کند به هنگام صرف قهوه تا آنجا که ممکن است از افزودن شکر و خامه به آن خودداری کنید.

● فواید قهوه

فواید نوشیدن قهوه بیشتر از مضرات آن است و این امر فقط به سرطان مربوط نمی شود. به گزارش برترین ها در سال های اخیر تحقیقات گوناگون نشان داده است که قهوه علاوه بر سرطان رحم، کبد و پروستات، در کاهش خطر برخی بیماری ها ازجمله افسردگی، دیابت نوع دو، پارکینسون (به خصوص در مردان) و نیز سیروز کبدی نیز موثر واقع خواهد شد. همچنین قهوه در محافظت از مغز در برابر بیماری آلزایمر نیز نقش موثری ایفا می کند.

● آیا همه چیز در کافئین خلاصه می شود؟

وقتی در مورد قهوه صحبت می کنیم، اصلی ترین بخش آن یعنی کافئین به ذهن متبادر می شود اما پژوهش های جدید نشان داده است که قهوه های بدون کافئین نیز همان فواید را دارند. همچنین قهوه دارای ویژگی آنتی اکسیدان است و میزان آنتی اکسیدان قهوه بیشتر از چای سبز است. تاکنون هیچ ارتباطی بین نوشیدن چای سبز و پایین آوردن خطر سرطان غشای داخلی رحم به دست نیامده است.

● مضرات قهوه کافئین دار

اگرچه نوشیدن قهوه کافئین دار به مقدار زیاد به نظر نمی رسد که تبعات جدی و خطرناکی (همچون بالا رفتن فشار خون) برای سلامتی به همراه داشته باشد اما برخی عوارض جانی بالقوه را نیز دارد که باید مراقب آنها هم بود زیرا در صورت سهل انگاری ممکن است تبعات جدی و آسیب های جبران ناپذیری در پی داشته باشند؛ مثلا بی خوابی، بالارفتن میزان ترش کردن (یا همان ریفلاکس)، ضربان قلب، تشویش و اضطراب، تندخویی و تحریک پذیری از عمده عوارض ناگوار مصرف زیاد قهوه های کافئین دار به شمار می روند.

از این رو توصیه می شود میزان مصرف قهوه را با همه فوایدی که دارد محدود نگه دارید و سعی کنید اگر قهوه برایتان ضرری ندارد و پزشکتان آن را در لیست سیاه قرار نداده است، روزانه بیش از چهار فنجان از آن ننوشید.