چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

فواید ترک سیگار


فواید ترک سیگار

همواره درباره مضرات سیگار و استعمال دخانیات صحبت شده است. شنیده‌ایم و شاید گفته‌ایم، اما باز هم افرادی هستند که این مساله را جدی نمی‌گیرند و بر کار اشتباه خود اصرار می‌ورزند. …

همواره درباره مضرات سیگار و استعمال دخانیات صحبت شده است. شنیده‌ایم و شاید گفته‌ایم، اما باز هم افرادی هستند که این مساله را جدی نمی‌گیرند و بر کار اشتباه خود اصرار می‌ورزند.

سیگار کشیدن (به طور تقریبی) به تمام اندام‌های بدن آسیب رسانده و سلامت کلی انسان را با مشکل مواجه می‌کند. سیگار عاملی مهم در بروز سرطان‌ها و مرگ ناشی از آنهاست. این ماده می‌تواند باعث بروز سرطان ریه، مجرای گوارشی، حنجره، دهان، گلو، کلیه، مثانه، پانکراس و معده شود. سیگار کشیدن همچنین موجب بروز بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های ریوی نیز خواهد شد.

خانم بارداری که سیگار می‌کشد، ممکن است فرزندش پیش از موعد و با وزن خیلی کم متولد شود. محققان می‌گویند، میلیون‌ها آمریکایی از مشکلات سلامتی ناشی از استعمال سیگار رنج می‌برند.

سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود آن به طور متوسط حدود ۴۳۸ هزار مرگ زودرس را در آمریکا سبب می‌شود. از این تعداد مرگ و میر پیش از موعد، حدود ۴۰‌درصد به دلیل سرطان‌هاست، ۳۵ درصد ناشی از بیماری‌های قلبی و سکته مغزی و ۲۵ درصد به واسطه بیماری‌های ریوی است. بر اساس این آمار، مصرف دخانیات یکی از عوامل اصلی مرگ زود هنگام در این کشور است.

بدون در نظر گرفتن سن فرد سیگاری، وی می‌تواند به‌طرز قابل توجهی احتمال بروز بیماری‌ها ازجمله سرطان را با ترک سیگار کاهش دهد.

فواید فوری ناشی از ترک سیگار

فوایدی که بلافاصله پس از ترک سیگار به دست می‌آید بسیار قابل توجه است. ضربان قلب و فشار خون که در زمان مصرف سیگار به صورت غیرطبیعی بالا می‌رود، به سطح طبیعی خود بازمی‌گردد. فقط در عرض چند ساعت، سطح منوکسیدکربن در خون کاهش می‌یابد. (منوکسید کربن، گازی بی‌رنگ و بی‌بو است که در دود سیگار وجود دارد و توانایی خون را برای حمل اکسیژن کاهش می‌دهد.)

طی چند هفته، گردش خون بهبود می‌یابد و فرد دیگر زیاد سرفه نمی‌کند و خس خس سینه ندارد و در عرض چند ماه پس از ترک سیگار، می‌توان بهبود قابل توجهی در عملکرد ریه را انتظار داشت.

فواید ترک سیگار در طولانی مدت

ترک سیگار احتمال بروز بیماری‌هایی مانند سرطان و بیماری‌های قلبی و ریوی را کاهش می‌دهد. افرادی که سیگار را ترک می‌کنند، صرف‌نظر از سن‌شان، کمتر احتمال دارد که از بیماری‌های ناشی از سیگار بمیرند.

مطالعات نشان داده است که ترک سیگار در حدود ۳۰سالگی احتمال مرگ ناشی از بیماری‌های مرتبط با سیگار را بیش از ۹۰ درصد کاهش می‌دهد. حتی افرادی که در حدود ۶۰ سالگی یا بیشتر سیگار را ترک می‌کنند، از کسانی که سیگار را ادامه می‌دهند بیشتر عمر می‌کنند.

مشکلات احتمالی ترک سیگار

ترک سیگار ممکن است در کوتاه مدت مشکلاتی را هم ایجاد کند، بخصوص در مورد کسانی که به مدت طولانی و به مقدار زیاد سیگار کشیده‌اند.

احساس غمگین بودن یا اضطراب

افرادی که سیگار را ترک می‌کنند احتمال دارد که احساس افسردگی، اضطراب، تحریک‌پذیری و بی‌قراری داشته باشند و ممکن است حتی خواب آرامی نداشته باشند، اما این شرایط موقتی است و پس از طی دوره‌ای کوتاه مشکل کمتر خواهد شد.

افزایش وزن

افزایش اشتها یکی از علائم شایع پس از ترک سیگار است. تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که سیگار را ترک می‌کنند، مصرف مواد غذایی خود را افزایش می‌دهند. برای برخی افراد، اضافه وزن می‌تواند مشکل محسوب شود. در این شرایط فعالیت بدنی منظم می‌تواند به حفظ وزن سالم و فائق آمدن بر این مشکل کمک کند.

افسردگی، اضطراب، بی‌قراری، افزایش وزن و سایر مشکلات سلامتی از علائم ترک نیکوتین است. در مورد بسیاری از مردم، محصولات جایگزین نیکوتین و داروهای دیگر نیز ممکن است این علائم را تسکین دهند. با این حال، حتی بدون مصرف دارو، علائم و نشانه‌های ترک و سایر مشکلات به مرور زمان فروکش می‌کند. پس بهتر است به یاد بسپاریم با ترک سیگار، آینده‌ای سالم برای خود رقم خواهیم زد. پس بهتر است این اثرات زودگذر را با قدری صبر، پشت سر بگذاریم.

کمک متخصصان

پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان می‌توانند مراجع خوبی برای کسب اطلاعات صحیح و به‌روز در مورد مشکلات سیگار و فواید ترک آن باشند. آنها می‌توانند استفاده مناسب و عوارض جانبی احتمالی محصولات جایگزین نیکوتین و سایر داروها را توضیح دهند و فرد را در عبور از دوران ترک سیگار یاری کنند.

کمک برای ترک سیگار

کاملا قابل درک است که همه ما نگران فردی باشیم که سیگار می‌کشد. در ضمن مهم است بدانیم که آیا آن فرد می‌خواهد ترک کند یا نه. اکثر افراد سیگاری خودشان می‌گویند که می‌خواهند ترک کنند. اگر با کسی مواجه هستید که نمی‌خواهد سیگار را کنار بگذارد، سعی کنید علت را جویا شوید.

بهتر است نگرانی‌های خود را در مورد سیگار کشیدن او بیان کنید و اذعان کنید که ترک سیگار ممکن است برایش سخت باشد. او را تشویق کنید و به او بگویید که ایمان دارید می‌تواند ترک کند، اما دقت داشته باشید که هرگز هنگام ترک سیگار در مورد عدم موفقیت فرد در دفعه‌های قبل صحبتی نکنید و او را مورد نقد و سرزنش قرار ندهید.

سیگار دوباره پس از ترک

بسیاری از افراد سیگاری ترک سیگار را کاری دشوار می‌دانند. مردم به طور معمول، سیگار را ترک می‌کنند و دوباره به سوی آن باز می‌گردند، بخصوص در چند هفته یا چند ماه اول پس از ترک، اما افرادی که بعد از ترک، دوباره سیگار می‌کشند باید برای ترک آن باز هم اقدام کنند. افرادی که سیگار را برای ۳ ماه یا بیشتر ترک می‌کنند می‌توانند امیدوار باشند که بدون آن بتوانند زندگی کنند.

اما نکته مهم این است که تا امروز هیچ تحقیقی نشان نداده که سیگاری‌ها نمی‌توانند سیگار را ترک کنند، پس شما هم اگر بخواهید و اگر بدانید، می‌توانید.

سایت Cancer.gov

نیلوفر اسعدی بیگی