جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

گزارش ۵۶۷ صفحه ای كمیسیون ۱۱ سپتامبر در كتابخانه های عمومی و اینترنت - در این گزارش از ایران نام برده شده است (در این روز ۲۴ جولای)


پنجشنبه۲۲ ژوئیه ۲۰۰۴ گزارش كامل كمیسیون حقیقت یاب دو حزبی رسیدگی به رویدادهای ۱۱ سپتامبر كه برخی ضعف های اطلاعاتی ایالات متحده را آشگار كرد جهت مطالعه و نیز استفاده به صورت …

پنجشنبه۲۲ ژوئیه ۲۰۰۴ گزارش كامل كمیسیون حقیقت یاب دو حزبی رسیدگی به رویدادهای ۱۱ سپتامبر كه برخی ضعف های اطلاعاتی ایالات متحده را آشگار كرد جهت مطالعه و نیز استفاده به صورت سند در نوشتن كتاب و مقاله در كتابخانه های عمومی این كشور و سایت اینترنتی كمیسیون قرار گرفت. قبلا خلاصه ای از آن به رسانه ها داده شده بود. در سالهای اخیر، هر سازمان، مقام ، مرجع و نیز افراد ترجیح می دهند كه متن نظرات ، تصمیمات، كارها و نتیجه گیری های خود را در وب سایت خود قرار دهند تا رسانه ها و افراد در صورت تمایل از آن استفاده كنند. دیگر، مانند گذشته نخست هر اطلاعیه ای در اختیار رسانه ها قرار نمی گیرد. هدف، آن طور كه در كتابهای مرجع و درسی آمده است این است كه مردم بدانند هر رسانه چه قسمتهایی را انتخاب و بزرگ كرده و چه تحریف هایی در متن شده است تا درك واقعی داشته باشد.

در این گزارش طولانی كه ده نماینده ارشد از دو حزب اصلی آمریكا ۲۰ ماه برای تهیه آن كار و فعالیت كردند و از مقامات ذیربط از جمله دو رئیس جمهور تحقیق بعمل آوردند و اسناد عادی و طبقه بندی شده حتی یادداشتهای مبادله شده مقامات را از موسسات مربوط گرفتند چنین آمده است:

سران آمریكا در دو دوره اخیر ( رئیس جمهوری فعلی و سابق ) موفق نشدند از وقوع رویدادهای ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ كه در تاریخ جهان بی سابقه بود و ضمن آن نزدیك به سه هزار تن كشته شدند پیشگیری و دست كم تلفات و زیانهای آن را محدود كنند و از پیشروی القاعده كه از پیش از آن اطلاع داشتند و بر هدف و نیاتش واقف بودند جلوگیری بعمل آورند.

كمیسیون در گزارش خود هشدار داده است:

آمریكا امن نیست و برای رفع این ضعف باید تغییرات وسیع در سازمان اداری، سلسله مراتب و روش ها ( چگونگی اطلاع یابی و تحلیل اطلاعات و دادن هشدار به مقامات بالاتر و در صدر آنان رئیس كشور )در موسسات ۱۵ گانه اطلاعاتی ـ امنیتی آمریكا از جمله قراردادن آنها زیر نظر یك وزیر( به صورت یك وزارت اطلاعات در آوردن آنها ) بعمل آید .

گزارش كمیسیون تاكید بر آن دارد كه هر دو رئیس جمهور ( بوش و كلینتون ) تقدم را به مبارزه با تروریسم نداده بودند.

نكته مهم دیگر گزارش كه ضربه به جورج بوش تلقی شده است ، و به همین گونه در تاریخ ضبط خواهد شد و اشغال نظامی عراق را پیچیده و یك خطا نشان خواهد داد این بوده كه كمیسیون نوشته است:

«صدام حسین و دولت او رابطه ای با القاعده و دستی در رویداد ۱۱ سپتامبر نداشتند، ولی حكومت بوش پس از وقوع این رویداد تلاش كرد كه آن را به دولت بغداد بچسباند(ارتباط دهد) تا دلیلی برای اشغال نظامی عراق داشته باشد.».

در این زمینه، یكی از اسناد كمیسیون كه یادداشت مورخ ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۱ پال وولفوویتس معاون وزارت دفاع به رامسفلد وزیر دفاع است از این قرار است:

... اگر ده در صد هم احتمال باشد كه القاعده با صدام ارتباط داشته، باید از آن استفاده كرد و تقدم را به مداخله قطعی عراق و این كه یك تهدید بی چون و چرا برای آمریكا است داد و ....

در گزارش آمده است كه دست كم هشت تن از ۱۹ نفری كه در ایجاد رویداد ۱۱ سپتامبر دست داشتند از خاك ایران عبور كرده و از قرارگاه القاعده در افغانستان خود را به آمریكا رسانده بودند ولی هنوز دلیلی كه نشان دهد ایران قبلا از تصمیم آنان به ایجاد رویداد آگاه بوده و یا همكاری داشته به دست نیامده است.

در پی انتشار این گزارش، قوه مقننه آمریكا تصمیم گرفته است كه در اوت ۲۰۰۴ به آن رسیدگی كند و ضعف هایی را كه اعضای كمیسیون كشف كرده اند با وضع قانون بر طرف سازد.

جان كری نامزد دمكراتها كه در این هفته در كنوانسیون این حزب در شهر بوستون رسما تعیین خواهد شد با استناد به این گزارش ( سند ) گفته است كه حكومت بوش می توانست به موقع اقدام و از رویداد ۱۱ سپتامبر جلوگیری بعمل آورد و بنابراین به سود آمریكاییان است كه در انتخابات آینده این دولت را كه از اسناد و واقعیات به گونه ای دلخواه و گزینشی استفاده می كند تغییر دهند.

مفسران روزنامه ها در مقالات روز شنبه گزارش مستند كمیسیون را به زیان جورج بوش و تضعیف موقع او خوانده اند.

دکتر نوشیروان کیهانی زاده