سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
کپک رب، سرکه و ترشی را چه کنیم؟
نکاتی که باید در مورد کپک بدانید
خطرات کپک آبغوره
کپک بر روی مواد غذایی به خصوص به طور رایج بر روی رب گوجه فرنگی مشکلی است که هر خانم خانه داری با آن مواجه می شود اما این اتفاق دلایلی دارد که به همراه راه حل در ادامه مطلب می خوانید.
کپک رب گوجه فرنگی
معمولاً بعضی از خانم های خانه برای ماندگاری بهتر رب گوجه فرنگی و پیشگیری از کپک زدن، آن را در فریزر می گذارند ولی این کار درست نیست. در بسیاری از موارد، ایجاد آلودگی ها و کپک ها اجتناب ناپذیر است و به دلیل عوامل ثانویه به وجود می آیند. یکی از راهکارها برای رها شدن از شر کپک ها، این است که از هر نوع ماده غذایی، مقدار کمی بخریم، مثلاً قوطی های کوچک تر رب گوجه فرنگی را انتخاب کنیم و حتماً قبل از باز کردن درشان، به مدت کوتاهی آن ها را با آب جوش حرارت دهیم تا مقدار آلودگی موجود در سطح در قوطی کمتر شود.
ظرف نگهداری رب باید متناسب با حجم رب گوجه فرنگی باشد و حتماً بعد از مصرف لازم است روی آن پوششی مناسب قرار داد تا قارچ ها نتوانند روی سطح رب رشد کنند. از آنجا که امکان آلودگی و وجود کپک در مواد غذایی ای که در حجم زیاد تهیه می شوند، بسیار زیاد است، اگر رب گوجه فرنگی را به مقدار زیاد تهیه می کنید، حتماً بعد از باز شدن در ظرف اصلی، رب را در ظروف کوچک و دردار، تقسیم بندی و نگهداری کنید.
رطوبت هم یکی از عوامل موثر در ایجاد کپک است، بنابراین حتماً از قاشق تمیز و خشک که آلودگی کمتری دارد، برای برداشتن رب استفاده کنید. جالب است بدانید در گذشته بسیاری از خانم ها برای نگهداری بهتر رب گوجه فرنگی سطح آن را با یک لایه روغن می پوشاندند. با این روش اکسیژن رسانی متوقف و از تشکیل کپک جلوگیری می شود. گرچه یکی از روش های مناسب نگهداری مواد غذایی، قرار دادن آن ها در یخچال است، اما رشد بسیاری از باکتری ها و قارچ ها در دمای یخچال فقط کند می شود نه متوقف بنابراین در یخچال هم مواد غذایی را در مدت زمان مشخص می توان نگه داشت.
اگر ماده غذایی ای کپک زد، اصلاً نباید آن را مصرف کرد زیرا حتی برداشتن یک لایه از کپک کمکی به سالم ماندن آن نمی کند، چون علاوه بر سم هایی که به وسیله قارچ در ماده غذایی تولید شده و در لایه های پایینی نفوذ کرده، اسپور (هاگ) قارچ ها هم داخل خوراکی کپک زده وارد شده است. اسپور قارچ ها، با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست و ماده سمی هم فقط با انجام آزمایش های خاصی قابل تشخیص است. نباید فکر کنیم چیزی که دیده نمی شود، نمی تواند به ما آسیبی برساند.
کپک آبغوره خطرناک است
آب لیمو و آب غوره از آن دسته مواد غذایی است که اگر به درستی نگهداری نشود، خیلی زود کپک می زند و غیرقابل استفاده می شود. راه جلوگیری از کپک زدن آن را در ادامه بخوانید.
کارشناسان مواد آشامیدنی و بهداشتی، می گویند پس از اینکه آب لیمو و آب غوره را داخل شیشه ریختید، بهتر است شیشه را داخل آب جوش قرار دهید تا آنزیم و باکتری های موجود در آن، از بین برود. با انجام این کار، قارچ ها امکان رشد را از دست می دهند و در نتیجه احتمال کپک زدن این مواد هم کاهش چشم گیری می یابد. آب لیمو یا آب غوره را باید حتماً داخل شیشه تمیز بریزید و تا نزدیکی لبه ظرف پر کنید. بهتر است به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن قرار دهید تا با ایجاد خلأ، اکسیژن به داخل محصول راه نیابد و جایی برای رشد کپک ها وجود نداشته باشد.
از ظروف پلاستیکی یا بطری های آب معدنی برای نگهداری آب لیمو استفاده نکنید؛ زیرا مواد اسیدی موجود در آب لیمو می تواند با دیواره ظروف پلاستیکی فعل و انفعالات نامطلوبی ایجاد کند و سمی و سرطان زا شود. برای نگهداری آن ها از ظروف شیشه ای استفاده کنید و بهتر است این ظروف شیشه ای، تیره باشند تا کمتر نور را از خود عبور دهند.
کپک ترشی را چه کنیم؟
بحث آلودگی ترشی ها به کپک زدن آن ها برمی گردد. زمانی که شما کپک را روی ترشی مشاهده کردید، باید بدانید که این کپک قابل مشاهده، از میلیون ها یا حتی میلیاردها میسلیوم کپک تشکیل شده است. از این رو، خریدن یا خوردن این نوع ترشی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. از آنجا که مصرف کننده خانگی قدرت تشخیص بیماری زا بودن یا نبودن کپک ها را ندارد، باید هر نوع مواد غذایی کپک زده را کاملا دور بریزد. ترشی هم حاوی سرکه مایع است و امکان انتشار کپک های بیماری زا در تمام آن وجود خواهد داشت.
کپک رب، سرکه و ترشی را چه کنیم؟ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست