شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

خواص و ویتامین های موجود در انواع سبزی ها و میوه ها


خواص و ویتامین های موجود در انواع سبزی ها و میوه ها

سیب برای بیماری های کبدی, فربهی, سنگ کیسهٔ صفرا, سستی اعصاب, امراض روده ای و معدی, بی خوابی, تصلب شرائین, روماتیسم, امراض قلبی, تنگی نفس و اسهال مفید است هضم غذا را آسان می سازد, مواد سمی بدن را دفع می کند, اشتهاآور, مولد خون, روشن کنندهٔ پوست, تب بر, مقوی مغز, ضدعفونی کننده معده, نقرس, امراض ریوی و کبدی می باشد

● لوبیا سبز

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

تقویت کنندهٔ قلب

● گوجه‌فرنگی

سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای درمان نقرس، روماتیسم، اسکوربوت، سرطان و کم‌خونی مفید است.

● اسفناج

سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا

▪ ویژگی‌های درمانی:

عصارهٔ اسفناج جهت پیشگیری از بروز پیوره و تقویت لثه‌ها مفید است، ضدسرطان و ملین بوده و گویچه‌ها (گلبول‌های) سرخ خون را می‌افزاید.

● مارچوبه

سرشار از ویتامین‌های آ و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مدّر و ریشهٔ پختهٔ آن برای بیماران قلبی، امراض صفراوی و طحال فایده دارد.

● چغندر

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای بیماری‌های قلبی، کبد، تنظیم فشار و نقرس مفید است، اشتهاآور و مقوی هم می‌باشد.

● ترب

سرشار از ویتامین‌های آ و ب

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای بواسیر، سل، سیاتیک، درد اعصاب، روماتیسم، سنگ مثانه، آنژین و احتقان خون مفید است و ضدسرفه و ادرارآور می‌باشد. ترب سیاه ضد اسکوربوت است.

● پونه

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای تسکین اعصاب، رفع سکسکه، تشنج و اسهال مفید بوده و محرک قوه هاضمه است.

● هویج

سرشار از ویتامین‌های آ، ب، ث و کا

▪ ویژگی‌های درمانی:

معده، زخم روده، فشار خون و سوءهاضمه مفید است. هویج دارای یک مادۀ ضدعفونی کننده و تصفیه کنندهٔ خون است، دافع تشنگی و امراض مثانه، ضداسهال، اشتهاآور، مدّر و ضدکرم و یبوست می‌باشد.

● پیاز

سرشار از ویتامین‌‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای درمان ضعف اعصاب و بی‌خوابی تجویز می‌شود. غذا را زود هضم می‌کند. ضدسرماخوردگی و ادرارآور است. برای معالجهٔ ناراحتی‌های سینه مخصوصاً سل مفید می‌باشد و در درمان عوارض کبدی و سنگ مثانه اثر دارد. باید دانست که پیاز پوست کنده، میکروب فزون‌تری را از هوا به خود می‌گیرد.

● جو

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مخصوص تقویت بنیه است.

● بادمجان

▪ ویژگی‌های درمانی:

ادرارآور (مدّر) و ملیّن است و به منظور مداوای زخم معده تجویز می‌شود.

● باقلا

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مقوی، ادرارآور (مدّر)، مسکن دردها و ضد شکم روش (اسهال)

● جعفری

سرشار از ویتامین‌های آ و ب

▪ ویژگی‌های درمانی:

ضد شکم روش (اسهال) و ضد سرطان، مدر، ضدعفونی و تصفیه کنندهٔ خون به شمار می‌رود.

● سیر

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

ضدعفونی کنندهٔ میکروب‌های معده و دستگاه تنفسی، ضداسهال، برای درمان برنشیت، گریپ، سل و وبا مفید است. فشار خون را پائین می‌آورد، ضدروماتیسم، نقرس، ادرارآور، دشمن کرم کدو، ضد فراموشی و کندذهنی می‌باشد.

● کدو

سرشار از ویتامین آ

▪ ویژگی‌های درمانی:

هضم آن آسان، ادرارآور و مناسب برنامهٔ غذائی لاغری است.

● نخودفرنگی (نخود سبز)

سرشار از ویتامین‌های ب، ث و د

▪ ویژگی‌های درمانی:

به‌عنوان تب‌بر، ازدیاد شیر بانوان شیرده و جهت تغذیهٔ عمومی روزانه معمول است و از آب، پروتئین، هیدرات‌های کربن و مقداری املاح معدنی برخوردار می‌باشد.

● نعناع

▪ ویژگی‌های درمانی:

ویژه بیماران تنفسی و امراض قلبی، ملین، ضدعفونی کننده و برای رفع سردرد مفید بوده و دم کردهٔ آن آرام‌بخش اعصاب است.

● تره

▪ ویژگی‌های درمانی:

ضد کم‌خونی، ملین و ادرارآور است و برگ تره برای مداوای اگزما و زخم‌های چرکی فایده دارد.

● سیب‌زمینی

سرشار از ویتامین ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

نیروبخش، هضم و جذب آن آسان برای معده، کبد، روده و مرض قند مفید بوده و مناسب پرهیز غذائی (رژیم) لاغری است.

● شلغم

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

تقویت کنندهٔ نسوج مختلف، چربی خون را خنثی می‌کند، مدافع خوبی در برابر میکروب‌ها و برگش زیاد کنندهٔ گویچه‌ها (گلبول‌های) سرخ خون است. یاخته‌های عصبی را هم تقویت می‌کند.

● کلم

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

تصفیه کنندهٔ خون، معالج کرم معده و ضدعفونی کنندهٔ روده‌هاست، برگ کلم پاکیزه روی ورم‌های روماتیسمی اثر شفابخش دارد.

● کاهو

سرشار از ویتامین‌های ب۱ و ای۱

▪ ویژگی‌های درمانی:

هضم آن آسان و برای پرهیز غذائی (رژیم) لاغری فایده دارد.

● گندم

سرشار از ویتامین‌های ب و د

▪ ویژگی‌های درمانی:

نیروبخش است. جوانهٔ گندم برای جلوگیری از سقط جنین و رشد دستگاه تناسلی مفید می‌باشد. سرشار از ویتامین‌ ای و ب۶ است، سبوس گندم، ویتامین ب۱ دارد.

● انگور

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای فشار خون، روماتیسم، نقرس، مسمومیت داخلی، امراض جلدی، کم‌خونی، سوءتغذیه، انسداد مجرای طحال، بیماری عصبی، یبوست و سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد، مدّر و مقوی قلب است.

● سیب

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای بیماری‌های کبدی، فربهی، سنگ کیسهٔ صفرا، سستی اعصاب، امراض روده‌ای و معدی، بی‌خوابی، تصلب شرائین، روماتیسم، امراض قلبی، تنگی نفس و اسهال مفید است. هضم غذا را آسان می‌سازد، مواد سمی بدن را دفع می‌کند، اشتهاآور، مولد خون، روشن‌ کنندهٔ پوست، تب‌بر، مقوی مغز، ضدعفونی کننده معده، نقرس، امراض ریوی و کبدی می‌باشد.

● بادام تلخ

▪ ویژگی‌های درمانی:

ضدورم و سرفهٔ خشک است و یرقان را برطرف می‌سازد. سنگ کلیه و مثانه را می‌شکند، لیکن نباید بیش از ۳ دانه مصرف گردد زیرا باعث مسمومیت می‌شود.

● به

سرشار از ویتامین‌های آ و ب

▪ ویژگی‌های درمانی:

قلب را تقویت می‌کند، وسواس را می‌زداید، قابض و ادرارآور است و برای بیماران معلول تجویز می‌شود.

● پرتقال

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

تصفیه کنندهٔ خون، برطرف کنندهٔ خونریزی‌های شدید و تشنج‌ها است. مفید برای مرض قند، مدّر، ضد سنگ مثانه، زکام و گریپ، دندان‌ها را تقویت کرده و برای رفع سوءهاضمه مفید است.

● پسته

سرشار از ویتامین‌ ب

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای سرفهٔ مزمن، قوهٔ حافظه، کلیه، کم‌خونی، ضعف مفرط مفید است. پستهٔ کال برای درمان اسهال فایده دارد و ضدعفونی کننده می‌باشد.

● سنجد

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای اسهال مفید است.

● آلبالو

▪ ویژگی‌های درمانی:

ملیّن، ادرارآور، ولی اگر زیاد مصرف شود، هضمش دشوار است.

● آلوبخارا

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای ذهن، اعصاب، معده، روماتیسم، تصلب شرائین و ورم کلیه مفید بوده و ملین است.

● ازگیل

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای درمان اسهال، اختلالات روده، تنظیم عمل روده‌ها و رفع التهاب آنها مفید است.

● انار

سرشار از ویتامی‌های ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مقوی معده، کبد، قابض و ضد اختلالات امعائی.

● انجیر

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای درد سینه، سرفه و بیماری سپرز مفید است و جوشاندهٔ انجیر جهت زکام شدید، تورم حنجره، برنشیت‌های کهنه مفید می‌باشد. ملین و باعث تقویت حافظه است.

● بادام شیرین

سرشار از ویتامین‌های آ و ب

▪ ویژگی‌های درمانی:

جهت تقویت حافظه و قوهٔ بینائی، ملین، برای سینه، سرفه خشک، مثانه، زخم روده و بیماری قند مفید است.

● توت‌فرنگی

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

داروی بسیار مؤثر برای رفع یرقان و نقرس است، مقوی، اشتهاآور، ضد سنگ مثانه، رافع تب، روماتیسم، تصلب شرائین می‌باشد عمر را طولانی می‌کند و برای مرض قند و بیماران مسلول مفید است.

● توت

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

خون‌ساز، ملین، مدر، مفید برای بیماران دیابتی و شربت توت، داروی گلودرد است.

● تمشک

سرشار از ویتامین‌ ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای روماتیسم، مرض قند مفید است. خون را تصفیه می‌کند، ادرارآور و ضد صفرا می‌باشد. شربت تمشک برای بیماران سرخک، مخملک تجویز می‌گردد.

● لیمو ترش

سرشار از ویتامین ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای کبد، تصلب شرائین، روماتیسم و رفع تشنگی مفید است. آب لیمو، میکروب وبا و اسهال خونی را می‌کشد. ضد کم‌خونی و رقیق‌ کنندهٔ خون است. آب لیمو ضددرد، ضدتیفوس، ضدسرخک، ضدآبله‌مرغان، مخملک، ضدترشی معده و سنگ‌های کبدی است، صفرابر است، آب لیمو، ضد خون‌دماغ، مانع طاس شدن سر و امراض قلبی بوده و نور چشم را زیاد می‌کند.

● خرما

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ای

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای روماتیسم، امراض پوستی، التهاب چشم و گوش مفید است و ضدسرطان می‌باشد.

● هندوانه

سرشار از ویتامین ای

▪ ویژگی‌های درمانی:

از صفرا و عطش می‌کاهد.

●خربزه

سرشار از ویتامین‌های آ، ب۱ و ب۲

▪ ویژگی‌های درمانی:

چون سرشار از قند است، اشتها را کم می‌کند و برای برنامهٔ کاهش وزن بدن مفید است.

● خیار

سرشار از ویتامین‌های ث و د

▪ ویژگی‌های درمانی:

ادرارآور، تب‌های صفراوی و یرقان را مداوا می‌کند. آب خیار، ملین است و برای خارش مفید بوده و نرم کنندهٔ پوست بدن می‌باشد.

●زردآلو

سرشار از ویتامین‌های ث و د

▪ ویژگی‌های درمانی:

صفرا را دفع می‌کند، تشنگی را رفع کرده و برای اعصاب مفید می‌باشد. خونساز است، اما کسانی که کبدشان ضعیف است نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.

● فندق

▪ ویژگی‌های درمانی:

تقویت‌ کنندهٔ روده‌هاست. باید با عسل خورده شود. دافع سرفه و برای سوزاک مفید می‌باشد. روغن آن بهترین داروی سینه و سرفه است.

● گردو

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

ملین و مقوی حافظه، کرم معده را دفع می‌کند، برای سل و مرض قند مفید است.

● گلابی

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

ملین و مدر، درمان‌گر روماتیسم، نقرس، درد مفاصل و فشار خون است و تصفیه کنندهٔ خون می‌باشد.

● گیلاس

سرشار از ویتامین‌های آ، ب۱ و ب۲

▪ ویژگی‌های درمانی:

دُم گیلاس برای رفع ورم مجاری ادرار و سنگ کلیه مفید است.

● نارنگی

سرشار از ویتامین‌های ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مسکن اعصاب است.

● نارنج

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

مقوی قلب، معده، صفرابر و برای سردردهای ناشی از آلودگی هوا مفید است.

● موز

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

نیروبخش جسمانی، مقوی روده، ضداسهال و بی‌نظمی دستگاه گوارش است.

● نارگیل

▪ ویژگی‌های درمانی:

تصفیه کنندهٔ خون است، سینه را نرم می‌کند. برای جنون، مالیخولیا و تشنج اضعا مفید است. ضعف را رفع می‌کند. روغن نارگیل برای هر دردی مفید می‌باشد. تقویت کنندهٔ حافظه است و جویدن آن بوی دهان را از میان می‌برد.

● هلو

سرشار از ویتامین‌های آ، ب و ث

▪ ویژگی‌های درمانی:

برای مرض قند، کبد پوست مفید بوده و ملین است.

امیر دیوانی

منابع:

مهرداد مهرین. راهنمای تندرستی و درمان طبیعی

غیاث‌الدین جزایری. اعجاز خوراکی‌ها

م. سعیدی‌پور. دکتر خانواده

علی‌اکبر رادپویا. شگفتی‌های غذادرمانی گیاهان