شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

غوغای درون سر


غوغای درون سر

انسان کارخانه‌ای بسیار عجیب و منظم است. زمانی نظم این خلقت بیشتر نمود می‌کند که یکی از ساز و کارهای این کارخانه هماهنگ از سیستم خود عدول کند و یکی از مواردی که می‌تواند در اثر …

انسان کارخانه‌ای بسیار عجیب و منظم است. زمانی نظم این خلقت بیشتر نمود می‌کند که یکی از ساز و کارهای این کارخانه هماهنگ از سیستم خود عدول کند و یکی از مواردی که می‌تواند در اثر به‌هم‌ریختگی این سیستم ایجاد شود صدای در سر، یا به اصطلاح پزشکی تنیتوس است.این صداها بدون وجود هیچ منع بیرونی در سر یا گوش شنیده می‌شود و شکایت بیماران از این صداها در شب و یا سکوت بیشتر از روز است و به هنگام عصبانیت و افزایش استرس‌های محیطی آزاردهنده‌تر می‌شود.

عوامل ایجادکننده تنیتوس

شایع‌ترین علت آن حضور در محیط‌های پر سرو صدا مانند کارخانه‌های عظیم، سالن‌های شلیک اسلحه، باند فرودگاه، مراکز MRI و حتی حضور در کنسرت‌های با اکوی بالاست زیرا آلودگی صوتی می‌تواند موجب آسیب به عصب شنوایی گردد. تومورهایی که بر‌اعصاب شنوایی فشار می‌آورند موجب ایجاد صدا در سر به همراه احساس گیجی می‌شوند. بعضی تومورهای ناحیه مغز و گردن به علت فشار بر روی این منطقه از عوامل ایجاد تنیتوس‌اند. (وزوز گوش‌)

صدمات تروماتیک و ضربه‌ای به سر و جراحی‌هایی که بر روی جمجمه انجام می‌گیرد به علت فشار و صدمه بر روی این ناحیه و همچنین بالا رفتن فشار داخل مغزی نیز موجب صدای سر می‌گردد.رشد استخوان اضافه در اطراف استخوان‌های گوش میانی هم باعث ایجاد سرو صدا در سر و گوش می‌گردد.

تورم مفصل آرواره‌ای گیجگاهی (TMJ) علاوه بر وزوز گوش با سردرد مبهم صورت و صدای مفصلی به هنگام جویدن همراه است. پر‌شدن دندان‌ها با آمالگام، کشیدن دندان و انجام کارهای پرفشار دندانپزشکی نیز یکی از علت‌هاست.

بعضی از داروها مانند (آسپرین) ضد التهاب‌ها (بروفن ناپروکسن) آنتی‌بیوتیک‌های بعضی داروهای ضد افسردگی، کنین و داروهای ضد مالاریا و حتی قرص‌های جلوگیری از بارداری دارای عوارضی‌اند که یک از آنها تنیتوس (وزوز گوش) است.

غذاهای حاوی سالسیلات بالا مانند انبه (یک انبه حاوی ۸۰‌میلی‌گرم آسپرین است) نیز به همین صورت عمل می‌کنند. آلوژن‌های غذایی مثل پنیر، شکلات، عسل، مرکبات، و قند مصنوعی موجود در نوشابه‌های رژیمی (آسپارتام) و مصرف الکل توتون کافئین و سدیم زیاد و همچنین مواد مخدر باعث بدتر شدن تنیتوس می‌گردد.بنابراین پرهیز از حضور در محیط‌های پر سر و صدا، کلوب‌های شبانه، کنسرت‌ها و یا حفظ گوش با پدهای محافظ و عدم استفاده از داروها به صورت خودسرانه ضروری است.

درمان

استفاده از ویتامین ۳ B با ایجاد انبساط عروقی و بهبود اکسیژن‌رسانی و لسیتین به علت بهبود بخشی مفید به نظر می‌رسد.

مصرف روی منیزیم مس آهن کلسیم و ویتامین‌ها نیز در بهبود این وضعیت دخیل هستند.همچنین کاهش استرس عدم مصرف الکل توتون کاهش مصرف چربی‌ها و نمک ضروری است.دوری از هوای آلوده، عدم حضور در نواحی پر ترافیک و پر سر و صدا و استفاده از مود غذایی سالم، سبزیجات و ورزش‌های هوازی به کاهش این مشکل کمک می‌کند. نا گفته نماند که با برخوردن به این عارضه‌ها برای بررسی علل تشخیص بموقع بایستی به پزشک متخصص مراجعه کنند.

دکتر بهروز نیکنام

متخصص مغز و اعصاب