چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
چرا فست فود این قدر مغضوب است؟
خیلی از کارشناسان بهداشت و سلامت در سراسر دنیا به مقابله با فست فود برخاستهاند و دعاوی حقوقی زیادی صورت می گیرد که یک طرف آن صاحبان صنایع فست فود قرار دارند. اما این سوال، جوابهای زیادی می تواند داشته باشد.
برای حفظ و نگهداری دراز مدت غذاهای حاضری و خوشطعم کردن آنها، از افزودنیهای متعددی استفاده می شود. این افزودنیها به همراه دیگر فرآیندهایی که روی غذا انجام می شود، موجب از دست رفتن بخش زیادی از ارزش غذایی فست فود می شود. از طرف دیگر، کارشناسان معتقدند که گسترش فست فود یعنی گسترش چاقی. چاقی هم یعنی افزایش بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت، سرطان روده، سرطان معده، سرطان سینه، آرتروز، فشار خون بالا، نازایی و ... .
شهروندانی که در نزدیکی رستورانهای فست فود زندگی می کنند و کمتر به خواربار فروشیها و سوپر مارکتهای حاوی مواد غذایی متنوع دسترسی دارند، عمرشان کوتاهتر می شود و اغلب دچار مرگ زود هنگام می گردند. این گزارش نشان داد که این افراد بیشتر در اثر ابتلاء به بیماریهایی چون دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی جان خود را از دست می دهند.
کارشناسان سلامت، دلایل متعدد دیگری نیز برای دوری از فست فود دارند:
۱) بیشتر غذاهای حاضر در منوی این رستورانها از نظر محتوای کالری، چربی، قند و نمک بسیار بالاتر از حد استاندارد و بهداشتی است. و شانس ابتلاء به دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش می دهد.
۲) بیشتر غذاهایی که در این رستورانها عرضه می شود، به شکل سرخ شده است و بدتر از آن، اینکه برای سرخ کردن این غذاها از روغنهای نباتی جامد استفاده می کنند. درصد اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در این روغنها بالاست. کارشناسان به اسیدهای چرب ترانس می گویند چربی قاتل (Killer Fat). این چربی، همان چربیای است که در دیواره ی سرخرگها رسوب کرده و آنها را مسدود می کند.
۳) وعدههای غذایی فست فود از نظر اندازه می تواند بسیار بزرگ تر از یک وعده ی غذای خانگی باشد. به علاوه، انرژی موجود در آن، بسیار بیشتر از یک وعده غذای خانگی در همان حجم است.
۴) نوع تبلیغات و بازاریابی آنها فریبنده است و کودکان را دچار عادات غذایی ناسالم می کند. استفاده ی زیاد از طعم دهندهها، روغنهای اشباع، مواد قندی و نمک، طعم خوشمزهای به این نوع غذاها می دهد و ذائقه ی بچهها و حتی بزرگسالان را گمراه می کند و آنها را به سمت مصرف هر چه بیشتر سوق می دهد.
۵) بسته بندیهای فست فود متعدد است و می تواند، از حیث بازیافت برای محیط زیست زیانآور باشد.
۶) گسترش فست فود، فراگیری و تنوع غذاهای بومی را کم می کند. به عبارت دیگر، باعث می شود افراد غذاهای سنتی خودشان را فراموش کنند. غذاهای سنتی بخشی از فرهنگ یک ملت است.
۷) مصرف گسترده ی فست فود سبب می شود، میزها و سفرههای غذا در خانوادهها به فراموشی سپرده شود و فرصت دور هم جمع شدن از خانوادهها گرفته شود.
۸) بسیاری از رستورانهای فست فود به شکل زنجیرهای اداره می شوند. این امر می تواند فرصت اشتغال را از کاسبان و فروشندگان خردهپا بگیرد.
۹) در بسیاری از رستورانهای فست فود با توجه به ازدحام مشتری و تعدد سفارشها، نظافت به شکل تمام و کمال رعایت نمی شود.
بررسی ۱۰۰۰ شعبه از ۱۰ تا از بهترین رستورانهای زنجیرهای فست فود در ۳۸ ایالت آمریکا نشان داد که تنها تعداد کمی از آنها نظافت را در حد مطلوب رعایت میکنند. در بیش از ۶۰ درصد این رستورانها، کارکنان پیش از آغاز به کار، دستهای خود را نمی شستند و از دستکش استفاده نمی کردند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست