سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
خارجیها در ایران (ژوزف مرنارد)
ژاك ژوزف مرنارد (Jacques – Joseph Mornard) در تاریخ ۱۸ دسامبر ۱۸۶۴ م، در «كته شیر» (برابانت) متولد شد. پس از فارغ التحصیل شدن به استخدام اداره گمرك بلژیك درآمد و در ماه ژانویه ۱۹۰۰ از طرف دولت ایران استخدام گردید. وی روز بیستم فوریه ۱۹۰۰ م، وارد انزلی شد و در ۲۱ مارس همان سال به سمت ریاست گمركات مازندران و استرآباد به طرف مشهدسر عزیمت نمود. در فوریه ۱۹۰۱ كه موسیو «نوز» قصد مسافرت به اروپا به منظور گذراندن ایام مرخصی داشت، موسیو مرنارد را به تهران احضار و به ریاست دائره در اداره مركزی تعیین كرد. چون مرخصی موسیو نوز به تأخیر افتاد، موسیو مرنارد تقاضا كرد كه تأسیس دوائر جدید در بعضی از ولایات به او سپرده شود. بدین سبب، در ماه اوت ۱۹۰۱ مأمور تنظیم گمركات قسمت شمالی آذربایجان یعنی اردبیل و مغان گردید ودر ماه نوامبر ۱۹۰۴ تفتیش كل گمركات و پست و صندوق كل گمركات به موسیو مرنارد تفویض گردید. مدتی بعد از اولتیماتوم دسامبر ۱۹۱۱ كه دولت روسیه تقاضای تغییر مورگان شوستر آمریكایی خزانهدار كل را به ایران داد و دولت ایران قبول نمود، موسیو مرنارد با كمك سفارت روسیه در تهران موفق به كسب مقام شوستر گردید. و به موجب دستخط ناصرالملك نایبالسلطنه در ژوئن ۱۹۱۲ به خزانهداری كل منصوب شد و در اول سپتامبر ۱۹۱۴ از این شغل مستعفی گشت. نشانها و امتیازاتی كه موسیو مرنارد از دولتهای مختلف دریافت نموده از این قرار است:
ـ نشان درجه اول كرواسیویك از بلژیك
ـ شوالیه نشان لئوپولد گرانت افیسیه نشان بلژیك
ـ نشان تاج پروس
ـ نشان شیر و خورشید از درجه اول با حمایل سبز و ...
مرنارد در روز بیستم اكتبر ۱۹۱۶ مطابق با ۲۱ ذیالحجه ۱۳۳۴ ق در تهران درگذشت.(۱)
یكی از اسنادی كه دربارهٔ مرنارد بلژیكی در وزارت امور خارجه وجود دارد، نامهای است كه در تاریخ ۹/۶/۱۳۰۰ ش، وزارت مالیه به وزارت امور خارجه ارسال نموده است. وزارت مالیه پس از دریافت نامهای از بانك «كرومیت لیونه» بروكسل مبنی بر اینكه وجوهی كه به نام مرنارد خزانهدار كل ایران در آن بانك به امانت گذاشته شده بوده است، به وراث مرنارد پرداخت شده است، به وزارت امور خارجه نوشت با توجه به اینكه این وجه متعلق به دولت ایران [ولی به نام مرنارد در بانك كرومیت لیونه] بوده است و بانك بیجهت این پول را به وراث مرنار پرداختكرده است، از وزارت امور خارجه خواست برای استرداد این وجه از طریق مذاكره با سفارت بلژیك در تهران و سفارت ایران در بلژیك اقدامات لازم را به عمل آورند.(۲)
پانوشتها:
۱ـ سپهر، احمدعلی، (مورخالدوله)، ایران در جنگ بزرگ، ص ۱۵۴؛ جهت اطلاع بیشتر ر ك: مستخدمین بلژیكی در ایران، نوشته آنت دستره، ترجمه منصوره اتحادیه (نظام مافی)، نشر تایخ ایران.
۲ـ مراسله وزارت مالیه به وزارت امور خارجه، ۹/۶/۱۳۰۰، اسناد وزارت خارجه، س ۱۳۳۹ ق، ك ۲۸، پ ۵۴،ص ۱.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست