چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ توصیه غذایی برای ماه رمضان


۱۰ توصیه غذایی برای ماه رمضان

تغذیه صحیح در ماه رمضان از اهمیت بسیاری برخوردار است از نظر تغذیه ای روزه بی سحری به هیچ عنوان توصیه نمی گردد, چرا که در افرادی که بی سحری روزه می گیرند کمبود بیش از حد انرژی باعث می شود بدن از منابع چربی برای تأمین انرژی استفاده کند و در اثر سوخت ناقص چربی ها, ترکیبات ستونی در بدن ایجاد می شوند که منجر به ایجاد بوی بد دهان, سردرد و دردهای عضلانی می شود

تغذیه صحیح در ماه رمضان از اهمیت بسیاری برخوردار است. از نظر تغذیه ای روزه بی سحری به هیچ عنوان توصیه نمی گردد، چرا که در افرادی که بی سحری روزه می گیرند کمبود بیش از حد انرژی باعث می شود بدن از منابع چربی برای تأمین انرژی استفاده کند و در اثر سوخت ناقص چربی ها، ترکیبات ستونی در بدن ایجاد می شوند که منجر به ایجاد بوی بد دهان، سردرد و دردهای عضلانی می شود.

یک روزه دار در طول روز با کمبود آب، نمک ها و قند مواجه است بنابراین باید در هنگام افطار به نحو شایسته ای این کمبودها جبران شوند. مصرف تمام مواد غذایی باید روی اصول و برنامه باشد، یعنی باید روزانه از هر پنج گروه غذایی مصرف شود تا موادمغذی مورد نیاز بدن تامین گردد.

- بیشتر انرژی بدن باید با خوردن سحری تامین شود پس سحری خوردن را حذف نکنید.

- بعد از خوردن سحری حتی الامکان نخوابید، چون وضعیت درازکش سبب برگشت مواد به مری و ترش کردن می شود.

- شروع افطار با مایعات گرمی مانند آب، چای، شیر، سوپ، سبزیجات به همراه چند عدد خرما مناسب است.

- خرما میوه بسیار مغذی و کاملی می باشد که می تواند به همراه چای یا آب جوش در افطار میل شود. خرما منبع مناسبی از مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، منیزیم، روی، کلسیم و فسفر و ویتامین های A B۱B۲ بیوتین، اسیدفولیک، و ویتامین C می باشد.

- غذای افطار باید سبک بوده و سریع هضم شود.

- هر روز بعد از افطار (یک تا دو ساعت بعد) سعی کنید ۳-۲ عدد میوه متوسط مصرف کنید. البته از آبمیوه نیز می توان استفاده کرد، به شرطی که آبمیوه طبیعی باشد.

- سعی کنید به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب پز و بخارپز استفاده کنید.

- از پنج گروه اصلی غذایی مصرف کنید.

- از تغییرات شدید در عادات غذایی و خوردن غذاهای نامأنوس یا غذاهایی که ناراحتی به وجود می آورند خودداری کنید.

- به جای مصرف زولبیا و بامیه در ماه مبارک رمضان، از کشمش و خرما استفاده کنید.

● با نوشیدنی گرم افطار کنید

از آنجا که نوشیدنی های بسیار خنک و یا چای داغ در هنگام افطار، تشنگی و عطش را بیشتر می کند لذا شروع افطار با یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل توصیه می شود.

درماه مبارک رمضان لازم است از تمام گروه های غذایی استفاده شود. با روزه داری و حذف یک وعده غذایی که در حدود ۰۰۶ کالری است، انرژی های ذخیره شده مازاد بر نیاز بدن که به صورت چربی انباشته شده است، کاهش یافته و باعث می شود نوعی جرم گیری در تمام ارگان های حساس اتفاق بیفتد و برخی سموم نیز از بدن خارج شوند.

از زمان سحر تا افطار در یک فاصله طولانی، فعالیت سیستم گوارشی کم می شود و با فرارسیدن زمان افطار، تغییراتی در بدن به وجود می آید که باید با کمک تغذیه آن را به درستی تنظیم کرد. شروع افطار با نمک و آب جوش، بدن را آماده دریافت موادغذایی دیگر می کند. پس از آن استفاده از یک لیوان شیر همراه با خرما، کشمش و عسل بسیار مناسب است و می تواند قندی را که بدن لازم دارد از منابع طبیعی دریافت و جبران کند.

از این میان خرما، علاوه بر قند طبیعی، سرشار از حیات است و حاوی مواد مغذی و با ارزشی چون آهن و منیزیم است.

البته ممکن است مصرف شیر برای برخی افراد مضر باشد، لذا استفاده مخلوطی از آب و آب میوه تازه و یا سوپ رقیق جو با ترکیب سبزیجات و غلات که با آب مرغ یا آب گوشت بدون چربی تهیه شده اند برای شروع افطار در این افراد مناسب هستند.

استفاده از شیربرنج و فرنی که با قطعات میوه های خشک و خلال بادام غنی شده است و یا نان سنگک به همراه پنیر و گردو هم مطلوب هستند. لازم به ذکر است آرام خوردن غذا و افراط نکردن در مصرف آن نیز باید مورد توجه قراربگیرد. اجتناب از نوشیدنی های بسیار خنک بویژه نوشیدنی های گازدار و چای داغ و پی درپی نه تنها کمکی به فرد نمی کند بلکه عطش وی را نیز بیشتر می کند.

سبزیجات علاوه بر این که از خشکی مزاج جلوگیری می کند، از این حیث که آب فراوان دارند و این آب به صورت ژلی در دستگاه گوارش باقی می ماند به تدریج آب مورد نیاز بدن را در طول روز تأمین می کند. منابع حاوی فیبر چون غلات و حبوبات و انواع سالادها و سبزیجات تازه که با روغن زیتون و آب لیموی تازه تهیه شده اند برای تأمین ریزمغذی ها و حفظ طراوت و شادابی در هنگام روزه داری مفید هستند.