شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

۱۴ نکته برای خوشگذرانی بی خطر


۱۴ نکته برای خوشگذرانی بی خطر

فعالیت های تابستانی بیشتر همراه با خراش و جراحت است, تازه اگر مشکل جدی تری ایجاد نشود

آخرین زنگ مدرسه که به صدا درمی‌آید، بچه‌ها به سمت در خروج هجوم می‌آورند و والدین هم به سمت جعبه کمک‌های اولیه. فعالیت‌های تابستانی بیشتر همراه با خراش و جراحت است، تازه اگر مشکل جدی‌تری ایجاد نشود. کمپین ملی محافظت از کودکان ایالات متحده تخمین می‌زند که هر سال یک کودک از میان ۴ کودک بین سنین یک تا ۱۴ سال، در فصل تابستان در این کشور دچار آسیب شده و نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارد. ۴۰ درصد از این آسیب‌ها نیاز به اقدام فوری دارد و ۴۲ درصد از تمام آسیب‌هایی که بین خرداد تا شهریور اتفاق می‌افتد، منجر به مرگ می‌شود. در ایران با آنکه آمار دقیقی از جراحت های تابستانی به دست نیامده، اما با بررسی میزان مراجعات به اورژانس می توان گفت رقم چشمگیری را شامل می شود. اما می‌توان با آموزش والدین و بچه‌ها درباره نحوه ایمن ماندن در تعطیلات تابستان از ۹۰ درصد این حوادث پیشگیری کرد. در اینجا برخی‌ راه‌هایی را که می‌تواند کمک کند با انجام آنها تابستان کم‌خطری در انتظارتان باشد، مرور می‌کنیم.

● ایمنی زمین بازی اهمیت زیادی دارد

هر سال بیش از ۲۰۵ هزار کودک به‌دلیل آسیب‌هایی که مربوط به زمین بازی است به اورژانس مراجعه می‌کنند. درحالی‌که بسیاری از این آسیب‌ها می‌تواند با کمی احتیاط و نظارت بزرگسالان پیشگیری شود.

باید قبل از اجازه استفاده کودکان، تجهیزات زمین بازی بررسی شود. به‌عنوان مثال اینکه سطوح تاب و سرسره زیادی گرم نباشند یا اگر طنابی در زمین بازی استفاده می‌شود، سست نباشد. بهتر است زمین بازی با سطوح نرم پوشیده شده باشد تا بتواند خطر ضربه به سر یا سایر آسیب‌های شدید را کاهش دهد.

● تجهیزات ورزشی را چک کنید

کلاه تنها وسیله ایمنی کودک نیست و تمام تجهیزات ورزشی باید خوب نگهداری شده و از نظر اندازه مناسب فرزند شما باشد. بچه‌ها در طول یک سال بزرگ می‌شوند و بنابراین باید وسایل‌شان مناسب سن‌شان تهیه شود. آیا دوچرخه او هنوز اندازه‌اش است؟ کوچک بودن دوچرخه، کفش اسکیت و... می‌تواند زمینه‌ساز آسیب دیدن فرزندتان شود. اگر کودک‌تان عازم اردوی تابستانی است باید از ایمنی مکان اردو نیز مطمئن شوید.

● از گرما و کم‌آبی پیشگیری کنید

شاید این‌ نکته به‌نظر بسیار ساده بیاید که البته همین سادگی دلیل فراموش کردن اهمیت آن است. کودکان نیاز به آب دارند و نباید کم‌آب شوند. بازی در آفتاب داغ و بدون استراحت منجر به خستگی و گرمازدگی کودک می‌شود. توصیه می‌شود قبل از بازی و ورزش آب کافی به کودکان داده شود. نوشیدن ۲ تا ۳ لیوان آب حدود ۲ ساعت قبل از بازی و پیش از آن استراحت حدود ۲۰ دقیقه‌ای یا بیشتر می‌تواند ساعت بازی را برای آنها دلپذیر کند.

● قفسه مواد شیمیایی باید قفل شود

در تابستان بچه‌ها بیشتر اوقات‌شان را در خانه سپری می‌کنند. بنابراین ممکن است کنجکاوی‌شان گل کند و بروند دنبال چیزهایی که نباید بروند؛ از جمله مواد شوینده و پاک‌کننده‌ها. این وسایل باید از دسترس بچه‌ها دور باشد. توصیه می‌شود مواد شیمیایی و شوینده‌ها را در کابینتی بگذارید که بتوانید در آن را قفل کنید. مواد بالقوه مسموم‌کننده باید از دسترس بچه‌ها دور باشد. نکته مهم دیگر داروها هستند. بطری‌های دارو می‌تواند کودکان کنجکاو را وسوسه کند. این بدان معناست که باید قفسه‌ داروها هم چفت و بست درستی داشته باشد تا وسایل وسوسه شدن بچه‌ها فراهم نشود. هیچ وقت هیچ ماده شیمیایی را از ظرفش به بطری آب و نوشابه یا هر چیز دیگری که ممکن است موجب شود، کودک آن را با نوشیدنی اشتباه بگیرید انتقال ندهید، زیرا ممکن است به‌عنوان میان‌وعده مصرف شود.

● حواستان به دریا باشد

بین سنین یک تا ۱۴ سال غرق شدن دومین علت مرگ محسوب می‌شود. والدین باید مطمئن شوند فرزندشان شنا را خوب بلد است. وقتی کودک در آب دریا، دریاچه، استخر و رودخانه شنا می‌کند، حتما باید یک بزرگسال که شنا را خوب بلد است بر او نظارت داشته باشد. بهتر است کودکتان در حال شنا با کسی همراه باشد اما نباید به‌گونه‌ای باشد که کودک از بزرگسال چشم بر ندارد و شنا کردن خودش را هم از یاد ببرد. اگر استخر شخصی دارید، مطمئن شوید حفاظ لازم برای جدا شدن بخش عمیق از کم‌عمق وجود دارد. ضمن آنکه هیچگاه بچه‌ها را تنها به استخر نفرستید و خودتان هم با آنها همراه شوید و حواستان به آنها باشد. با مراقبت کافی می‌توان از ۵۰ تا ۹۰ درصد از حوادث غرق‌شدگی پیشگیری کرد.

● زمانی را برای گرم کردن اختصاص دهید

آسیب‌های ورزشی می‌تواند سرگرمی تابستان را به یک بحران تبدیل کند. این بسیار مهم است که بچه‌ها قبل از بازی بدنشان را گرم کنند و یک راست سراغ بازی نروند. مجموعه‌ای از حرکات کششی و نرمش‌های مناسب می‌تواند عضلات کودکان را برای بازی آماده کند. به ورزشکار کوچکتان درباره تکنیک‌های آماده‌سازی توضیح دهید و مطمئن شوید با توجه به اینکه او خودش مربی خودش است، آنها را انجام می‌دهد. به‌عنوان مثال پریدن و فرود آمدن با زانوهای خم شده، می‌تواند یک راه مناسب برای حفاظت از مفاصل این قسمت باشد.

● یک جعبه کمک‌های اولیه همراه داشته باشید

پزشکان توصیه می‌کنند، والدین یک جعبه کمک‌های اولیه مجهز با دسترسی آسان در اختیار داشته باشند. شما هیچ وقت نمی‌دانید ممکن است چه اتفاقی برای فرزندتان بیفتد. اگر کودکتان به یک اردو رفت یا با دیگر بچه‌ها به تماشای تئاتر رفت با بزرگسالانی که مسئول بچه‌ها هستند، صحبت کنید و مطمئن شوید این تیم نیز مجهز به جعبه کمک‌های اولیه است. شما می‌توانید یک جعبه کمک‌های اولیه از داروخانه محلتان بخرید و بعد آن را با چیزهایی مثل شماره تلفن متخصص اطفال، بیمه و فهرستی از مواردی که کودک به آنها حساسیت دارد، تکمیل کنید. اگر فردی در خانواده‌تان شرایطی دارد که نیاز به داروی فوری دارد، آن را هم به جعبه اضافه کنید. مطمئن باشید جعبه را در جای مناسبی نگهداری می‌کنید. هر چند وقت یک‌بار هم داروهایی که تاریخ انقضای‌شان گذشته با داروهای جدید جایگزین کنید.

● مراقب نیش حشرات باشید

حشرات این روزها تبدیل به مزاحمانی شده‌اند که بیشتر یا ناقل ویروس هستند یا بیمارهای دیگر. اگر در جایی که زندگی می‌کنید احتمال وجود پشه، ساس و کنه وجود دارد، باید کودکتان را در برابر آنها محافظت کنید. نگاهی به درختانی که کودکتان در کنار آن بازی می‌کند، بیندازید آیا آنها خوب نگهداری شده‌اند؟ بد نیست در پایان روز کودک خود را از نظر وجود یا نبود کنه بررسی کنید و اگر با مورد مشکوکی برخورد کردید، حتما با پزشک‌تان تماس بگیرید.مواد دافع حشرات می‌توانند آنها را دور نگه دارند اما باید با احتیاط استفاده شوند. بهتر است به برچسب حشره‌کش‌ها نگاه کنید و براساس دستورالعمل‌ها از آنها استفاده کنید. حواستان باشد که از اسپری‌های حشره‌کش بیشتر از یک بار در روز استفاده نکنید. توصیه این است که محصولات حاوی اکالیپتوس را به جای حشره‌کش‌های سمی امتحان کنید. مراقب باشید هیچ‌وقت از حشره‌کش‌ها در کنار نوزادان استفاده نکنید.

● کودکان را از نظر آفتاب‌سوختگی بررسی کنید

اشعه خورشید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر بیشترین تابش را دارد. به‌خصوص در این ساعت‌ها اگر کودکان مدت طولانی در مقابل نور خورشید باشند، در معرض خطر آفتاب سوختگی قرار می‌گیرند. لباس، سایه‌بان و کرم ضدآفتاب وسایل خوبی برای محافظت از پوست فرزندتان هستند. کودک خود را به کلاه، عینک آفتابی که اشعه ماوراءبنفش را دفع کند و لباس‌های نخی مجهز کنید. کرم ضدآفتاب فرزندتان باید SPF حدود ۱۵ یا بالاتر داشته باشد و هر ۲ ساعت یک بار تجدید شود. از استفاده از لوسیون‌هایی که با کرم ضدآفتاب ترکیب شده‌اند خودداری کنید زیرا کرم‌های ضدآفتاب بیشتر از کرم‌های روزانه باید در طول روز استفاده شوند.

● کلاه ایمنی یکی از ملزومات دوچرخه‌سواری است

براساس اعلام مرکز پیشگیری و کنترل سوانح، سقوط ناگهانی یکی از علت‌های آسیب دوران کودکی است. معمولا سقوط ناگهانی باعث مجروح شدن دست، پا و سر می‌شود. وقتی بچه‌ها از دوچرخه می‌افتند ممکن است سرشان هم آسیب ببیند. هر سال ۳۰۰ هزار کودک به‌دلیل جراحات مربوط به دوچرخه‌سواری راهی اورژانس می‌شوند، درحالی‌که پوشیدن کلاه ایمنی می‌تواند به کاهش خطر آسیب‌های مغزی ناشی از افتادن از دوچرخه کمک کند. والدین می‌توانند خطر جراحت سر را با تجهیز کودک به کلاه تا ۸۵ درصد کاهش دهند. هر وقت کودک بخواهد دوچرخه‌سواری یا اسکیت‌سواری کند، حتما باید از کلاه ایمنی استفاده کند. یک نگاه دقیق به کلاه ایمنی سال گذشته کودکتان بیندازید تا اگر جایی از آن دچار مشکل است آن را تعویض کنید، زیرا کلاه‌ها براساس سن و سال ممکن است کوچک شوند یا حتی از تابستان قبل شکستگی داشته باشند. توجه کنید که چگونه بسیاری از تصادفات بر اثر استفاده از کلاه کاهش پیدا می‌کند. بعد از تصادفات کوچک و بزرگ حتما کلاه فرزندتان را با یک کلاه نو عوض کنید.

● مسمومیت غذایی را فراموش نکنید

فصل تابستان فصل رستوران رفتن و خوردن غذاهای متنوع است، درحالی‌که باکتری‌ها و ویروس‌های زیادی می‌تواند در اثر گرما به وسیله غذا منتقل شود. بیماری‌های منتقله از غذا به‌طور معمول شامل تهوع، گرفتگی معده، استفراغ و اسهال است. یکی از بهترین‌ راه‌ها برای جلوگیری از مسمومیت غذایی در طول فصل تابستان این است که از سلامت مواد‌غذایی مانند سس مایونز، شیر، تخم‌مرغ، گوشت، مرغ و غذاهای دریایی اطمینان حاصل کنید. این مواد در دمای اتاق بیش از یک تا ۲ ساعت نمی‌مانند.