شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

کلید موفقیت در دستان شماست


کلید موفقیت در دستان شماست

برای داشتن سالی پر از احساس خوب و موفق, چه اندیشیده اید

هر سال با فرارسیدن روزهای بهاری تصمیم می‌گیریم سال جدید را با احساسی نو و خوب آغاز کنیم. به زندگی خود در سالی که گذراندیم و کارهایی که انجام دادیم، فکر می‌کنیم. شاید این زمان، بهترین موقع هم باشد تا یک ارزیابی کلی از خود داشته و صادقانه با خود به قضاوت بنشینیم که تا چه اندازه به تعهدات کاری و زندگی خود در سال گذشته عمل کرده‌ایم و در مقابل، چه انتظاراتی از خود داریم تا در سال پیش‌رو به آنها صورت واقعیت ببخشیم...

با خود کمی خلوت کنیم و بیندیشیم که چه کارهایی می‌توان انجام داد تا کیفیت زندگی خود را در همه زمینه‌ها ارتقا ببخشیم.

به نظر می‌رسد در نخستین گام باید هدف‌های خود را واقع‌بینانه تعیین کنیم و با خود عهد ببندیم که به آنها پایبند بمانیم و با برنامه‌ریزی دقیق و در مدت زمان معین به آنها دست یابیم. به طور حتم هر چه اهداف بر پایه استوارتری بنا شده باشند و پرمعنی‌تر باشند، خود به ما کمک می‌کنند تا آسان‌تر به آنها برسیم. اغلب اهداف موثر چند ویژگی‌ همسان دارند که اگر دقیقا به آنها عمل شود، برنامه‌ریزی را دقیق‌تر می‌کنند. این اهداف عبارتند از:

▪ هدف باید خاص باشد: هر چه اهدافی که در ذهن ما هستند، خاص‌تر شوند و زمان و مکان دقیق‌تری داشته باشند، دست‌یافتنی‌تر خواهند بود.

▪ هدف باید قابل اندازه‌گیری باشد: برای اینکه بدانیم آیا به سوی هدف خود گام برمی‌داریم یا خیر، باید روشی قابل‌اندازه‌گیری در دسترس‌مان باشد تا لحظه رسیدن به هدف را مشخص کند. سعی کنید از کلماتی مانند «بیشتر»، «بالاتر»، «کمتر» بپرهیزید، زیرا هر یک طیف وسیعی را شامل می‌شوند. به جای آنها از مقیاس‌های زمانی قابل لمس‌تر استفاده کنید.

▪ هدف باید مشخص باشد: آیا هدف شما به نتایج دلخواه و خاصی منتهی می‌شود؟ آیا با وظایف حرفه‌ای و خانوادگی شما در ارتباط است؟ آیا شما را به نتایج موردنظرتان نزدیک‌تر یا از آن دورتر می‌کند؟

▪ هدف باید خاص یک زمان باشد: تعیین خط پایان برای اهداف بسیار ضروری است، چون به آن جهت و سرعت می‌دهد. وجود چارچوب زمانی خاص، مسوولیت‌پذیری‌ها را برای رسیدن به اهداف بیشتر می‌کند.

▪ اهداف نباید ضد و نقیض هم باشند: قبل از تعیین اهداف خود، ارتباط آنها را با همدیگر در نظر بگیرید. اگر دو هدف یا تعداد بیشتری از آنها در تضاد با هم قرار گرفته باشند، با دست خود زمینه شکست را در دستیابی به اهداف فراهم آورده‌اید.

▪ اهداف خود را با جملات مثبت بنویسید: به یاد داشته باشید که بر آنچه می‌خواهید به آن دست یابید، تمرکز کنید، نه آنچه پشت‌سر گذاشته‌اید.

▪ اهداف عالی تعیین کنید: از اینکه در مدت زمان کوتاهی به اهداف خود نمی‌رسید، نگران نباشید. تجربه نشان داده پیشرفت در اهدافی که دستیابی به آنها فراتر از واقعیت باشد، بیشتر از اهدافی است که بسیار زود می‌توان به آنها دست پیدا کرد.

● تلاش برای داشتن یک احساس خوب

شاید همیشه یک سوال در گوشه ذهنمان ما را قلقلک دهد که چگونه می‌توانیم به رویاهایمان جامه عمل بپوشانیم و چگونه می‌توانیم به جای افسوس و حسرت خوردن از فرصت‌سوزی در سال گذشته، این بار نهال آرزوهایمان را شکوفا کنیم؟ کاری که خیلی از افراد توانسته‌اند انجام دهند و من و شما هم با کوشش خودمان حتما می‌توانیم انجام بدهیم. فکر نکنید حتما باید معجزه خاصی در زندگی شما رخ دهد تا احساس خوبی داشته باشید، بلکه با قدم‌هایی هر چند کوچک نیز این احساسات زیبا، درون شما جای خواهند گرفت، فقط کافی است دقایقی از روز را به این امور اختصاص دهید و این نکات را با خود مرور کنید تا نتایج حیرت‌انگیز آنها را شاهد باشید.

▪ قبل از هر چیز ما نیاز به کسب کمی اعتماد به نفس داریم. این اعتماد به نفس زمانی به دست می‌آید که شما با مرور خاطرات ?? ماه گذشته، موفقیت‌های احتمالی خود را شناسایی و یادداشت نمایید. این موفقیت‌ها حتی می‌تواند شامل نکات کوچکی شود. با لیست کردن موفقیت‌های کوچک و بزرگ سال گذشته، حس رضایت‌مندی و اعتماد به نفس در به سرانجام رساندن تعدادی از کارهایتان در شما به وجود خواهد آمد. حال بهتر است در این مرحله به آنچه می‌خواهید در سال جدید به آن دست یابید، فکر کنید. حتما آرزوهای کوچک و بزرگتان را جایی یادداشت کنید. بهتر است سعی کنید همیشه جلوی چشم‌های‌تان باشند تا همیشه محرک انگیزه‌هایتان شوند. در این مرحله بهتر است جلوی هر یک از اهدافتان یکی دو جمله از حس‌ خودتان، زمانی که به هدف مورد نظر رسیده‌اید، بنویسید. مثلا برای کسی که قصد فراگیری یک زبان خارجی را دارد، یکی از انگیزه‌های قوی‌‌اش می‌تواند این باشد که در سفرهای خارجی، بتواند ارتباط کلامی بهتری با دیگران داشته باشد، یا در رشته مورد علاقه‌اش در یکی از دانشگاه‌های خارجی ادامه تحصیل دهد، پس می‌تواند حس‌اش را پس از دستیابی به هدف مورد نظر به همین سادگی بنویسد.

همان‌طور که برای پیمودن هر مسیری شما نیاز به گام برداشتن‌های متعددی هستید، برای رسیدن به اهداف‌تان هم باید چند مرحله یا گام برای خود تعریف کنید.

▪ تعیین گام‌ها باید روشن و واقع‌بینانه باشند. به‌خاطر داشته باشید که سنگ بزرگ علامت نزدن است. مثلا اگر هدف‌تان یادگیری زبان است، باید با توجه به برنامه کاری و با در نظر گرفتن زمان برای انجام دیگر کارهایتان، وقتی را برای یادگیری زبان به صورت ساعت در روز یا در هفته تعیین نمایید و بر اساس حجم کتاب‌ها و سی‌دی‌های آموزشی یا دیگر ابزارهای یادگیری، توقع داشته باشید که سر ماه یا هر زمانی که بر اساس زمان‌بندی شما مشخص شده، به یک سطح معقول از معلومات برسید.

▪ تعهد در هر کاری یکی از رموز موفقیت است، پس سعی کنید نسبت به اهداف و گام‌های تعیین‌شده برای رسیدن به هدف مورد نظر متعهد باشید و اگر در انجام برنامه‌ریزی روزانه‌تان خللی پیش آمد، در زمانی هر چقدر نزدیک‌تر آن عقب‌افتادگی را از برنامه جبران نمایید.

▪ یکی از عوامل دیگری که می‌تواند ضامن موفقیت شما شود، به اشتراک گذاشتن اهداف و آرزوهای‌تان با کسی است که از هر لحاظ به وی اعتماد دارید و آن فرد را شخصی موفق و هدفمند می‌دانید، حال آن فرد می‌تواند یک دوست یا یکی از اعضای خانواده یا حتی حامی معنوی شما باشد. صحبت در مورد اهداف با این‌گونه افراد و استفاده از تجربیات آنها می‌تواند راهگشای شما شود.

▪ همیشه سعی کنید پیشرفت‌های خود را به صورت روزانه، هفتگی یا ماهانه ثبت کنید. این امر باعث می‌شود که شما بتوانید بینش جدیدی نسبت به عملکردتان پیدا کنید. یک نکته دیگر که حتما باید در نظر داشته باشید، این است که موفقیت یک شبه حاصل نمی‌شود و نیازمند کار مستمر و به اصطلاح گذر زمان است، پس اگر در روزها، هفته‌ها یا ماه‌های اولیه نتایج آن‌چنانی حاصل نشد، نگران نباشید و این نکته را باز در نظر داشته باشید که مساله مهم، حرکت کردن بر اساس برنامه‌ریزی و زمان‌بندی از قبل تعیین شده است. در آخر، اگر در پیمودن این مسیر برنامه‌ریزی‌تان بنا به دلایلی با شکست روبه‌رو شد، سعی کنید با شناسایی عواملی که منجر به شکست شده‌اند، در برنامه‌ریزی مجدد از تجربیات گذشته پلی به سوی موفقیت بسازید و همچنین در این مسیر اگر به موفقیت کوچکی هم دست پیدا کردید، با جشن گرفتن و به خودتان هدیه دادن، از خودتان قدردانی کنید (۱).

▪ به کارهای عقب‌مانده خود سروسامانی بدهید: اگر با یک سری از این کارها همیشه در حال دست‌و‌پنجه نرم کردن هستید و در موعد معین نتوانسته‌اید به آنها عمل کنید، جای مایوس‌ شدن نیست و اگر هنوز دیر نشده، در سال جدید به آنها بپردازید.

▪ قرض‌های خود را صاف کنید: شاید بگویید کسی که به شما پول قرض داده، انتظار دریافت فوری آن را ندارد، اما شاید با این کار نه تنها بار سنگینی را از دوش خود برمی‌دارید، اعتماد قوی‌تری میان خود و فرد موردنظر برقرار می‌کنید و شخصیت قوی‌ خود را به وی نشان خواهید داد.

▪ اشتباهات خود را بپذیرید و عذرخواهی کنید: به یاد داشته باشید که شما این کار را فقط به خاطر خودتان و با فروتنی کامل انجام می‌دهید. انتظار رفتار متقابل را نداشته باشید. به سادگی معذرت‌خواهی کنید تا در وجود خود و دیگران آرامش به وجود آورید.

▪ نامه‌ای بی‌ریا بنویسید: سعی کنید با دست خط خود و روی کاغذ، نامه زنده‌ای برای کسی که تاثیر مثبتی بر زندگی‌تان داشته و دارد، بنویسید. حتما با کلماتی ساده سعی کنید احساس باارزش خود را به وی منتقل کنید و از او بابت احساس زیبایی که در وجود شما نهاده، سپاسگزاری کنید. به طور حتم وی از اینکه شما قدردان محبت‌هایش بوده‌اید، خوشحال خواهد شد.

(۱) گروه خبرگان عصر نوین

دکتر شادی کلاهدوزان