شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

کارگردان های با ادب سینما


کارگردان های با ادب سینما

بسیاری از ما لحظه هایی فراموش نشدنی در طول عمرمان را با خواندن شاهکاری ادبی تجربه کرده ایم, رمان هایی که با گذشت چندین دهه همچنان خوانندگان سراسر دنیا را با خود همراه می کنند, اما کارگردانان خوش قریحه ای بوده اند و هستند که

بسیاری از ما لحظه‌هایی فراموش‌نشدنی در طول عمرمان را با خواندن شاهکاری ادبی تجربه کرده‌ایم، رمان‌هایی که با گذشت چندین دهه همچنان خوانندگان سراسر دنیا را با خود همراه می‌کنند، اما کارگردانان خوش‌قریحه‌ای بوده‌اند و هستند که تصمیم می‌گیرند جان تازه‌ای به شخصیت‌های ادبی ببخشند و آن‌ها را به دنیای تصویر دعوت کنند؛ و چه شیرین است که شاهکاری ادبی در عرصه‌ی هنر هفتم نیز خوش بدرخشد و به فیلمی ماندگار بدل شود.

۱۰ اقتباس سینمایی از معروفترین شاهکارهای دنیای ادبیات:

● «غرور و تعصب»

«جین آستین» یکی از رمان‌نویسان بزرگی است که آثارش بارها مورد اقتباس قرار گرفته است. «غرور و تعصب» شاهکار کلاسیک این نویسنده‌ی انگلیسی است که تاکنون چندین‌بار از روی آن فیلمسازی شده است. آستین «غرور و تعصب» را در سن ۲۱ سالگی به نگارش درآورد، اما چاپ آن تا سال ۱۸۱۳ طول کشید.

معروفترین اقتباس این رمان در سال ۲۰۰۵ توسط «جو رایت» کارگردانی شد. «کایرا ناتیلی» و «متیو مک‌فارن» ستارگانی بودند که در این فیلم ایفای نقش کردند. ناتیلی برای بازی در نقش «الیزابت» در این فیلم، نامزدی جایزه‌ی اسکار را به دست آورد.

در سال ۲۰۰۴ هم سینمای بالیوود فیلمی را با عنوان «عروس و تعصب» با بازی «آیشوریا رای» از روی این اثر ادبی به روی پرده برد.

«غرور و تعصب» همچنین بارها در تلویزیون مورد اقتباس قرار گرفته است که «کالین فرث» در یکی از معروفترین آن‌ها نقش‌آفرینی کرده است.

«آلدوس ماکسلی» نیز در سال ۱۶۴۰ فیلمنامه‌ای را براساس رمان آستین به نگارش درآورد. این فیلم توسط «رابرت اس. لونارد» کارگردانی شد.

● «درخشش»

«درخشش» نام کتابی است که دو تن از بزرگان دنیای ادبیات و سینما را به هم پیوند می‌دهد. این رمان یکی از معروفترین آثار «استفان کینگ» جنایی‌نویس سرشناس آمریکایی است که دستمایه‌ی فیلم موفق «استنلی کوبریک» شد. کینگ رمان ترسناکش را در سال ۱۹۷۷ به نگارش درآورد. وی نام کتابش را از آهنگ «کارمای آنی» جان لنون الهام گرفت.

«درخشش» رمانی پرفروش بود که موقعیت کینگ را به عنوان یک نویسنده‌ی موفق تثبیت کرد. این کتاب در سال ۱۹۸۰ توسط کوبریک به دنیای سینما معرفی شد.

نکته‌ی جالب در مورد این اثر این است که همه اقتباس کوبریک از این رمان را یک شاهکار می‌خوانند،‌ اما کینگ از این فیلم متنفر است. دلیلی اصلی نارضایتی کینگ انتخاب «جک نیکلسون» به عنوان بازیگر نقش اصلی فیلم بوده است.

● «لولیتا»

به نظر می‌رسد استنلی کوبریک یکی از کارگردانانی خوش قریحه‌ای است که به اقتباس‌های ادبی علاقه‌ی وافری دارد. یکی دیگر از کارهای این فیلمساز سرشناس از روی شاهکار «ولادمیر ناباکوف»، ‌«لولیتا» ساخته شده است. ناگفته نماند که جز کوبریک‌، «آدریان لین» نیز فیلمی را براساس این رمان کلاسیک به روی پرده برده است.

کوبریک در سال ۱۹۶۲ فیلم معروف خود را براساس رمان «لولیتا» ساخت. لین نیز در سال ۱۹۹۷ اقتباسی سینمایی از این رمان را به روی پرده برد. ناباکوف این رمان‌نویس بزرگ روس، شاهکار خود را در سال ۱۹۵۵ به زبان انگلیسی به نگارش درآورد. این رمان در سال ۱۹۵۵ در پاریس و سپس در سال ۱۹۵۸ در نیویورک به چاپ رسید.

● «ارباب حلقه‌ها»

یکی از موفق‌ترین مجموعه‌ فیلم‌هایی که طی سال‌های اخیر در سینماهای جهان درخشیده است‌، براساس یک اثر ادبی موفق ساخته شده است. «جی. آر. آر. تالکین» سه‌گانه‌ای تخیلی و حماسی را به نام «ارباب حلقه‌ها» طی ۱۲ سال به نگارش درآورد که «پیتر جکسون» آن را به صورت یک سه‌گانه‌ی سینمایی به دنیای سینما معرفی کرد.

تالکین رمان‌هایش را بین سال‌های ۱۹۳۷ و ۱۹۴۹ به نگارش درآورد. «ارباب حلقه‌ها» از آن زمان تاکنون بارها تجدید چاپ و به زبان‌های زیادی ترجمه شده است. شاهکار تالکین هم‌اکنون یکی از مشهورترین کتاب‌های ادبیات قرن بیست و یکم محسوب می‌شود.

تا امروز دو تولید سینمایی بر مبنای این داستان‌ها انجام شده‌، اما فیلم‌های سال ۲۰۰۱، ۲۰۰۲، ۲۰۰۳ جکسون معروفتر هستند.

قطعا بهترین فیلم کارنامه‌ی جکسون فیلم «ارباب حلقه‌ها: بازگشت پادشاه» است. این فیلم با فروش ‌۱/۱ میلیارد دلار پرفروش‌ترین فیلم جهان بعد از «آواتار» و «تایتانیک» محسوب می‌شود. این فیلم حتی در حیطه‌ی جوایز اسکار هم با «تایتانیک» به رقابت می‌پردازد. این فیلم در سال ‌۲۰۰۴ نامزد ‌۱۱ جایزه اسکار بود که تمامی آن‌ها را گرفت.

● «۱۹۸۴»

شاهکار «جورج اورول» دیگر رمانی است که به دنیای سینما راه یافته است. اورول کتاب علمی ـ تخیلی پادآرمانشهری خود را در سال ۱۹۴۸ به نگارش درآورد و در آن کمونیسم و کل نظام‌های توتالیتر را زیر سوال برد. فیلم اقتباسی ۱۹۸۴ توسط «مایکل رادفورد» نویسندگی و کارگردانی شد و بازیگرانی چون «جان هرت» و «ریچارد برتون» در این فیلم انگلیسی هنرنمایی کردند.

● «پدرخوانده»

«ماریو پوزو» نویسنده و فیلمنامه‌نویس ایتالیایی‌ـ‌آمریکایی برنده‌ی دو جایزه‌ی اسکار در سال ۱۹۶۹ شاهکاری را به بازار کتاب معرفی کرد که اقتباس سینمایی آن ماندگارترین نام در دنیای هنر هفتم شد. «فرانسین فورد کوپولا» کارگردان توانایی بود که شهرتش را در سال ۱۹۷۲ با ساخت «پدرخوانده» به دست آورد. این اثر سینمایی درباره‌ی خانواده‌ی مافیایی است که بازیگران سرشناسی چون «مارلون براندو»‌، «آل پاچینو»‌، «روبرت دووال» و ‌«دایان کیتن» در آن به نقشی‌آفرینی پرداختند.

این فیلم نامزد ۱۱ جایزه‌ی اسکار بود که موفق به کسب جایزه‌ی بهترین بازیگر مرد (براندو) بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه شد و پنج جایزه‌ی اصلی «گلدن گلوب» را به دست آورد. پوزو انگیزه‌ی اصلی خود از نوشتن این رمان را کسب درآمد عنوان کرد.

● «ربکا»

«ربکا» بهترین رمان «رافنه دو موریه» بانوی نویسنده‌ی انگلیسی است که «آلفرد هیچکاک» را وسوسه کرد تا فیلمی را براساس آن به روی پرده ببرد. دو موریه در سال ۱۹۳۸ شاهکارش را منتشر کرد و هیچکاک دو سال بعد تریلر دراماتیک و روانشناختی خود را اکران کرد. «لارنس اولیویر»، «خوآن فونتین» و «جودیت اندرسون» در این فیلم هنرنمایی کردند.

● «هری پاتر»

رولینگ از دیگر نویسندگانی است که با قلم خود دنیای ادبیات و سینما را به لرزه درآورد. مجموعه فیلم‌های «هری پاتر» هربار در زمان اکران رکورد فروش را می‌شکستند و اکنون یکی از تکرارناشدنی‌ترین فیلم‌های تاریخ سینما محسوب می‌شوند. جوآن کتلین رولینگ‌ (متولد ‌۱۹۶۵ میلادی) که بیش‌تر با نام جی. کی. رولینگ شناخته شده، نویسنده‌ی سری کتاب‌های «هری پاتر» به زبان انگلیسی است. اولین کتاب این مجموعه در سال ‌۱۹۹۷ به بازار آمد.

رولینگ با فروش هشت میلیون و ‌۳۰۰ هزارجلدی هفتمین کتاب «هری پاتر» در عرض ‌۲۴ ساعت، رکوردی برای خود در صنعت چاپ بر جای گذاشت. این کتاب همچنین در ‌۱۰ روز اول انتشارش به فروشی ‌۱۱ میلیون و ‌۵۰۰ هزارجلدی دست پیدا کرد، که این نیز یک رکوردشکنی محسوب می‌شد. کتاب‌های «هری پاتر» شهرت جهانی پیدا کرد و جوایز بسیاری را به خود اختصاص داد.

او امتیاز ساخت فیلم چهار کتاب اول «هری پاتر» را در سال ‌۱۹۹۹ به کمپانی «برادران وارنر» با قراردادی بالغ بر یک میلیون یورو فروخت. آخرین قسمت از سری فیلم‌های پرطرفدار «هری پاتر» در روز ‌۳۰ تیرماه (برابر ‌۲۱ جولای) به فروش جهانی ‌۶۴۰ میلیون دلار رسید تا سری فیلم‌های «هری پاتر» با رسیدن به فروش هفت میلیارد دلار، پرفروش‌ترین فیلم‌ چندگانه‌ی تاریخ سینمای جهان باشد که بالاتر از «جیمز باند» و «جنگ ستارگان» شش‌قسمتی قرار دارد؛ هرچند برای ساخت قسمت‌های قبلی «هری پاتر» بودجه چشم‌گیر یک میلیارد و ‌۲۸۰ میلیون دلار هزینه شده است.

● «کشتن مرغ مقلد»

«کشتن مرغ مقلد» نام رمانی از نل هارپر لی است که جایزه‌ی «پولیتزر» را برای نویسنده‌اش به ارمغان آورد. این رمان با موضوع نژادپرستی در سال ۱۹۶۰ به نگارش درآمد. «کشتن مرغ مقلد» تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیون نسخه فروخته و به ۴۰ زبان دنیا ترجمه شده است.

«رابرت مولیگان» در سال ۱۹۶۲ فیلمی را به همین نام براساس رمان این نویسنده‌ی آمریکایی ساخت. «مری بدهم » و «گرگوری پک» نقش‌های اصلی این فیلم را ایفا کردند. فیلم مولیگان در فهرست بهترین فیلم‌های آمریکایی تاریخ بیست و پنجمین مقام را از سوی موسسه‌ی فیلم آمریکا کسب کرد. در سال ۲۰۰۳ «آتیکوس فینچ» شخصیت اصلی داستان هارپر لی‌، بزرگترین قهرمان قرن بیستم شناخته شد. پک برای هنرنمایی در این فیلم جایزه‌ی اسکار بهترین بازیگر مرد را به دست آورد.

● «سکوت بره‌ها»

«توماس هریس» با نوشتن رمان «سکوت بره‌ها» سوژه‌ای هیجان‌انگیز و ناب را برای فیلم سینمایی «جاناتان رمی» به ارمغان آورد. وی این رمان برای اولین‌بار در سال ۱۹۸۸ به عنوان دنباله‌ی رمان «اژدهای سرخ» خود به نگارش درآورد. این دو رمان درباره‌ی یک قاتل سریالی آدمخوار به نام «هانیبال لکتر» است که با استفاده از علم روانشناسی بر قربانیانش مسلط می‌شود.

به غیر از هفت جایزه‌ی اسکار بخش‌های بهترین فیلم، کارگردانی، نقش اول مرد و زن، فیلمنامه، صداگذاری و بهترین پایان، عوامل فیلم دمی جوایز معتبری چون بفتا و گلدن گلوب را به خاطر حضور در این فیلم دریافت کردند‌. «جودی فاستر» و «آنتونی هاپکینز» دو ستاره‌ای بودند که در «سکوت بره‌ها» نقش‌آفرینی کردند.



همچنین مشاهده کنید