چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

سفیدی زودرس مو؛ علل و راه‌حل


سفیدی زودرس مو؛ علل و راه‌حل

در حقیقت سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه‌های بالا رفتن سن است اما همیشه سفید شدن مو به علت بالا رفتن سن نیست. بسیاری از شرایط دیگر نیز موها را سفید می‌کنند. سفید شدن موها …

در حقیقت سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه‌های بالا رفتن سن است اما همیشه سفید شدن مو به علت بالا رفتن سن نیست. بسیاری از شرایط دیگر نیز موها را سفید می‌کنند. سفید شدن موها در مردان در حدود سی سالگی و در زنان در حدود سی و پنج سالگی رخ می‌دهد. سلول‌های حاوی رنگدانه هر ده سال، حدود ده تا بیست درصد از ظرفیت تولید رنگ خود را از دست می‌دهند. کمبود فلزاتی همچون منگنز، روی، تیتانیوم، آهن و مس از عوامل اصلی سفید شدن و شکنندگی موها به حساب می‌آیند...

اگر چه سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه‌های افزایش سن است اما همیشه سفید شدن مو تنها به علت بالا رفتن روزهای زندگی نیست و عوامل دیگری همچون کمبود ویتامین‌ها، بیماری های تیرویید، بیماری‌های سیستم ایمنی، مصرف دخانیات (سرعت سفید شدن مو درسیگاری ها، چهار برابر افراد غیر سیگاری است)، کم خونی، رژیم‌های سخت و طولانی مدت، عوامل ارثی، بیماری‌های خونی و افزایش گلبول‌های سفید نیز باعث سفیدی زود هنگام و بیش ازحد موها می‌شوند.

در تعریف، سفیدشدن موی انسان سفید پوست زودتر از ۲۰ سالگی و سفید شدن موی افراد سیاه پوست زودتر از ۳۰ سالگی را، سفید شدن زودرس مو می‌گویند. البته نسبت تغذیه و ژنتیک نیز تاثیر به سزایی در چگونگی سفید شدن موها دارند. ازطرفی در برخی افراد موها بسیار زود شروع به سفید شدن می‌کند که باید گفت شروع این اتفاق بستگی به ژنی دارد که از والدین خود به ارث می‌بریم. برخی افراد تصور می‌کنند یک فشار عصبی شدید یا هول و هراس ناگهانی باعث می‌شود موها سریع‌تر سفید شوند اما دیدگاه‌های علمی این ادعا را اثبات نمی‌کنند.

علاوه بر عوامل ذکر شده مصرف بعضی از شامپوها و دیگر مواد شیمیایی نیز می‌تواند بر سفید شدن موها تاثیر بگذارد.

سلول‌هایی که تنبل می‌شوند

در پایین‌ترین لایه پوست و در محل پایه تار مو، سلول‌هایی به‌ نام ملانوسیت قرار دارند که دایما ترکیبی با نام ملانین را تولید می‌کنند و همین ملانین است که رنگ موها را ایجاد می‌کند.

وقتی ملانوسیت‌ها کاملا فاقد رنگدانه شوند، مو سفید می‌شود و اگر تعداد ملانین یک تار مو کمتر از حالت عادی شود، آن مو خاکستری و نقره‌ای می‌شود. ملانوسیت هر ۱۰ سال حدود ۱۰ درصد از میزان و توان تولید رنگ خود را از دست می‌دهد. اگرچه چگونگی از دست دادن این رنگدانه‌ها دقیقا مشخص نیست اما آنچه مشخص است، این است که در نخستین مراحل خاکستری شدن مو ، ملانوسیت هنوز وجود دارد اما غیرفعال است.

چه باید کرد؟

تاکنون دارویی که به‌عنوان پیشگیری قطعی و درمان سفیدی مو در جهان مطرح شده باشد، ساخته نشده است اما دانشمندان بسیار امیدوارند که در سال‌های آتی در اثر دستکاری‌های ژنتیکی و یا استفاده از داروهایی که بر کورتکس مو اثر می‌گذارند داروهای موثری را کشف و عرضه نمایند. مراقبت‌هایی همچون تغذیه صحیح، ‌شستشوی منظم و ماساژ سر و پرهیز از خاراندن پوست سر با ناخن و خشک کردن کامل موها پس از شستشو راه‌های خوبی برای حفظ سلامت مو هستند. برای جبران فقر غذایی پیازمو، استفاده از میوه و غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی ویتامین گروهB هستند نظیر تخم‌مرغ و سبزیجات توصیه می‌گردد. البته راهکارهایی گاه‌به‌گاه برای پیشگیری از سفید شدن موها توصیه می‌شوند مثل خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری از پودر سبوس برنج که با کمی شکر یا نبات سائیده و مخلوط شده و یا خوردن یک لیوان از جوشانده سبوس گندم‌، جو و برنج.

به گفته دانشمندان خوردن مس علاوه بر اینکه به رشد و نیرومند کردن موهای بدن کمک می‌کند می‌تواند از سفید شدن موی‌سر هم پیشگیری کند اما مشکل این است که نمی‌توان مس را در دهان گذاشت و جوید! پس باید تا می‌توانید از خوراکی‌هایی که سرشار از مس هستند، استفاده کنید. از جمله این خوراکی‌ها نخودفرنگی، قارچ، سیب‌زمینی، لوبیا، عدس، گوجه‌فرنگی، موز، آلو و سویا را می‌توان نام برد. متخصصان تغذیه مصرف با پوست میوه‌هایی چون سیب، ‌گلابی و هلو را توصیه می‌کند چرا که این مواد دارای منگنز، روی، تیتانیوم، ‌آهن و مس هستند و می‌توانند از سفیدی مو پیشگیری کنند.

۵ نکته درباره سفید شدن موها

۱) موی بدن و صورت هم مثل موی‌سر خاکستری می‌شود اما معمولا این اتفاق بعد از تغییر رنگ موی‌سر به وجود می‌آید.

۲) سفید شدن موی‌سر معمولا از شقیقه‌ها آغاز می‌شود و بعد از آن نوبت به تاج سر و بقیه نقاط پشتی‌سر می‌رسد.

۳) بعضی‌ها تصور می‌کنند که کندن موی سفید باعث زیاد شدن آنها می‌شود. این تصور صحیح نیست. با کندن موی سفید همان یک تار مو مجددا سفید رشد خواهد کرد.

۴) موهای سفید معمولا چربی کمتری دارند بنابراین زبرتر و خشک‌تر از موهای دیگر به نظر می‌رسند.

۵) زنانی که پیش از ۴۰ سالگی موهای سفید بسیار زیادی دارند، ‌تراکم استخوانی کمتری نسبت به افرادی که موهایشان با سرعت معمول سفید می‌شود، دارند.

فخرناز لطفیان