چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

۵ سوال رنگی


۵ سوال رنگی

۱.چرا بعضی از محصولات غذایی دهان را رنگی می‌کنند؟
این به نوع رنگ مورد استفاده در خوراکی مربوط می‌شود. انواع رنگ‌های طبیعی، شبه طبیعی و صنعتی موجود در خوراکی‌های مختلف که در …

۱.چرا بعضی از محصولات غذایی دهان را رنگی می‌کنند؟

این به نوع رنگ مورد استفاده در خوراکی مربوط می‌شود. انواع رنگ‌های طبیعی، شبه طبیعی و صنعتی موجود در خوراکی‌های مختلف که در آب محلول‌ هستند، با ورود به محیط دهان در بزاق حل می‌شوند و دهان، لب‌ها و حتی دندان‌ها را رنگی می‌کنند. رنگ‌های خوراکی محلول در آب معمولا در موادغذایی پر آب و رنگ‌های محلول در چربی (نامحلول در آب) در خوراکی‌های خشک یا روغنی استفاده می‌شوند مثلا روکش‌های شکلات، آدامس و اسمارتیز.

۲.رنگ‌های مصنوعی از کی وارد صنعت غذا شدند؟

تا قرن بیستم تمام کشورها با استفاده از مواد گیاهی رنگ خوراکی‌ها را افزایش می‌دادند مثل بستنی سنتی که با زعفران زرد می‌شود. زردچوبه، فلفل قرمز، عصاره چغندر قند و گلبرگ بسیاری از گل‌ها هم از دیگر گیاهان و ادویه‌هایی بودند که برای رنگ دادن به موادغذایی استفاده می‌شدند. البته در آن زمان هم گاهی افراد متقلب وجود داشتند و مثلا برخی نانواها برای سفیدکردن نانشان از گچ یا برای تهیه آبنبات از سرب سفید، سرب قرمز، برخی نمک‌های آبی مس یا موادشیمیایی سبز استفاده می‌‌کردند اما کم‌کم شیمیدان‌ها توانستند از قطران زغال سنگ رنگ‌های مصنوعی بسازند و با تحقیق و بررسی‌های طولانی‌مدت، فرمول رنگ‌های شیمیایی به دست آمد. تا اوایل قرن بیستم، حدود ۶۹۵ نوع رنگ صنعتی ساخته شد که ۸۰ نوع آن در بازار وجود داشت. در سال ۱۹۳۸ سازمان‌های بهداشتی فقط ۱۵ نوع از این ‌رنگ‌ها را تایید کردند و امروزه ۶ نوع از آنها مصرف می‌شوند.

۳.رنگ‌های مدرن مضر نیستند؟

اگرچه سازندگان رنگ‌ها دیگر از جیوه یا آرسنیک استفاده نمی‌کنند اما سازمان غذا و داروی آمریکا هرازگاهی برخی از این رنگ‌ها را از فهرست رنگ‌های مجاز خوراکی حذف می‌کند زیرا مطالعه‌های محققان نشان می‌دهد برخی از آنها سرطان‌زا هستند. هر یک از ۷ رنگ اصلی خوراکی چند نوع دارند و اگر مثلا نوعی رنگ قرمز مضر اعلام شود، همیشه جایگزینی برای آن وجود دارد.

۴.رنگ قهوه‌ای چطور ایجاد می‌شود؟

بسیاری از خوراکی‌های قهوه‌ای با کارامل رنگی می‌شوند. کارامل از حرارت قندها به دست می‌آید و در صنایع نوشابه?سازی، سرکه‌سازی، سس‌ سویا، برخی چیپس‌ها و شکلات‌ها کاربرد دارد.

۵.رنگ آبی چطور تولید می‌شود؟

ترکیب‌های شیمیایی متعددی رنگ آبی را ایجاد می‌کنند اما سازمان جهانی غذا و دارو فقط ۲ نوع این رنگ‌های آبی را تایید کرده؛ یکی از این دو نوع رنگ آبی از مواد روغنی و دیگری از ماده‌ای مشابه رنگ‌های مورد استفاده در نساجی و صنایع جین تولید می‌شود.