چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رنگ پوستم عوض شده، دکتر!


رنگ پوستم عوض شده، دکتر!

«دختری هستم با پوستی روشن و سفید. رنگ پوست از قسمت ران تا مچ‌پای راستم تیره شده است. انگار پوست این قسمت از بدنم سبزه است...
دلیلش را نمی‌دانم آیا راه درمانی دارد؟» در پاسخ به این پیامک …

«دختری هستم با پوستی روشن و سفید. رنگ پوست از قسمت ران تا مچ‌پای راستم تیره شده است. انگار پوست این قسمت از بدنم سبزه است...

دلیلش را نمی‌دانم آیا راه درمانی دارد؟» در پاسخ به این پیامک که به «سلامت» رسیده، باید بگویم که به این مشکل هیپرپیگمانتاسیون، یا پررنگ‌شدن رنگ پوست می‌گوییم که اغلب به‌دلیل تولید بیش از اندازه، شکل‌گیری و توزیع غیرطبیعی رنگدانه ملانین رخ می‌دهد. این تغییرات می‌تواند واکنش غیرطبیعی سایر رنگدانه‌های پوست مثل کاروتنوئید (مسوول رنگ زرد)، اکسی گلوبین (رنگ قرمز) و هموگلوبین (رنگ آبی) باشد. علت اصلی بروز هیپرپیگمانتاسیون، قرار گرفتن در معرض آفتاب است ولی علت‌های دیگری مانند علل متابولیک، هورمونی، نئوپلاستیک و اختلالات التهابی، مسمومیت شیمیایی، داروها، نقایص ژنتیکی، آسیب حرارتی و مواد حساس‌کننده به نور روی پوست نیز مطرح هستند. انواع گوناگونی از تیرگی‌های خوش‌خیم به‌طور معمول دیده می‌شود. اختلالات تغذیه‌ای مزمن نیز ممکن است فرد را به سوی اختلالات پیگمانتاسیون پیش ببرد. گاهی هم تغییرات هورمونی با تغییر رنگدانه پوست همراه است. البته در مورد این خواننده پوست کل پا درگیر شده که به‌نظر ژنتیکی می‌رسد ولی با توجه به اینکه علت‌های تیرگی بسیار متعدد است، بررسی و معاینه کلینیکی برای تشخیص علت بسیارمهم است بنابراین مراجعه به متخصص پوست برایتان بسیار ضروری است. هیپرپیگمانتاسیون مزمن و بدون علامت می?تواند فرد را از نظر روانی و اجتماعی تحت‌تاثیر قرار ‌دهد. این اختلال با شدت و در محل‌های متفاوت دیده می‌شود و گاهی به مرور کمرنگ‌تر خواهد شد. علت‌های مختلفی می‌تواند باعث تیرگی پوست کشاله‌ران شود، که مهم‌ترین آن عبارتند از:

۱. آکانتوزیس نیگریکانس: باعث تغییر رنگدانه‌های پوست در نواحی چین‌های پوستی می‌‌شود و اغلب با خال گوشتی پوست همراه است. این مشکل بیشتر در افرادی که کمتر از ۴۰ سال سن دارند، دیده و معمولا به‌صورت ژنتیکی منتقل می‌شود. بیشتر در افراد چاق یا اختلالات غدد درون‌ریز از جمله کم‌کاری و پرکاری تیرویید و ... اتفاق می?افتد و اگر این مشکل در افراد بالای ۴۰ سال دیده شود، معمولا با بدخیمی همراه است.

۲. اریتراسما: یک عفونت سطحی مزمن در نواحی‌ای که روی هم قرار می‌گیرند از جمله زیر بغل، زیر سینه‌ها و کشاله‌ران و عامل ایجادکننده آن نوعی باکتری است که در پوست طبیعی وجود دارد. احتمال بروز این بیماری با افزایش سن بیشتر می‌شود.

۳. اینترتریگو: یک مشکل التهابی چین‌های پوستی است که با گرما، رطوبت و اصطکاک تشدید می‌شود. این مشکل بیشتر نواحی تناسلی، کشاله‌ران و چین‌های شکمی افراد چاق و دیابتی‌ها را درگیر می‌کند و با خارش و سوزش چین‌ها همراه است.

۴. تینه آ ورسیکالر: این بیماری نوعی عفونت قارچی سطحی و خوش‌خیم پوست است.

۵. کاندیدیاز: نوعی عفونت قارچی پوست است که پوست و گاهی غشای مخاطی را درگیر می‌کند.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو

رئیس مرکز تحقیقات پوست و سلول?های بنیادی